İstifa eden emekli tazminat alabilir mi?

Sabah yazarı Faruk Erdem bugünkü köşesinde çalışan emeklilerin haklarını yazdı

Kendi işini yapan emeklinin kesintisi kalktı, maaşı % 10 arttı. Peki diğer çalışan emeklilerin hakları neler? Sabah yazarı Faruk Erdem, "Emekli çalışan, kıdemini sıfırlamadıysa istifa etse de tazminatını alabiliyor." dedi. İşte Erdem'in o yazısı;

Türkiye'de 11 milyona yakın emekli ya da maaş alan dul ve yetim var. Bunların büyük çoğunluğu da 40-50'li yaşlarda, yani çalışmaya devam ediyor. Bir kısmı kendi işini yaparken büyük kesim de bir başka firmada sigortalı olarak çalışıyor. Buna bir mani yok ama bu şekilde çalışan emeklilerin bazı statü değişiklikleri söz konusu. Ayrıca hakları da bulunuyor.

MAAŞA ZAM VAR MI?

Kendi işini yapan emeklilerden alınan yüzde 10 kesinti kaldırıldı ve bu aydan itibaren bu emeklilerin maaşları yüzde 10 artacak. Bu zam başkalarının yanında çalışan emeklileri etkilemeyecek. Peki onların ne gibi hakları var? Bu konuda yüzlerce soru geliyor. En çok merak edilenleri cevaplayalım..

Bir firmada çalışan emekliyim. Tazminat alabilir miyim?

Emekli olduktan sonra başka bir firmada işe girenler için tazminat konusundaki haklar diğerleriyle aynı. Yani en az bir yılı doldurup kendi kusuru ve isteği dışında ayrıldığında çalıştığı yıl kadar brüt maaşı tazminat olarak alır. Emekli olurken tazminatını alması bu sonucu değiştirmez.

İSTİFA ETSE DE TAMAMINI ALIR

Emekli olduktan sonra aynı firmada çalışmaya devam ediyorum. Tazminatım ne olur?
Bu kişiler için de emekli olduğu tarihte tazminat hakkı doğar ve kıdemi sıfırlanarak çalışmaya devam ederler. Eğer tazminatını almadan çalışmayı sürdürürse kıdem hakkı baki kalır.

Çalışan emekli istifa ederse tazminat alır mı?

Eğer tazminatınızı alarak ayrılıp yeni bir işyerinde başlamışsanız istifa ederseniz tazminat alamazsınız. Aynı işyerinde emekli olduktan sonra tazminat alarak devam ediyorsanız kıdeminiz sıfırlanır ve bir yılı doldurmadan tazminat alamazsınız. Tazminatınızı almadan aynı işyerinde devam ediyorsanız yeni sözleşme yapmadığınızdan kendiniz de ayrılsanız işveren de çıkarsa tazminatınızın tamamını alıyorsunuz. Yani fiilen emekliye ayrılma sayıldığından (haklı fesih) ödenecek tutar son maaş üzerinden oluyor. Bu konuda Yargıtay kararları da bulunuyor.

İzin hakları nasıl uygulanıyor?

İzin hakları açısından da çalışan emeklilerin mesai arkadaşlarından bir farkları bulunmuyor. Kıdeminizi sıfırlamışsanız izin hakkı yeniden başlıyor, yani azalıyor. Sıfırlamamışsanız eski haklarınız geçerliliğini sürdürüyor. Bu arada 50 yaşın üzerindekilere kıdemi ne olursa olsun 20 günden az izin verilemediğini de hatırlatalım.

İhbar ödeniyor mu?

Eğer iş yeri sizi çıkarmışsa ihbar hakkınız var. Kendiniz ayrılırsanız ihbar alamıyorsunuz ve belli bir süre önce işverene bildirmek zorundasınız. Bu da kıdeme göre belirleniyor.

RAPOR PARASI FARKLI İŞLİYOR

Çalışan emekliler, hastalanır veya ameliyat olurlarsa rapor alabiliyor ancak iş kazası ve meslek hastalığı durumu yoksa, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) rapor parasını alamıyorlar. Diğer çalışanlar ise iş kazası veya meslek hastalığı olsun olmasın rapor aldıklarında ilk 2 gün haricindeki sürenin ücretini SGK ödüyor.


Sonraki Haber