Emekliler yeni intibak düzenlemesi istiyor
İlgili kurumlara çalışmalar anlatıldı...
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, birçok emeklinin 2001-2005 yıllarında aldığı maaşta kayba uğradığını belirterek, "Onların da faydalanması için ikinci intibakla ilgili çalışmayı başlattık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve ilgili kurumlara çalışmamızı anlattık" dedi.
Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda ikinci intibak düzenlemesi için çalışma yaptıklarına da dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"2001-2005 arasında çok kayba uğrayan emekli var. Onların da faydalanması için ikinci intibakla ilgili çalışmayı başlattık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve ilgili kurumlara çalışmamızı anlattık. Bu intibak yasasının da bir kalemde çıkması kolay bir iş değil. Yine uzun bir mücadeleyi gerektirecektir. Maaşlara, ne kadarlık bir yansıma olacağıyla ilgili de oturacağız, şartları masa da konuşacağız. Nasıl bir yol haritası çizilecek, bunları belirleyeceğiz. Ezbere konuşulmaz. Bizim teklifimiz olacak, bakanlığın teklifi olacak. Ortak akılda buluşacağız."
Ergün, her ayın 3'ünde emeklilerin maaşlarındaki zamların belli olduğunu kaydederek, 1 Temmuz 2013 itibariyle yaklaşık 8,5 milyon emekliye ödenecek rakamın ortaya çıkacağının da altını çizdi. İntibak Yasası'nın, Türkiye Emekliler Derneğinin çalışmalarıyla 20 yıl 3 ay süren bir mücadele sonunda çıktığını ifade eden Ergün, bu kapsamda 2 milyon 743 bin emekli, dul ve yetimin dosyasının incelendiğini vurguladı. Şu anki İntibak Yasası'nın 2000 yılına kadar emekli olanları kapsadığına dikkati çeken Ergün, şunları söyledi:
"Düzenleme, ağırlıkla SSK emeklileri ile 12 bin 68 civarında Bağ-Kur emeklisini ilgilendirdi. İnsanların çalışma gün sayıları ve ödedikleri prim oranına göre bir rakam bulundu. 5 bin günün üzerindeki her 240 güne de 1 puan verildi. 'Kişiler, tabandan mı, ortadan mı yoksa tavandan mı ödedi' diye dosyalar incelendi. Çalışmanın sonucunda da 10 ile 350 lira arasında aylık, emeklilerin maaşına yansıyan bir rakam ortaya çıktı. Mesela bir kişinin maaşına 250 lira yansıdı. Artık o yıl, enflasyon ne tuttuysa maaşlara da yansıyacak. Geçtiğimiz yıl çıkan İntibak Yasası'ndan 1 milyon 920 bin emekli istifade etti. Devlete maliyeti ise yaklaşık 2,8 milyar lira oldu."
2012 yılının mart ayında çıkan İntibak Yasası'nın için çok zor mücadeleler verildiğini ve sonucunda da emekliler açısından kazanç olduğunu belirten Ergün, "İntibakın fikir babası biziz. Türkiye'de hiç kimse bunu kendine mal etmesin. Ama bize yardım eden kim varsa hepsine müteşşekiriz" diye konuştu.