Eczacılar isyanda!

TEB: "Hayat mücadelesi veriyoruz"

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti'nce kamu ilaç harcamalarında tasarruf için önleyici-koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasını ve tam anlamıyla verilmesini sağlayan, eşdeğer ilaçlara yönelik desteği bir kamu politikası haline getiren ve akılcı ilaç kullanımını önceleyen uygulamaların yaşama geçirilmesi çağrısında bulunuldu.

TEB'den yapılan yazılı açıklamada, sağlık harcamalarının azaltılması noktasında akla ilk olarak ilaç fiyatlarının baskılanmasının geldiği belirtildi.

Basına yansıyan haberlere göre 2013 Yılı Bütçesi'nde sağlık harcamaları kalemi içerisinde ilaca ayrılan rakamın 15 milyar 640 milyon olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, ''Sağlık hizmetlerinde iyileşme adına bir gösterge olarak, hekime gitme sıklığının yılda 2'den 8'e çıkmasıyla övünürken başta eczacılar olmak üzere sektördeki bileşenlerini görüş ve önerilerini dikkate almadan ilaca ayrılan bütçede sınırlı bir artış yapılmış olması gerçekten düşündürücüdür'' ifadesine yer verildi.

İlaç harcamalarının kısıtlanması ve maliyetler üzerindeki baskının ilaç ve eczacılık hizmetini aksatacak etkiler gösterdiği öne sürülen açıklamada, pek çok eczanenin yaşam mücadelesi verdiği savunuldu.

OECD ülkeleri içerisinde Türkiye'nin sağlığa ve ilaca yaptığı harcamanın pek çok ülkeden daha az olduğu ileri sürülerek, sağlığın yalnızca tasarrufun ön plana çıkarılamayacağı, insan unsurunun birincil derecede önem taşıdığı özgül bir alan olduğu vurgulandı.

Açıklamada, ''Kamu ilaç harcamalarında tasarruf yapılmak isteniliyorsa önleyici-koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasını ve tam anlamıyla verilmesini sağlayan, eşdeğer ilaçlara yönelik desteği bir kamu politikası haline getiren ve akılcı ilaç kullanımını önceleyen uygulamalar yaşama geçirilmelidir'' görüşüne yer verildi.
Sonraki Haber