İşsize kolay maaş geliyor

İşsizlik maaşından yararlanmada mağduriyetler bitiyor. Süre uzatılırken kesintisiz prim ödeme koşulu kaldırılıyor. Eksik gün bildirenler de artık maaş alabilecek. 120 gün şartı esnedikten sonra 14 bin kişi sistemden faydalanacak

Hükümet, işsizlik ödeneğinde şartları esnetiyor. İşsizlik ödeneğinden yararlanma süreleri OECD ülkelerinde olduğu gibi uzatılırken kesintisiz prim ödeme koşulu kaldırılıyor. Sürekli çalışma koşulu yerine iş sözleşmesinin devam edip etmediğine bakılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'na eksik gün bildirenler de işsizlik maaşından yararlanabilecek. Düzenleme yapılıp 120 gün şartı esnetildikten sonra da 14 bine yakın kişi daha işsizlik maaşı alabilecek.

SÜREKLİ ÇALIŞMA ŞARTI DEĞİŞİYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarından 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışma şartını değiştireceklerini böylece bu ödenekten daha fazla kişinin yararlanmasını sağlayacaklarını söyledi.

İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının ağır olduğunu dile getiren Zehra Zümrüt Selçuk, "Hak kazanma şartlarından olan son 120 gün prim ödeyerek, sürekli çalışma şartını değiştirerek işsizlik ödeneğinden daha fazla kişinin yararlanmasını sağlıyoruz" dedi.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, son 16 yılda 6 milyon 470 bin kişinin işsizlik ödeneği almaya hak kazandığını, genel sağlık sigortası primi dâhil toplam 27.7 milyar lira ödeme yapıldığını söyledi. Bu yıl da yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin başvurduğunu kaydeden Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, 626 bin kişinin ödenek almaya hak kazandığını belirtti. Bakan Selçuk, bu kişilerin yüzde 98'inin özel sektör çalışanı olduğunu da ifade etti.

100 GÜNLÜK PROGRAMDA VAR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 100 günlük icraat programında da işsizlik maaşına ilişkin düzenlemeye dikkat çekildi. Programdaki yasal düzenleme binlerce işsizin daha kolay maaş almasını sağlayacak. Bu maaştan yararlanabilmek için 3 yılda 600 gün sigortalı ve son 120 gün de sürekli çalışma koşulu bulunuyor. Son 120 gün içinde işini değiştiren bu sürede bir gün boşluğu bulananlar, bu haktan yararlanamıyor. Örneğin 10 yıl kesintisiz çalışan bir personel son 120 günde işten ayrıldığında başka şirkete başlarken bir gün prim ödemediyse işsizlik maaşı alamıyor.

AVRUPA'DA GELİRE GÖRE VERİLİYOR

Avrupa ülkelerinde işsizlik sigortasından yararlanma koşulları birbirinden farklı. Lüksemburg'da bir işsiz çalışırken aldığı maaşın yüzde 84.2'sini, 1 yıl kadar alabiliyor. Düşük gelir grubundaki ailelerde bu oran yüzde 93'e çıkabiliyor. Fransa'da önceki maaşın yüzde 74.16'sı ödeniyor. Letonya, Portekiz'de çalışırken alınan maaşın yüzde 83'ünü aşan bir oranda işsizlik maaşı ödeniyor. İsviçre'de işsiz, maaşının yüzde 81'ini alabiliyor. Konut ve sağlık hizmetleri yardımı da yapılıyor. Birçok ülkede işsizlik maaşı en fazla 1 yıl ödenirken Hollanda'da 18 aya kadar ödeme yapılabiliyor. Almanya, maaşın yüzde 72'sini ödüyor, her iki ebeveynin çalışmadığı ailelerde bu oran yüzde 92'ye ulaşıyor.

30 GÜNDE BAŞVURMAK GEREKİYOR

İşsizlik maaşı alabilmek için işsiz kaldıktan sonra 30 gün içinde başvuruda bulunulması gerekiyor. İşsizlik maaşı ödenen prim süresine göre 6, 8 ya da 10 ay ödeniyor. Sigortalının ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı kadar maaş ödeniyor. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor. Asgari ücretli işçiler bu yıl 805.60 lira işsizlik maaşı alabiliyor. En yüksek işsizlik maaşı bin 623 lirayı buluyor. İstifa edenler işsizlik maaşından yararlanamıyor.

(Sabah)
Sonraki Haber