Emekli olmak için 2014'ü bekleyin!

İşte daha fazla emekli maaşı alma takvimi!

Kıdem tazminatı tavanı 1 Ocak 2014’te 3 bin 254 liradan 3 bin 429 liraya çıkacak...

İşte Sosyal Güvenlik uzmanı Sadettin ORHAN'ın konuyla ilgili yazısı:

5.250 lira fazla alırsınız

Soru: Sadettin Bey, yeni memur sözleşmesine göre, kamuda çalışan bir işçinin emekli olması halinde maaş miktarı nasıl olur? Eylül 2013'te emekli olanın mı yoksa Ocak 2014'te emekli olanın mı maşı yüksek olur? Memura verilen 175 liralık zam 2013 Eylül'de emekli olacak işçiye yansır mı? Bu anlamda kamu işçilerinin 2013'te mi yoksa 2014/Ocak'ta mı emekli olmasını tavsiye edersiniz?Fuat K.

Cevap: Fuat Bey, memura verilen zammın işçilerin emekli aylığına etkisi olmaz. Ancak sanırım siz kıdem tazminatı hesabına yansımasından bahsediyorsunuz. Evet, kıdem tazminatı tavanı memur maaş katsayısına göre belirlendiği için memura yapılan zamlar dolaylı olarak işçiye de yansır. Buna göre son verilen memur zammı 2014 Ocak itibariyle geçerli olacağından, 2013 yılı içinde emekli olacak işçilere yansıması olmayacak. 2013 sonuna kadar emekli olan kamu işçisine 3.254 liralık tavandan ödeme yapılırken, bu rakam 2014 Ocak'ta 3.429 lira olacak. Elbette emeklilik için çok acelesi olmayan işçilere 2014 yılını beklemelerini tavsiye ederiz. Örneğin 30 yıllık hizmeti olan ve tavandan tazminat alan bir işçi 2013 Aralık yerine 2014 Ocak'ta emekli olursa, 5.250 lira daha fazla tazminat alacak.

Vergi indirimine başvurmalısınız

Soru: Sadettin Bey, ben 2006 tarihinde yayımlanan yönetmeliğe göre %40 özürlü sağlık kurulu raporum var. Ancak hiç kullanmadım. Şimdi gireceğim bir işten dolayı vergi indiriminden faydalanmak için bu raporu kullanabilir miyim? Yoksa tekrar rapor almam gerekiyor mu? Son yapılan yönetmelik değişikliklerine göre nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Mehmet Ç.

Cevap: Değerli okurum, 2006 yılındaki raporunuzla eğer vergi indirim belgesi aldıysanız tekrar almanıza gerek yok. Yok eğer 2006 yılında sağlık kurul raporu aldınız ancak bu rapora istinaden vergi indirim belgesine müracaat etmediyseniz, şimdi indirimden yararlanabilmek için vergi dairesine başvurmanız gerekiyor.

Asker ailelerine ayda 250 lira ödeniyor

Soru: Sadettin Bey, ailemin geçimi sadece benim üzerimde. Ben askere gittiğimde (ücretsiz izinli olarak) çalışmayan eşim ve çocuğum aile yardımı ve çocuk yardımı almaya devam edebilirler mi? Bunun için ne yapmam gerekiyor? Kerim A.

Cevap: Kerim Bey, sorunuzdan tahmin ettiğim kadarıyla devlet memuru olarak görev yapıyorsunuz. Devlet memurlarının eş ve çocuklarına aile ve çocuk yardımı yapılabilmesi için memurun aylık alıyor olması gerekir. Siz askerdeyken aylık almayacağınız için eş ve çocuklarınıza ödeme yapılması söz konusu olmaz. Ancak Sayın Başbakan'ın açıkladığı "asker ailelerine maaş projesi" kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ailelere aylık 250 lira yardım yapılıyor. Eğer siz askere gittiğinizde ailenizin aylık kişi başı geliri 340 liranın altına düşecekse, eşinize her ay 250 lira ödenir. Bunun için eşinizin bulunduğunuz ilçedeki kaymakamlık bünyesinde yer alan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurması yeterlidir. Yapılacak gelir testi sonucuna göre maaş ödemesi başlatılır.
Sonraki Haber