"Hükümet-cemaat geriliminden rahatsızız"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuştu

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında konuştu.

Yılmaz, siyaset dışı örgütlenmelerin devlet kurumları aracılığıyla siyaseti etkilemeye çalışmasının tedirginlik verdiğini belirterek, hükümet ile cemaat arasındaki gerginliğe dikkat çekti.

Yılmaz, "hükümet ile cemaat arasındaki gerilimden rahatsızlık duyuyoruz" dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Siyaset dışı örgütlenmelerin devlet kurumları aracılığıyla siyaseti etkilemeye çalışması hepimizi tedirgin ediyor. Birbiri ardına hazırlanan bir takım kanunlar bizi tereddüte düşürüyor. İnternette özgürlük sınırlarını düzenleyen kanun tasarısının iletişim özgürlüğü üzerine kara bir bulut gibi çökeceği görüşü hayli yaygın.


Torba tasarı internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte bir düzenlemeye doğru yöneliyor.Bu düzenleme hazırlığının bir an önce AİHM'in tanımladığı ifade özgürlüğü kriterlerini içeren AB standarlarında bir yapıyla değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz."

"HSYK'yı düzenleyen yeni kanun teklifinden de büyük rahatsızlık duyuyoruz"

Yılmaz ayrıca HSYK'yı düzenleyen kanun teklidinden büyük rahatsızlık duyduklarının altını çizerek, "Son günlerde izlediğimiz çatışma, yürütmenin yargı üzerindeki etkisini arttırarak aşılmaya çalışılmaktadır. Çözüm, yargı bağımzsızlığı ve Kopenhag kritelerine uygun bir anayasal reformdur. Bu iki örnek tek başına yeterli olabilecekken bir de ülkenin başbakanı dahil vatandaşların mahremiyetinin kolayca ihlal edilebildiği, adil yargılama hakkından kolayca mahrum edilebilecekleri inancının yerleşik haline geldiğini, Türkiye'nin ağır yolsuzluk iddialarının üzerinden hukukla gelemediğini gösteren bir tablo Türkiye'ye yatırım yapan ülkelerde Türkiye hangi dünyaya ait tarzında bir soru oluşturmasını kabul edebilir misiniz? Türkiye'nin prestijli bir ülke olması için sarf ettiğimiz gayretler boşa çıkmış olmayacak mı?" diye konuştu.

Yaşanan gelişmelerin toplumdaki "biz" duygusunu zedeleyeceğini belirten TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz,"Sıkıntı erkler arasında bir çatışmaya dönmüş durumda. Bu sorunu erklerin üzerindeki baskıyı artırarark çözemeyiz. Çağdaş, evrensel kabul görmüş normlarda bir anayasal çağrısı yapmamız gerektiğini tekrar ediyorum. Refah düzeyi düşömeye başlayan bir toplumda sorunların çözülme ihtimali de zayıflayacaktır. Farklı ton ve dozlarda da olsa yaşanmak olan kültürel kutuplaşmalara herkesin aklını esir alır"dedi.

"Şiddetli, yıkıcı ve kazanımı olmayacak bir kavga"

Yılmaz, ekonomik ve stratejik olarak dünyanın yeni çerçevesinin çizildiği bir ortamda Türkiye'nin kendisini tüketen, şiddetli, yıkıcı ve kazanımı olmayacak bir kavga ile enerjisini harcadığını söyledi. "Gözleri kör eden söz konusu kavganın temelinde hukuk devleti, güçler ayrımı, temiz siyaset gibi vazgeçilmez demokratik kavramlar konusundaki zaafların yattığının açık olduğunu" iddia eden Yılmaz, meseleye sistemi, kurumları altüst ederek çözüm bulmaya çalışmanın doğru olmadığını düşündüklerini vurguladı. Yılmaz, "Diğer yandan devletin güvenlikle ilgili kurumlarında yaşananlardan sonra bu kurumların daha önce nasıl işlediğini, bundan böyle nasıl işleyeceğini sorgulamadan da edemiyoruz" dedi.
Sonraki Haber