Ne zaman emekli olurum?
SSK SGK Prim Borcu Sorgulama - TC Kimlik No ile SGK SSK Prim ve Hizmet Dökümü Sorgulama, GSS - SSK - SGK 4A - 4B Hizmet Dökümü Sorgulama, 4A Hizmet Dökümü, 4B hizmet dökümü, prim borcu sorgulama, ne zaman emekli olabilirim, SGK Prim borcu öğrenme, SSK prim borcu öğrenme, emeklilik hesaplama, ne zaman emekli olurum? E-devlet ile SSK hizmet döküm ve Prim borcu sorgulama sona erdi. artık kolaylıkla T.C kimlik bilgileri ile SSK ve SGK prim borçlarınızı öğrenebilir ve SSK SGK hizmet dökümlerini görüntüleyebilirsiniz. İşte Detaylar...
SSK SGK Prim Borcu Sorgulama - TC Kimlik No ile SGK SSK Prim ve Hizmet Dökümü Sorgulama, GSS - SSK - SGK 4A - 4B Hizmet Dökümü Sorgulama, 4A Hizmet Dökümü, 4B hizmet dökümü, prim borcu sorgulama, ne zaman emekli olabilirim, SGK Prim borcu öğrenme, SSK prim borcu öğrenme, emeklilik hesaplama, ne zaman emekli olurum? E-devlet ile SSK hizmet döküm ve Prim borcu sorgulama sona erdi. artık kolaylıkla T.C kimlik bilgileri ile SSK ve SGK prim borçlarınızı öğrenebilir ve SSK SGK hizmet dökümlerini görüntüleyebilirsiniz. İşte Detaylar...
Emeklinin borcu bitiyor
İşyeri olan emeklilerin maaşından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primleri'yle ilgili borçlar da yapılandırma kapsamına girdi. Yeni düzenlemeyle borç altında ezilen emekliler rahat bir nefes alacak
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren Torba Yasa tasarısı milyonlarca vatandaşın hayatında önemli değişikliklere sebep olacak. Bundan faydalanacak kesimlerden biri de esnaf emekliler. Mevcut düzenlemede işyeri açan emeklilerin maaşından yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Bir firmada sigortalı olarak çalışan emekliler adına ise bu primi şirketi ödüyor. Küçük bir dükkân işleten ya da bir şirkete ortak olan emeklilerin bir kısmı kuruma bildirimde bulunmadığı için birikmiş SGDP borçlarının sıkıntısını yaşıyor. Torba Yasa tasarısında SGDP borçlarıyla ilgili yeni düzenleme de yer alıyor. Buna göre borçların faizi silinirken ana para da TÜFE oranında artırılacak. Ayrıca 2 ayda bir ödemeli 18 taksit olanağı getirilecek. Bu da 36 ay vade demek.
Ssk sorgulamaları ile ilgili tüm işlemlere burdan ulaşabilirsiniz. Türkiye'deki her çalışanan gerek ihtiyaç gerekse meraktan girip kontrol ettiği SSK primlerinin açıklandığı siteye bu sayfan giriş yapabilirsiniz. TC kimlik no ile hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz. Peki TC Kimlik Numarası ile SSK SGK Hizmet dökümü nasıl alırım? TC Kimlik numarası ile SSK ve SGK sorgulaması yapmak artık çok kolay. SSK hizmetleri için TC Kimlik numaralarını sayfanın ilgili bölümüne yazarak sorgulama yapabilirsiniz. TC Kimlik numarası ile SSK sorgulama yapabilmek için haberimizi okuyun. SSK sorgulama ve SSK Hizmet dökümü stargazete.com'de. SSK sorgulama borç surgulama prim hesaplama. T.C. kimlik numarasının yanında nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçe, cilt no gibi herkes tarafından bilinemeyecek özel bilgilerin girilmesi gerekiyor. TC K. No ile SSK Hizmet D. Sorgula (SGK - SSK sigorta Pirim Sorgula)
Tc kimlik no ile SSK (SGK) hizmet dökümü almak için haberimizdeki detaylarımıza göz atmalı ve SGK hizmet sorgulama işlemini gerçekleştireceğiniz sayfaya giriş yapmalısınız. SGK sorgulama işlemi için tüm detaylar haberimizde. SGK ile alakalı tüm sorgulamalar ile ilgili detaylar haberimizde bulunmaktadır. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi hem e-devlet sistemi üzerinden şifre ile hem de E-SGM üzerinden şifresiz olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Türkiye’de SSK’nın da SGK bünyesine katılmasıyla tek bir sigorta kurumu oluşmuştur. SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi kurumların SGK bünyesindeki isimleri ise SSK - 4A, BAĞ-KUR - 4B, Emekli Sandığı - 4C olarak yer almaktadır. Peki Ssk Sorgulamaları nasıl yapılır? Hizmet dökümü ve prim borç sorgulama için ne yapmayım? Ayrıntılar stargazete.com'de (SSK-SGK sigorta sorgulama)
İnternetten yapılabilecek işlemlerin sayısında gün geçtikçe bir artış gözlemlemek de mümkündür. Kişiler kamu kurum ve kuruluşlarında işlemlerini yapabilmek için artık saatlerce uzun kuyruklar beklemek ya da tonlarca evrakla uğraşmak zorunda değil. Artık birçok işlem internet aracılığıyla kolaylıkla yapılabilmektedir. SGK da internet üzerinden yapılabilecek işlemlere sürekli bir yenisini ekliyor. SGK'nın internet aracılığıyla yapılabilecek bir uygulaması da SGK hizmet dökümü sorgulamadır. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulaması sayesinde yatırılan SGK-SSK primlerinizi, SGK-SSK sigortalılık sürenizin ne kadardır devam ettiğini, SGK-SSK ne zaman emekli olacağınızı ve hatta ne kadar SGK-SSK emekli aylığı alacağınızı öğrenmeniz mümkündür. Peki SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır?
SSK-SGK ve E-SGM işlemleri bir tık ötenizde, Artık internet sayesinde SGK ve SSK işlemlerinizi Şifresiz olarak yapabilirsiniz? SGK(SSK) hizmet dökümü nasıl yapılı ? SGK (SSK) hizmet dökümünü sağlamak kurumun sitesine girmek ve sadece TC KİMLİK no ile hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz. SGK PRİM SORGULAMA işlemleri 15 Aralık 2011 tarihinden itibaren SGK SORGULAMALARI artık şifresiz olarak yapılabiliyor. Daha önce şifre sahibi olarak E-Devlet ile yapılabilen SGK ve SSK işlemleri artık şifresiz. Daha önce E-DEVLET sisteminde yer alan SGK PRİM SORGULAMA uygulamasına artık size özel kişisel kimlik bilgilerinizi girerek SGK (SSK) PRİM SORGULAMA yapabilirsiniz… TC Kimlik No ile Ssk (Sgk) Prim 4A Hizmet Dökümü İşlemleri (Ssk-Sgk ve E-SGM Hizmet Sorgulama Ekranı)
İKİ KİŞİ ÇALIŞTIRANLAR
Geçtiğimiz ay, iki çalışanı olan emeklilerden SGDP kesilmemesi konusu gündeme gelmişti. Bunun da Torba Yasa'ya girme ihtimali bulunuyor. Gerçekleşirse hem istihdama katkısı olacak, hem de zaten prim ve vergi ödeyen emekliler maaşlarındaki kesintiden kurtulacak. Şirket ortağı olan emeklilerin de bu haktan yararlanma talebi var. Sanırız düzenleme buna da bir açıklık getirecektir. Çünkü çok sayıda emekli, şirketlerdeki küçük hisseleri yüzünden bu kesintileri ödemek zorunda kalıyor.
GELİR TESTİNİ UNUTMAYIN
Genel Sağlık Sigortası kapsamında 18 yaşını doldurmuş erkekler, öğrenci değillerse gelir testi yaptırarak prim ödemek zorunda. Özellikle üniversite sınavını kazanamamış gençler için bu önemli. Eğer gelir testi yaptırmazsanız en üst rakamdan prim borcunuz çıkabilir. Bu yüzden ihmal etmeyin. Kazananlar ise kayıt yaptırana kadar prim ödemeyecek. Daha sonra 25 yaşına kadar hakları bulunuyor.
Emekli çalışanların prim borcu ne olacak?
Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) emeklilerce çok bilinmeyen bir uygulama. Ancak, geçen yıl SGK’nın başlattığı prim hamlesi emeklilerimizi bu konuda hem bilgi, hem de borç sahibi yaptı. İlk kez bu köşeden, maaşlarına haciz konan emeklilerimizin durumunu yazdığımızda, binlerce telefon ve e-mail almıştım. Yaklaşık 600 bin emeklinin emekli aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilmeye başlayınca konu bir anda gündeme gelmişti.
SGK, 2013 yılında Maliye Bakanlığı’yla işbirliği yaparak, geçmiş dönemlere ait Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borçlarını tespit etmiş, emeklilerimize yüklü miktarda borç çıkarmıştı. Bazı emeklilere 30 bin TL, bazılarına 2-3 bin TL olmak üzere değişen miktarlarda borç çıkarılmıştı.
SGDP yeni değil, cezalar yeni
SGDP aslında 1986’dan beri uygulanıyor. SGDP, emeklinin çalışmaya tekrar başlaması durumunda SGK’ya ödemesi gereken primi ifade ediyor. Bugünkü uygulamada, 1 Ekim 2008 sonrasında emekli olan ve SSK’lı olarak çalışmaya başlayan kişilerin emekli maaşlarından kesinti yapılmıyor ve işverenler bu kişiler adına yüzde 32 oranında SGDP ödüyorlar. 1 Ekim 2008 sonrası emekli olup Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya devam edenler ise yüzde 15 oranında SGDP ödemek zorundalar.
Emekli olduktan sonra köşede bir emlakçı dükkânı açan, bakkal işletmeye başlayan yaşlılarımız, prim ödemeleri gerektiğini bilmedikleri için adlarına geçtiğimiz yıllarda ciddi miktarda borç çıkarıldı. SGK, Maliye ile işbirliği yaptı ve emeklilerin banka hesapları incelenerek çalıştığı tespit edilenlere geçmişe dönük olarak prim borcu hesaplandı.
Zaman aşımı 10 yıl
Emekli olan ve kendi dükkânını açıp çalışmaya devam edenler ile anonim şirketlere ortak olanlar ödemedikleri prim borçlarından 10 yıl boyunca sorumlu. 10 yıl geçtikten sonra SGK geriye dönük olarak bu kişilere prim borcu çıkartamıyor. Dolayısıyla, şu an itibarıyla SGK en fazla 2004 yılına kadar geriye giderek borç çıkartabiliyor. SGK’nın primlere ilişkin tüm borçlara yeniden yapılandırma öngören kanun tasarısı, bilinen adıyla Torba Yasa, Meclis’e gelince çalışıp da primini ödeyemeyen emeklilerde bir beklenti oluştu. SGDP borçlarının yeniden yapılandırma kapsamında olup olmadığı ve kimlerin borçlarını bu kapsamda ödeyebilecekleri konusu merak ediliyor.
Adına borç çıkarılan ve daha önceki borcunu taksitlendiremeyen veya taksitlerini ödemeyip yapılandırması bozulanlar çıkacak Torba Yasa’yı beklesinler. Bu borçlar da kapsama alındı, yasa çıkar çıkmaz SGK’ya başvuru yaparak taksitlendirme talep etsinler.
Borç silinmeyecek, azalacak
Düzenleme ile geriye dönük olarak borcu olan emeklilerin borçlarının gecikme zamları silinecek. Yani SGK’nın geçmişe dönük borç çıkarttığı emeklilerin borçlarının gecikme zamları tahsil edilmeyecek.
Bu kapsamda geçmişteki borçlar enflasyonla güncellenecek ve belirlenen rakamdan taksitlendirme yapılacak. Yani her durumda emeklimizin borcu silinmeyecek ancak, borç miktarı önemli miktarda düşecek ve taksit imkânı gelecek.
Kanun Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra borçluların gerekli başvuruyu yapmak için 4 ayı olacak. Bu sürede borçlarını yapılandıranların 36 aya yayarak 18 eşit taksitle bu borçlarını ödemeleri mümkün. Halen borcu nedeniyle maaşının dörtte birine haciz uygulanan emekliler için de aynı koşullar geçerli olacak. Bu durumda olanlar da yasa çıktıktan sonra SGK’ya başvuru yapmalılar.
SGK verilerine göre, SGDP uygulaması kapsamında halen 1 milyon 708 bin 660 emekli çalışmaya devam ettiği için prim ödüyor. Bu kişiler, esnaf, işçi, memur iken emekli olduktan sonra kendi adına iş kuranlar yani Bağ-Kur kapsamında çalışmaya tekrar başlayanlar ile emekli olduktan sonra SSK yani 4/a’lı olarak çalışmaya devam edenler. Çalıştığı işyerinde emekli olup, daha sonra yine aynı işyerinde çalışanların sayısının çok fazla olduğu biliniyor.
Erken emekliliğin bir sonucu bunlar
SGDP uygulamasının arkasında sürekli ifade etmeye çalıştığımız ve sosyal güvenlik sistemine kalıcı hasarlar verdiğine inandığımız erken emeklilik düzenlemeleri yatıyor. Geçmiş dönemlerde erken yaşlarda emekli olan kişiler, çalışmaya devam ediyorlar. Böyle olunca, zaten ekonomisi iş yaratmakta güçlük çeken ülkemizin gençlere iş yaratması daha da zorlaşıyor.
Diğer yandan, işverenlerin tercihi yüksek tecrübe sahibi bu kişileri çalıştırmak yönünde olabiliyor. Bu nedenle hem gençlerimizi işsiz bırakıyoruz, hem de emeklilerimize verdiğimiz maaşın belirli bir bölümünü kesiyoruz. İşin diğer boyutunda ise emekli maaşlarının düşüklüğü gerçeği yatıyor. Emeklilerimize yaşlılıklarında yeterli geliri sunabilsek, onlarda çalışmak yerine bir sahil kasabasına yerleşmeyi düşünebilecekler.
Emeklinin ödediği borç yarım milyar TL’yi aştı
Kendisine geçmişte borç çıkarılan emekliler, 6111 sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandırma hakkına kavuşmuşlardı. 117 bin kişi toplam 472 milyon 542 bin TL borcunu yapılandırmıştı. Fakat bu kapsamda ödeme yükümlülüklerine uyulmadığı için 21 bin 851 kişinin yapılandırması bozuldu.
Yapılandırması bozulanlar ve ilerleyen tarihlerde SGK tarafından borç çıkarılanlar için Ocak 2013’tse yeniden bir yapılandırma hazırlandı. 258 bin 889 kişi bu kapsamdaki borçlarını yapılandırmak için başvurdu.
1 milyar TL borç bu kapsamda yeniden yapılandırıldı. Borcunu yapılandıranlardan 20 bini ise borçlarını ödeyemedikleri için yapılandırmaları bozuldu.
Halen 145 bin 521 emeklinin yapılandırması devam ediyor. Şu ana kadar yapılandırma yani taksitle borç ödenmesi kapsamında SGK’nın tahsil ettiği borç miktarı 568 milyon 869 bin TL. Yani yarım milyar TL emekliden alınıp SGDP kapsamında SGK’nın kasasına girdi. Meclis’te yasalaşmayı bekleyen tasarının hayata geçmesiyle daha fazla miktarda borcun yapılandırmaya sokulup tahsil edileceği tahmin ediliyor.
SGK ve SSK PRİM SORGULAMA işlemleri 15 Aralık 2011 tarihinden itibaren SGK ve SSK SORGULAMALARI artık şifresiz olarak yapılabiliyor. Daha önce E-DEVLET sisteminde yer alan SGK ve SSK PRİM SORGULAMA uygulamasına artık size özel kişisel kimlik bilgilerinizi girerek SGK (SSK) PRİM SORGULAMA yapabilirsiniz...
SSK VE SGK HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!
Sorgulama SGK Hizmet Dökümü (SGK), Prim Sorgula, Emeklilik Hesaplama ve Şifresiz olarak SGK ( SSK )hizmet dökümü nasıl yapılır. SGK (SSK) hizmet dökümünü sağlamak kurumun sitesine girmek ve sadece TC Kimlik No ile hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz. Ayrıntılar haberin devamında bulabilirsiniz...
SSK ve SGK ile alakalı tüm aklınıza takılanların cevabına bu haberimizden ulaşabilirsiniz...
SGK PRİM SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Yeni uygulamada T.C. kimlik numarasının yanında nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçe, cilt no gibi herkes tarafından bilinemeyecek özel bilgilerin girilmesi gerekiyor. SOSYAL SİGORTALAR KURUMU'nun son zamanlarda sıkça kullanılan sistemlerinden bir olan SSK sorgulama ve 4A hizmet dökümü alma sistemi kullanımda. SSK sorgulama hizmet dökümü alma ekrana stargazete.com üzerinden ulaşabilirsiniz... Vatandaşlar sigortalarının yatıp yatmadığını bunun yanısıra, sigorta primlerinin ne kadar üzerinden yattığını SSKsorgulama prim ve hizmet dökümü bilgisi alma sistemi aktif edildi. Hizmet Dökmünü nasıl alacağınız bu haberin içinde detayları ile tarif edilmiştir. SSK sorgulama prim ve hizmet dökümü listesi. SGK Hizmet Dökümü almak için bazı bilgilerin girilmesi gerekiyor.
SSK SGK ŞİFRESİZ HİZMET DÖKÜMÜNÜ NASIL ALIRIM?
Çalışanların maaşlarının yanısıra gelir vergisi, işsizlik sigortası, sağlık sigortası (SSK primi) gibi kesintiler yapılıyor.Çalışanlar bu kesintilierden sonra maaşlarını alabilryorlar. Uzun yıllar boyunca SGK'ya kesilen SSK primler birikiyor. Sağlık güvencesi niteliğinde olan bu primler emeklilik sisteminin de temel taşarından. SSK prim sorgulama sayfası giriş. SSK prim sorgulaması nasış yapılır. Sigortanızın yatıp yatmadığını bu istemler üzerinden öğretnebilirsiniz. Maaşlar yükseldikçe sigorta SSK primlkeri de artıyo. Bu yüzden bazı işverenler işçilerin sigortalarını düşük rakamlar üzerinden yatırma yoluna gidiyorlar. Bunun önüne geçmek için herkes kendi primini internet üzerinden kontrol debilecek.
Türkiye' deki her çalışanan gerek ihtiyaç gerekse meraktan girip kontrol ettiği SSK primlerinin açıklandığı siteye bu sayfan giriş yapabilirsiniz. SGK'nın hizmeti olan SSK Prim günü ve ücreti sorgulama ekranının ayrıntıları stargazete.com'de. Vatandaşlar TC Kimlik numaralarını sayfanın ilgili bölümüne yazarak sorgulama yapabilirler. SSK'nın sorgulaması yapılabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu verileri sadece sahıslara özel paylaşıyor. Başkası elinde verileri olmayan diğer bir kişinin SSK Primlerini icleme şansını bulamıyor. SGK prim sorgulama ekranı bu sayfadadır.
SGK Hizmet Dökümü almak için 2 yöntem var. SGK Hizmet Dökümü almak isteyen vatandaşlara en kolay şekilde Hizmet Dökümü nasıl alınır tarif edeceğiz.
CEP TELEFONU İLE SGK HİZMET DÖKÜMÜ ALMAK
Cep telefonlarınızdan ilk işe giriş tarihinizi ve toplam hizmet gün sayınızı sorgulayabilirsiniz.
e- Devlet veri sorgulama sistemi
Yeni bir uygulama başlatan sgk.gov.tr, bu uygulaması ile vatandaşların site site gezerek yada sorgulama yaparak toplam hizmet gün toplamını öğrenmelerini kolaylaştırıyor.
Peki bu işlem nasıl yapılıyor? Cep telefonlarınızdan hizmet gün toplamını öğrenmek için ne yapmanız gerekiyor?
“PT yaz boşluk bırak T.C. Kimlik Numaranı yaz boşluk bırak AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at. SGK Hizmet Dökümü mesaj ile size iletilecektir.
MUTLAKA GELİR TESTİ YAPTIRIN
Gelir testleri 2012 yılının başından beri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarınca yapılıyor. Gelirinizdeki artış ve düşüşü ise tekrardan test yaptırmak için bildirmek gerekiyor.
Zorunlu tutulmasına karşın hiçbir gelir testi yaptırmayanlar ise en üst limit üzerinden yani aylık 257,04 TL üzerinden prim ödemek zorunda kalıyor.
Herhangi bir kurumda çalışıp sigorta primi ödeyenler, bu kapsamda GSS primi ödemek zorunda değil. Yani SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı kapsamında çalışıyorsanız zaten GSS’li olduğundan tekrardan prim ödemek zorunda kalmıyorsunuz.
GÜNCEL PRİM TUTARLARI
1 Ocak 2014 ila 30 Haziran 2014 tarihleri arasında ödeyecekleri genel sağlık sigortası aylık prim tutarı;
- Aylık geliri, asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler için, 1.071 TL / 3 = 357 TL x yüzde 12 = 42,84 TL,
- Aylık geliri, asgari ücret ve asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler için, 1.071 TL x yüzde 12 = 128,52 TL,
- Aylık geliri, asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler için, 1071 TL x 2 = 2.142 TL x yüzde 12 = 257,04 TL
Vatandaş, gelir testi sonucu tespit edilen gelirlerine göre sağlıktan yararlanmak için bu tutarları ödemek zorunda. Prim tutarları asgari ücrete endeksli olduğu için her yıl 1 Ocakta ve 1 Temmuz’da asgari ücret artışı kadar artıyor.
Torba yasa'da neler var?
Hükümet, yüzlerce torba yasa çıkardı. Fakat bir türlü milyonların beklediği düzenleme çıkmadı. Torba yasa sayesinde Bağkur ve vergi borçlarında af ve yapılandırma bekleyenler, istediğini henüz almadı. Meclis geçen haftadan itibaren çalışmaya başladı. SGK ile ilgili tüm sorgulama ve bilgi alma işlemlerinizi www.sgk.gov.tr adresinden yapabilirsiniz.
Yasa imkan verdi ama tahsil edilmedi
SGK'ya olan prim borçlarına ilişkin, 5510 sayılı Kanun'un, bir yılda sigorta primlerini yatırmayan kişilerden bir yılın sonunda cebri icra yolu ile tahsili düzenlemesi bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, buna rağmen, SGK müdürlüklerinin prim borçlarını tahsil etmediğini dile getirdiler. Yetkililer, bu aksaklığın Sayıştay raporlarına da girdiğine işaret ederlerken, raporlarda 'SGK'nın tüm alacaklarının zamanında tahsil edilmediği, idarenin de bunları tahsil etmek için gereken sorumluluğu yerine getirmediği' ifadelerinin bulunduğunu kaydettiler. Süleyman Demirel döneminde erken emeklilik düzenlemesi ile SSK prim aktüeryal dengesinin bozulduğunu hatırlatan yetkililer, aradan geçen 15 -20 yıla rağmen bu bozulmanın düzeltilemediğini, dengenin yeniden sağlanabilmesi için çaba gösterilmediğini dile getirdiler. SGK yetkililerinin 5510 sayılı kanunun gereğini yerine getirme yerine Bağ-Kur prim borçlularına bir af düzenlemesi yapmalarının 'sadece kişisel olarak kendilerini kurtarma' girişimi olduğunu belirten yetkililer, 'Prim borcunu ödemeyenler için iki yol bulunuyor. Ya icra göndereceksin, ya da 'ben bu alacaklardan vazgeçiyorum' diyerek kanun yapacaksın. Ama 'senin icra göndermen gerekiyordu, neden göndermedin'.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK)
Ekim başında yürürlüğe girecek ikinci aşama sosyal güvenlik reformu düzenlemelerinin uygulamasına açıklık getirdi.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilişkin hükümleri Ekim ayı başı itibariyle yürürlüğe giriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun söz konusu hükümlerin uygulama esaslarına açıklık getiren 15 tebliği de bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
EMEKLİLİK HESAPLAMA
SGK SSK GSS BORÇ SORGULAMA
SGK SSK HİZMET DÖKÜMÜ
SGK Sorgulama.. SSK Sorgulama..SGK prim sorgulama… SGK Hizmet sorgulama.. SGK ile alakalı tüm sorgulamalar ile ilgili detaylar haberimizde bulunmaktadır. SGK hizmet dökümü almak için haber detaylarımıza göz atmalı ve SGK hizmet sorgulama işlemini gerçekleştireceğiniz sayfaya giriş yapmalısınız. SGK sorgulama işlemi için tüm detaylar haberimizde..
SGK SSK işlemleri artık çok kolay, SGK (SSK) HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR? SGK SSK BORÇ SORGULAMA SGK PRİM
SORGULAMA SGK SSK DEKONT GÖRÜNTÜLEME ve tüm detaylar artık stargazete.com'da sizlerle olacak. Sgk (ssk) işlemleri artık internet üzerinden şifresiz olarak yapılacak. SGK hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor bir çok işlem artık bir tık ötenizde.
SGK SSK vatandaşa büyük kolaylık sağlıyor. SGK Sorgulama SGK SSK SSK işe giriş sorgulama işlemleri ve diğer tüm işlemler çok basit. TC kimlik no ile SGK SSK işlemleri artık bir tık ötenizde.SGK Prim sorgulama... SGK borç sorgulama... SGK hizmet dökümü... Tüm SGK işlemleri artık çok kolay... SGK (SSK) hizmet dökümünü kurumun sitesine girip TC KİMLİK no ile alabilirsiniz.
E-Devlet Nedir?
E-Devlet sistemi ülkemizde yeni bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. E-Devletin asıl amacı verimliliği artırmak çağdaşlık düzeyinin artımında yeni adımlar atmaktır. E-Devletin diğer bir amacı ise devletin vatandaşlar için sunduğu hizmetlerin vatandaşlarca kolay, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde uygulanabilmesidir. Yani genel olarak E-Devlet, devletin vatandaşlara sunduğu hizmetlerin elektronik ortamda sunulmasıdır. E-Devletin oluşumunda etkili olan temel unsurlar şunlardır ; ; E-Şirket, E-Kurum, E-Vatandaş.
E-Devlet Şifresi
E-Devlet sitesine sadece giriş yaparak işlemlerinizi gerçekleştiremezsiniz. E-Devlet sisteminden işlem yapabilmek için öncelikle E-Devlet şifresine ihtiyaç duyacaksınız. E-Devlet şifresi için şehrinizde bulunan herhangi bir PTT şubesine E-Devlet şifresi başvurusunda bulunulması gerekmektedir. E-Devlet şifresi alabilmek için yanınızda kimlik kartınızı götürünüz. E-Devlet şifresini edinebilmek için 2 TL işlem ücreti ödemeniz gerekecektir. Ücreti ödedikten sonra daha önceden kapalı zarflar halinde hazırlanmış şifre kodları kişinin kimlik numarasına tanımlanacaktır. Daha sonra E-Devlet şifresi kullanarak E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifresini sistemden değiştirebilirsiniz. E-Devlet şifresi ile artık tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilir, E-Devlet şifresiyle sorgulama işlemlerini yapabilir, E-Devlet
şifresiyle ödeme birimi sayesinde ödeme işlemlerinizi kartınız ile yapabilirsiniz.
E-Devlet Şifremi Unuttum
E-Devlet şifremi unuttum vatandaşlarımızın ilk olarak yapacakları E-Devlet şifremi unuttum işlemi şehrinde bulunan herhangi bir PTT şubesine gitmek olacaktır. Oradaki görevliye E-Devlet şifremi unuttum diyerek sorunlarını dile getirmeleri gerekecektir. E-Devlet şifresini ilk sefer aldığınız da 2 TL işlem ücreti ödeyeceksiniz. Fakat E-Devlet şifremi unuttum dediğinizde yeni bir E-Devlet şifresi için işlem ücreti 4 TL olacaktır. E-Devlet şifresi kimlik numaranıza tekrar tanımlanacaktır. Sürekli E-Devlet şifremi unuttum durumunu yaşamamak için E-Devlet şifresini bir yere not ediniz. E-Devlet şifremi unuttum dediğinizde işlem ücreti 10 TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Günümüzde internet üzerinden birçok işlemimizi yapabilmekteyiz. Artık devlete ait birçok kurum ve kuruluşa da internetten ulaşabilir ve bu sayede merak ettiklerimizi öğrenebilir, kendimiz için gerekli sorgulatmaları yapabiliriz. E-Devlet sistemi devlet ait kuruluşlara tek bir site üzerinden ulaşmayı sağlamaktadır. E-Devlet sisteminde devlete ait bazı kurumlara örnek verecek olursak Sosyal Güvenlik Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü vb. birçok devlet kurumuna bu siteden ulaşabilirsiniz. E-Devlet sistemi 3 başlıktan oluşmaktadır. Bunlar Vatandaş, Devlet ve İş ana başlıklarıdır.
Vatandaş başlığı altında yapabileceğimiz işlemler; Eğitim, Askerlik, Sosyal Güvenlik, Aile, Sağlık, Seyahat ve Turizm , Kültür Sanat ve Turizm, Doğum, İş ve Kariyer, Trafik, Yasal İşlemler gibi başlıklara vatandaş ana başlığından ulaşabilirsiniz.
Devlet başlığı altında yapabileceğiniz işlemler; Tarihimiz, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Adli ve İdari Yargı, İstatistikler, Bilim ve Teknoloji, Devlet ve Sözleşme İhlalleri, Eğitim, Enerji, Savunma ve Güvenlik , Sağlık, Tarım, Uluslararası İlişkiler ve mevzuat gibi alt başlıklara devlet başlığı altında ulaşabilirsiniz.
İş başlığı altında yapabileceğiniz işlemler; İşletmenin doğuşu ve Feshi, Sektörler, İşletmelerin Büyüme ve Gelişimi, Bağış, Destek ve Kredi, Ticaret, Elektronik Ticaret Yatırım ve Sermaye, Devlet İhaleleri, Ekonomi ve Finans, İş ve Kariyer gibi alt başlıklara da iş ana başlığı altından ulaşabilirsiniz.
E-Devlet sistemi sayesinde vatandaşlarımız saatlerce kurumlarda sıra beklemek zorunda kalmayacaklar. Merak ettiklerini, sorgulatmak istediklerini ve merak ettikleri soruları E-Devlet sisteminden öğrenebilecekler. E-devlet sistemine www.turkiye.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Yazının başında verdiğimiz linkten E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Ama sadece sisteme giriş yapmanız işlemlerinizi yapabilmenizi sağlamayacaktır. İşlem yapabilmek için e-imza, mobil imza yada E-Devlet şifrenizin bulunması gerekmektedir. Bunlardan bir tanesinin bulunması yeterli olacaktır. E-imza, Mobil imza ya da şifrenizin olması E-Devlet sistemine girip buradan istediğiniz sorgulatma işlemi ya da merak ettiğiniz soruların cevabını almaya yarayacaktır.
E-Devlet sisteminin sağlamış olduğu kolaylıkları ele alacak olursak öncelikle, tek bir site üzerinden birçok devlet kurumunun internet sayfasına ulaşabilmekteyiz. Ayrıca devlete ait kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili birçok bilgiyi güncel olarak öğrenmekteyiz. E-Devlet sisteminin kullanımı oldukça da basittir. Sadece tek bir kimlik doğrulama işlemi yapılarak birçok kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili işlemlerimizi yapabiliyor sorularımızın cevaplarını öğrenebiliyoruz. E-Devlet vatandaşlarımız için bilgilendirme hizmeti sağlar. Kurumlardan vatandaşlara gerekli mesajları verir. Ayrıca ödeme birimi bulunmaktadır. Böylelikle ödeme işlemelerinizi ödeme birimi sayesinde kartınız ile yapabilirsiniz. Kurum ve kuruluşlar arasındaki belge paylaşımları da E-Devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır.
E-Devlet Uygulamaları
İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri; İşçi sendikası üyelik işlemleri için önceden notere gitmeniz gerekiyordu. E-Devlet sistemi sayesinde notere gitmeniz gerekmiyor. E-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza gibi bunlardan üçünden birine sahipseniz işlemlerinizi bu sistem üzerinden rahatlıkla halledebilirsiniz.
E-Devlet Çay-kur Üretici Sorgulama; Bu sistem ile artık ÇAYKUR çay üretici belgesine sahip olunup olunmadığını E-Devlet şifresiyle buradan öğrenebilirsiniz.
E-Devlet DASK Poliçe Sorgulama; Deprem poliçenizi sorgulamak içinde bu sistemi kullanabilirsiniz. DASK çerçevesindeki ortalama 5.8 milyon evin raporlarına bu sistemden ulaşabilirsiniz.
E-Devlet Sürücü Belgesi Ceza Puanı; Artık bu sistem sayesinde sürücü belgenize adınıza kayıtlı bir ceza bulunup bulunmadığını E-Devlet şifresiyle buradan öğrenebilirsiniz.
E-Devlet Vergi Borcu Sorgulama; Vergi borcunuzu internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunu da E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresiyle kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Muhtaçlık Başvurusu; Muhtaçlık başvurusu yapmak istiyorsanız E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Dul ve yetim aylığınızı alabilmek için öncelikle başvuru yapmanız gerekmektedir.
Genel Sağlık Sigortası; Genel Sağlık Sigortası sağlık hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşlarımızın, bu hizmetlerden yararlanması için oluşturulmuştur. Bu hizmetten yararlanmak için E-Devlet şifresiyle bu sistemi kullanabilirsiniz.
İşsizlik Ödeneği; İşsizlik ödeneği hastalığı nedeni ile çalışamayacak duruma gelen vatandaşlarımızın hasta olduğu dönemde mağdur olmamaları için verilen paradır. Ödemenizin yapılıp yapılmadığını merak ediyorsanız bunu E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemi üzerinden takip edebilirsiniz.
Deniz Ruhsat Sorgulama: Deniz ruhsat sorgulama işlemi içinde E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz.
Emeklinin borcu bitiyor
İşyeri olan emeklilerin maaşından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primleri'yle ilgili borçlar da yapılandırma kapsamına girdi. Yeni düzenlemeyle borç altında ezilen emekliler rahat bir nefes alacak
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren Torba Yasa tasarısı milyonlarca vatandaşın hayatında önemli değişikliklere sebep olacak. Bundan faydalanacak kesimlerden biri de esnaf emekliler. Mevcut düzenlemede işyeri açan emeklilerin maaşından yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Bir firmada sigortalı olarak çalışan emekliler adına ise bu primi şirketi ödüyor. Küçük bir dükkân işleten ya da bir şirkete ortak olan emeklilerin bir kısmı kuruma bildirimde bulunmadığı için birikmiş SGDP borçlarının sıkıntısını yaşıyor. Torba Yasa tasarısında SGDP borçlarıyla ilgili yeni düzenleme de yer alıyor. Buna göre borçların faizi silinirken ana para da TÜFE oranında artırılacak. Ayrıca 2 ayda bir ödemeli 18 taksit olanağı getirilecek. Bu da 36 ay vade demek.
Ssk sorgulamaları ile ilgili tüm işlemlere burdan ulaşabilirsiniz. Türkiye'deki her çalışanan gerek ihtiyaç gerekse meraktan girip kontrol ettiği SSK primlerinin açıklandığı siteye bu sayfan giriş yapabilirsiniz. TC kimlik no ile hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz. Peki TC Kimlik Numarası ile SSK SGK Hizmet dökümü nasıl alırım? TC Kimlik numarası ile SSK ve SGK sorgulaması yapmak artık çok kolay. SSK hizmetleri için TC Kimlik numaralarını sayfanın ilgili bölümüne yazarak sorgulama yapabilirsiniz. TC Kimlik numarası ile SSK sorgulama yapabilmek için haberimizi okuyun. SSK sorgulama ve SSK Hizmet dökümü stargazete.com'de. SSK sorgulama borç surgulama prim hesaplama. T.C. kimlik numarasının yanında nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçe, cilt no gibi herkes tarafından bilinemeyecek özel bilgilerin girilmesi gerekiyor. TC K. No ile SSK Hizmet D. Sorgula (SGK - SSK sigorta Pirim Sorgula)
Tc kimlik no ile SSK (SGK) hizmet dökümü almak için haberimizdeki detaylarımıza göz atmalı ve SGK hizmet sorgulama işlemini gerçekleştireceğiniz sayfaya giriş yapmalısınız. SGK sorgulama işlemi için tüm detaylar haberimizde. SGK ile alakalı tüm sorgulamalar ile ilgili detaylar haberimizde bulunmaktadır. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi hem e-devlet sistemi üzerinden şifre ile hem de E-SGM üzerinden şifresiz olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Türkiye’de SSK’nın da SGK bünyesine katılmasıyla tek bir sigorta kurumu oluşmuştur. SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi kurumların SGK bünyesindeki isimleri ise SSK - 4A, BAĞ-KUR - 4B, Emekli Sandığı - 4C olarak yer almaktadır. Peki Ssk Sorgulamaları nasıl yapılır? Hizmet dökümü ve prim borç sorgulama için ne yapmayım? Ayrıntılar stargazete.com'de (SSK-SGK sigorta sorgulama)
İnternetten yapılabilecek işlemlerin sayısında gün geçtikçe bir artış gözlemlemek de mümkündür. Kişiler kamu kurum ve kuruluşlarında işlemlerini yapabilmek için artık saatlerce uzun kuyruklar beklemek ya da tonlarca evrakla uğraşmak zorunda değil. Artık birçok işlem internet aracılığıyla kolaylıkla yapılabilmektedir. SGK da internet üzerinden yapılabilecek işlemlere sürekli bir yenisini ekliyor. SGK'nın internet aracılığıyla yapılabilecek bir uygulaması da SGK hizmet dökümü sorgulamadır. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulaması sayesinde yatırılan SGK-SSK primlerinizi, SGK-SSK sigortalılık sürenizin ne kadardır devam ettiğini, SGK-SSK ne zaman emekli olacağınızı ve hatta ne kadar SGK-SSK emekli aylığı alacağınızı öğrenmeniz mümkündür. Peki SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır?
SSK-SGK ve E-SGM işlemleri bir tık ötenizde, Artık internet sayesinde SGK ve SSK işlemlerinizi Şifresiz olarak yapabilirsiniz? SGK(SSK) hizmet dökümü nasıl yapılı ? SGK (SSK) hizmet dökümünü sağlamak kurumun sitesine girmek ve sadece TC KİMLİK no ile hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz. SGK PRİM SORGULAMA işlemleri 15 Aralık 2011 tarihinden itibaren SGK SORGULAMALARI artık şifresiz olarak yapılabiliyor. Daha önce şifre sahibi olarak E-Devlet ile yapılabilen SGK ve SSK işlemleri artık şifresiz. Daha önce E-DEVLET sisteminde yer alan SGK PRİM SORGULAMA uygulamasına artık size özel kişisel kimlik bilgilerinizi girerek SGK (SSK) PRİM SORGULAMA yapabilirsiniz… TC Kimlik No ile Ssk (Sgk) Prim 4A Hizmet Dökümü İşlemleri (Ssk-Sgk ve E-SGM Hizmet Sorgulama Ekranı)
İKİ KİŞİ ÇALIŞTIRANLAR
Geçtiğimiz ay, iki çalışanı olan emeklilerden SGDP kesilmemesi konusu gündeme gelmişti. Bunun da Torba Yasa'ya girme ihtimali bulunuyor. Gerçekleşirse hem istihdama katkısı olacak, hem de zaten prim ve vergi ödeyen emekliler maaşlarındaki kesintiden kurtulacak. Şirket ortağı olan emeklilerin de bu haktan yararlanma talebi var. Sanırız düzenleme buna da bir açıklık getirecektir. Çünkü çok sayıda emekli, şirketlerdeki küçük hisseleri yüzünden bu kesintileri ödemek zorunda kalıyor.
GELİR TESTİNİ UNUTMAYIN
Genel Sağlık Sigortası kapsamında 18 yaşını doldurmuş erkekler, öğrenci değillerse gelir testi yaptırarak prim ödemek zorunda. Özellikle üniversite sınavını kazanamamış gençler için bu önemli. Eğer gelir testi yaptırmazsanız en üst rakamdan prim borcunuz çıkabilir. Bu yüzden ihmal etmeyin. Kazananlar ise kayıt yaptırana kadar prim ödemeyecek. Daha sonra 25 yaşına kadar hakları bulunuyor.
Emekli çalışanların prim borcu ne olacak?
Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) emeklilerce çok bilinmeyen bir uygulama. Ancak, geçen yıl SGK’nın başlattığı prim hamlesi emeklilerimizi bu konuda hem bilgi, hem de borç sahibi yaptı. İlk kez bu köşeden, maaşlarına haciz konan emeklilerimizin durumunu yazdığımızda, binlerce telefon ve e-mail almıştım. Yaklaşık 600 bin emeklinin emekli aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilmeye başlayınca konu bir anda gündeme gelmişti.
SGK, 2013 yılında Maliye Bakanlığı’yla işbirliği yaparak, geçmiş dönemlere ait Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borçlarını tespit etmiş, emeklilerimize yüklü miktarda borç çıkarmıştı. Bazı emeklilere 30 bin TL, bazılarına 2-3 bin TL olmak üzere değişen miktarlarda borç çıkarılmıştı.
SGDP yeni değil, cezalar yeni
SGDP aslında 1986’dan beri uygulanıyor. SGDP, emeklinin çalışmaya tekrar başlaması durumunda SGK’ya ödemesi gereken primi ifade ediyor. Bugünkü uygulamada, 1 Ekim 2008 sonrasında emekli olan ve SSK’lı olarak çalışmaya başlayan kişilerin emekli maaşlarından kesinti yapılmıyor ve işverenler bu kişiler adına yüzde 32 oranında SGDP ödüyorlar. 1 Ekim 2008 sonrası emekli olup Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya devam edenler ise yüzde 15 oranında SGDP ödemek zorundalar.
Emekli olduktan sonra köşede bir emlakçı dükkânı açan, bakkal işletmeye başlayan yaşlılarımız, prim ödemeleri gerektiğini bilmedikleri için adlarına geçtiğimiz yıllarda ciddi miktarda borç çıkarıldı. SGK, Maliye ile işbirliği yaptı ve emeklilerin banka hesapları incelenerek çalıştığı tespit edilenlere geçmişe dönük olarak prim borcu hesaplandı.
Zaman aşımı 10 yıl
Emekli olan ve kendi dükkânını açıp çalışmaya devam edenler ile anonim şirketlere ortak olanlar ödemedikleri prim borçlarından 10 yıl boyunca sorumlu. 10 yıl geçtikten sonra SGK geriye dönük olarak bu kişilere prim borcu çıkartamıyor. Dolayısıyla, şu an itibarıyla SGK en fazla 2004 yılına kadar geriye giderek borç çıkartabiliyor. SGK’nın primlere ilişkin tüm borçlara yeniden yapılandırma öngören kanun tasarısı, bilinen adıyla Torba Yasa, Meclis’e gelince çalışıp da primini ödeyemeyen emeklilerde bir beklenti oluştu. SGDP borçlarının yeniden yapılandırma kapsamında olup olmadığı ve kimlerin borçlarını bu kapsamda ödeyebilecekleri konusu merak ediliyor.
Adına borç çıkarılan ve daha önceki borcunu taksitlendiremeyen veya taksitlerini ödemeyip yapılandırması bozulanlar çıkacak Torba Yasa’yı beklesinler. Bu borçlar da kapsama alındı, yasa çıkar çıkmaz SGK’ya başvuru yaparak taksitlendirme talep etsinler.
Borç silinmeyecek, azalacak
Düzenleme ile geriye dönük olarak borcu olan emeklilerin borçlarının gecikme zamları silinecek. Yani SGK’nın geçmişe dönük borç çıkarttığı emeklilerin borçlarının gecikme zamları tahsil edilmeyecek.
Bu kapsamda geçmişteki borçlar enflasyonla güncellenecek ve belirlenen rakamdan taksitlendirme yapılacak. Yani her durumda emeklimizin borcu silinmeyecek ancak, borç miktarı önemli miktarda düşecek ve taksit imkânı gelecek.
Kanun Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra borçluların gerekli başvuruyu yapmak için 4 ayı olacak. Bu sürede borçlarını yapılandıranların 36 aya yayarak 18 eşit taksitle bu borçlarını ödemeleri mümkün. Halen borcu nedeniyle maaşının dörtte birine haciz uygulanan emekliler için de aynı koşullar geçerli olacak. Bu durumda olanlar da yasa çıktıktan sonra SGK’ya başvuru yapmalılar.
SGK verilerine göre, SGDP uygulaması kapsamında halen 1 milyon 708 bin 660 emekli çalışmaya devam ettiği için prim ödüyor. Bu kişiler, esnaf, işçi, memur iken emekli olduktan sonra kendi adına iş kuranlar yani Bağ-Kur kapsamında çalışmaya tekrar başlayanlar ile emekli olduktan sonra SSK yani 4/a’lı olarak çalışmaya devam edenler. Çalıştığı işyerinde emekli olup, daha sonra yine aynı işyerinde çalışanların sayısının çok fazla olduğu biliniyor.
Erken emekliliğin bir sonucu bunlar
SGDP uygulamasının arkasında sürekli ifade etmeye çalıştığımız ve sosyal güvenlik sistemine kalıcı hasarlar verdiğine inandığımız erken emeklilik düzenlemeleri yatıyor. Geçmiş dönemlerde erken yaşlarda emekli olan kişiler, çalışmaya devam ediyorlar. Böyle olunca, zaten ekonomisi iş yaratmakta güçlük çeken ülkemizin gençlere iş yaratması daha da zorlaşıyor.
Diğer yandan, işverenlerin tercihi yüksek tecrübe sahibi bu kişileri çalıştırmak yönünde olabiliyor. Bu nedenle hem gençlerimizi işsiz bırakıyoruz, hem de emeklilerimize verdiğimiz maaşın belirli bir bölümünü kesiyoruz. İşin diğer boyutunda ise emekli maaşlarının düşüklüğü gerçeği yatıyor. Emeklilerimize yaşlılıklarında yeterli geliri sunabilsek, onlarda çalışmak yerine bir sahil kasabasına yerleşmeyi düşünebilecekler.
Emeklinin ödediği borç yarım milyar TL’yi aştı
Kendisine geçmişte borç çıkarılan emekliler, 6111 sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandırma hakkına kavuşmuşlardı. 117 bin kişi toplam 472 milyon 542 bin TL borcunu yapılandırmıştı. Fakat bu kapsamda ödeme yükümlülüklerine uyulmadığı için 21 bin 851 kişinin yapılandırması bozuldu.
Yapılandırması bozulanlar ve ilerleyen tarihlerde SGK tarafından borç çıkarılanlar için Ocak 2013’tse yeniden bir yapılandırma hazırlandı. 258 bin 889 kişi bu kapsamdaki borçlarını yapılandırmak için başvurdu.
1 milyar TL borç bu kapsamda yeniden yapılandırıldı. Borcunu yapılandıranlardan 20 bini ise borçlarını ödeyemedikleri için yapılandırmaları bozuldu.
Halen 145 bin 521 emeklinin yapılandırması devam ediyor. Şu ana kadar yapılandırma yani taksitle borç ödenmesi kapsamında SGK’nın tahsil ettiği borç miktarı 568 milyon 869 bin TL. Yani yarım milyar TL emekliden alınıp SGDP kapsamında SGK’nın kasasına girdi. Meclis’te yasalaşmayı bekleyen tasarının hayata geçmesiyle daha fazla miktarda borcun yapılandırmaya sokulup tahsil edileceği tahmin ediliyor.
SGK ve SSK PRİM SORGULAMA işlemleri 15 Aralık 2011 tarihinden itibaren SGK ve SSK SORGULAMALARI artık şifresiz olarak yapılabiliyor. Daha önce E-DEVLET sisteminde yer alan SGK ve SSK PRİM SORGULAMA uygulamasına artık size özel kişisel kimlik bilgilerinizi girerek SGK (SSK) PRİM SORGULAMA yapabilirsiniz...
SSK VE SGK HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!
Sorgulama SGK Hizmet Dökümü (SGK), Prim Sorgula, Emeklilik Hesaplama ve Şifresiz olarak SGK ( SSK )hizmet dökümü nasıl yapılır. SGK (SSK) hizmet dökümünü sağlamak kurumun sitesine girmek ve sadece TC Kimlik No ile hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz. Ayrıntılar haberin devamında bulabilirsiniz...
SSK ve SGK ile alakalı tüm aklınıza takılanların cevabına bu haberimizden ulaşabilirsiniz...
SGK PRİM SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Yeni uygulamada T.C. kimlik numarasının yanında nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçe, cilt no gibi herkes tarafından bilinemeyecek özel bilgilerin girilmesi gerekiyor. SOSYAL SİGORTALAR KURUMU'nun son zamanlarda sıkça kullanılan sistemlerinden bir olan SSK sorgulama ve 4A hizmet dökümü alma sistemi kullanımda. SSK sorgulama hizmet dökümü alma ekrana stargazete.com üzerinden ulaşabilirsiniz... Vatandaşlar sigortalarının yatıp yatmadığını bunun yanısıra, sigorta primlerinin ne kadar üzerinden yattığını SSKsorgulama prim ve hizmet dökümü bilgisi alma sistemi aktif edildi. Hizmet Dökmünü nasıl alacağınız bu haberin içinde detayları ile tarif edilmiştir. SSK sorgulama prim ve hizmet dökümü listesi. SGK Hizmet Dökümü almak için bazı bilgilerin girilmesi gerekiyor.
SSK SGK ŞİFRESİZ HİZMET DÖKÜMÜNÜ NASIL ALIRIM?
Çalışanların maaşlarının yanısıra gelir vergisi, işsizlik sigortası, sağlık sigortası (SSK primi) gibi kesintiler yapılıyor.Çalışanlar bu kesintilierden sonra maaşlarını alabilryorlar. Uzun yıllar boyunca SGK'ya kesilen SSK primler birikiyor. Sağlık güvencesi niteliğinde olan bu primler emeklilik sisteminin de temel taşarından. SSK prim sorgulama sayfası giriş. SSK prim sorgulaması nasış yapılır. Sigortanızın yatıp yatmadığını bu istemler üzerinden öğretnebilirsiniz. Maaşlar yükseldikçe sigorta SSK primlkeri de artıyo. Bu yüzden bazı işverenler işçilerin sigortalarını düşük rakamlar üzerinden yatırma yoluna gidiyorlar. Bunun önüne geçmek için herkes kendi primini internet üzerinden kontrol debilecek.
Türkiye' deki her çalışanan gerek ihtiyaç gerekse meraktan girip kontrol ettiği SSK primlerinin açıklandığı siteye bu sayfan giriş yapabilirsiniz. SGK'nın hizmeti olan SSK Prim günü ve ücreti sorgulama ekranının ayrıntıları stargazete.com'de. Vatandaşlar TC Kimlik numaralarını sayfanın ilgili bölümüne yazarak sorgulama yapabilirler. SSK'nın sorgulaması yapılabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu verileri sadece sahıslara özel paylaşıyor. Başkası elinde verileri olmayan diğer bir kişinin SSK Primlerini icleme şansını bulamıyor. SGK prim sorgulama ekranı bu sayfadadır.
SGK Hizmet Dökümü almak için 2 yöntem var. SGK Hizmet Dökümü almak isteyen vatandaşlara en kolay şekilde Hizmet Dökümü nasıl alınır tarif edeceğiz.
CEP TELEFONU İLE SGK HİZMET DÖKÜMÜ ALMAK
Cep telefonlarınızdan ilk işe giriş tarihinizi ve toplam hizmet gün sayınızı sorgulayabilirsiniz.
e- Devlet veri sorgulama sistemi
Yeni bir uygulama başlatan sgk.gov.tr, bu uygulaması ile vatandaşların site site gezerek yada sorgulama yaparak toplam hizmet gün toplamını öğrenmelerini kolaylaştırıyor.
Peki bu işlem nasıl yapılıyor? Cep telefonlarınızdan hizmet gün toplamını öğrenmek için ne yapmanız gerekiyor?
“PT yaz boşluk bırak T.C. Kimlik Numaranı yaz boşluk bırak AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at. SGK Hizmet Dökümü mesaj ile size iletilecektir.
MUTLAKA GELİR TESTİ YAPTIRIN
Gelir testleri 2012 yılının başından beri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarınca yapılıyor. Gelirinizdeki artış ve düşüşü ise tekrardan test yaptırmak için bildirmek gerekiyor.
Zorunlu tutulmasına karşın hiçbir gelir testi yaptırmayanlar ise en üst limit üzerinden yani aylık 257,04 TL üzerinden prim ödemek zorunda kalıyor.
Herhangi bir kurumda çalışıp sigorta primi ödeyenler, bu kapsamda GSS primi ödemek zorunda değil. Yani SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı kapsamında çalışıyorsanız zaten GSS’li olduğundan tekrardan prim ödemek zorunda kalmıyorsunuz.
GÜNCEL PRİM TUTARLARI
1 Ocak 2014 ila 30 Haziran 2014 tarihleri arasında ödeyecekleri genel sağlık sigortası aylık prim tutarı;
- Aylık geliri, asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler için, 1.071 TL / 3 = 357 TL x yüzde 12 = 42,84 TL,
- Aylık geliri, asgari ücret ve asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler için, 1.071 TL x yüzde 12 = 128,52 TL,
- Aylık geliri, asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler için, 1071 TL x 2 = 2.142 TL x yüzde 12 = 257,04 TL
Vatandaş, gelir testi sonucu tespit edilen gelirlerine göre sağlıktan yararlanmak için bu tutarları ödemek zorunda. Prim tutarları asgari ücrete endeksli olduğu için her yıl 1 Ocakta ve 1 Temmuz’da asgari ücret artışı kadar artıyor.
Torba yasa'da neler var?
Hükümet, yüzlerce torba yasa çıkardı. Fakat bir türlü milyonların beklediği düzenleme çıkmadı. Torba yasa sayesinde Bağkur ve vergi borçlarında af ve yapılandırma bekleyenler, istediğini henüz almadı. Meclis geçen haftadan itibaren çalışmaya başladı. SGK ile ilgili tüm sorgulama ve bilgi alma işlemlerinizi www.sgk.gov.tr adresinden yapabilirsiniz.
Yasa imkan verdi ama tahsil edilmedi
SGK'ya olan prim borçlarına ilişkin, 5510 sayılı Kanun'un, bir yılda sigorta primlerini yatırmayan kişilerden bir yılın sonunda cebri icra yolu ile tahsili düzenlemesi bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, buna rağmen, SGK müdürlüklerinin prim borçlarını tahsil etmediğini dile getirdiler. Yetkililer, bu aksaklığın Sayıştay raporlarına da girdiğine işaret ederlerken, raporlarda 'SGK'nın tüm alacaklarının zamanında tahsil edilmediği, idarenin de bunları tahsil etmek için gereken sorumluluğu yerine getirmediği' ifadelerinin bulunduğunu kaydettiler. Süleyman Demirel döneminde erken emeklilik düzenlemesi ile SSK prim aktüeryal dengesinin bozulduğunu hatırlatan yetkililer, aradan geçen 15 -20 yıla rağmen bu bozulmanın düzeltilemediğini, dengenin yeniden sağlanabilmesi için çaba gösterilmediğini dile getirdiler. SGK yetkililerinin 5510 sayılı kanunun gereğini yerine getirme yerine Bağ-Kur prim borçlularına bir af düzenlemesi yapmalarının 'sadece kişisel olarak kendilerini kurtarma' girişimi olduğunu belirten yetkililer, 'Prim borcunu ödemeyenler için iki yol bulunuyor. Ya icra göndereceksin, ya da 'ben bu alacaklardan vazgeçiyorum' diyerek kanun yapacaksın. Ama 'senin icra göndermen gerekiyordu, neden göndermedin'.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK)
Ekim başında yürürlüğe girecek ikinci aşama sosyal güvenlik reformu düzenlemelerinin uygulamasına açıklık getirdi.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilişkin hükümleri Ekim ayı başı itibariyle yürürlüğe giriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun söz konusu hükümlerin uygulama esaslarına açıklık getiren 15 tebliği de bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
EMEKLİLİK HESAPLAMA
SGK SSK GSS BORÇ SORGULAMA
SGK SSK HİZMET DÖKÜMÜ
SGK Sorgulama.. SSK Sorgulama..SGK prim sorgulama… SGK Hizmet sorgulama.. SGK ile alakalı tüm sorgulamalar ile ilgili detaylar haberimizde bulunmaktadır. SGK hizmet dökümü almak için haber detaylarımıza göz atmalı ve SGK hizmet sorgulama işlemini gerçekleştireceğiniz sayfaya giriş yapmalısınız. SGK sorgulama işlemi için tüm detaylar haberimizde..
SGK SSK işlemleri artık çok kolay, SGK (SSK) HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR? SGK SSK BORÇ SORGULAMA SGK PRİM
SORGULAMA SGK SSK DEKONT GÖRÜNTÜLEME ve tüm detaylar artık stargazete.com'da sizlerle olacak. Sgk (ssk) işlemleri artık internet üzerinden şifresiz olarak yapılacak. SGK hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor bir çok işlem artık bir tık ötenizde.
SGK SSK vatandaşa büyük kolaylık sağlıyor. SGK Sorgulama SGK SSK SSK işe giriş sorgulama işlemleri ve diğer tüm işlemler çok basit. TC kimlik no ile SGK SSK işlemleri artık bir tık ötenizde.SGK Prim sorgulama... SGK borç sorgulama... SGK hizmet dökümü... Tüm SGK işlemleri artık çok kolay... SGK (SSK) hizmet dökümünü kurumun sitesine girip TC KİMLİK no ile alabilirsiniz.
E-Devlet Nedir?
E-Devlet sistemi ülkemizde yeni bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. E-Devletin asıl amacı verimliliği artırmak çağdaşlık düzeyinin artımında yeni adımlar atmaktır. E-Devletin diğer bir amacı ise devletin vatandaşlar için sunduğu hizmetlerin vatandaşlarca kolay, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde uygulanabilmesidir. Yani genel olarak E-Devlet, devletin vatandaşlara sunduğu hizmetlerin elektronik ortamda sunulmasıdır. E-Devletin oluşumunda etkili olan temel unsurlar şunlardır ; ; E-Şirket, E-Kurum, E-Vatandaş.
E-Devlet Şifresi
E-Devlet sitesine sadece giriş yaparak işlemlerinizi gerçekleştiremezsiniz. E-Devlet sisteminden işlem yapabilmek için öncelikle E-Devlet şifresine ihtiyaç duyacaksınız. E-Devlet şifresi için şehrinizde bulunan herhangi bir PTT şubesine E-Devlet şifresi başvurusunda bulunulması gerekmektedir. E-Devlet şifresi alabilmek için yanınızda kimlik kartınızı götürünüz. E-Devlet şifresini edinebilmek için 2 TL işlem ücreti ödemeniz gerekecektir. Ücreti ödedikten sonra daha önceden kapalı zarflar halinde hazırlanmış şifre kodları kişinin kimlik numarasına tanımlanacaktır. Daha sonra E-Devlet şifresi kullanarak E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifresini sistemden değiştirebilirsiniz. E-Devlet şifresi ile artık tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilir, E-Devlet şifresiyle sorgulama işlemlerini yapabilir, E-Devlet
şifresiyle ödeme birimi sayesinde ödeme işlemlerinizi kartınız ile yapabilirsiniz.
E-Devlet Şifremi Unuttum
E-Devlet şifremi unuttum vatandaşlarımızın ilk olarak yapacakları E-Devlet şifremi unuttum işlemi şehrinde bulunan herhangi bir PTT şubesine gitmek olacaktır. Oradaki görevliye E-Devlet şifremi unuttum diyerek sorunlarını dile getirmeleri gerekecektir. E-Devlet şifresini ilk sefer aldığınız da 2 TL işlem ücreti ödeyeceksiniz. Fakat E-Devlet şifremi unuttum dediğinizde yeni bir E-Devlet şifresi için işlem ücreti 4 TL olacaktır. E-Devlet şifresi kimlik numaranıza tekrar tanımlanacaktır. Sürekli E-Devlet şifremi unuttum durumunu yaşamamak için E-Devlet şifresini bir yere not ediniz. E-Devlet şifremi unuttum dediğinizde işlem ücreti 10 TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Günümüzde internet üzerinden birçok işlemimizi yapabilmekteyiz. Artık devlete ait birçok kurum ve kuruluşa da internetten ulaşabilir ve bu sayede merak ettiklerimizi öğrenebilir, kendimiz için gerekli sorgulatmaları yapabiliriz. E-Devlet sistemi devlet ait kuruluşlara tek bir site üzerinden ulaşmayı sağlamaktadır. E-Devlet sisteminde devlete ait bazı kurumlara örnek verecek olursak Sosyal Güvenlik Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü vb. birçok devlet kurumuna bu siteden ulaşabilirsiniz. E-Devlet sistemi 3 başlıktan oluşmaktadır. Bunlar Vatandaş, Devlet ve İş ana başlıklarıdır.
Vatandaş başlığı altında yapabileceğimiz işlemler; Eğitim, Askerlik, Sosyal Güvenlik, Aile, Sağlık, Seyahat ve Turizm , Kültür Sanat ve Turizm, Doğum, İş ve Kariyer, Trafik, Yasal İşlemler gibi başlıklara vatandaş ana başlığından ulaşabilirsiniz.
Devlet başlığı altında yapabileceğiniz işlemler; Tarihimiz, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Adli ve İdari Yargı, İstatistikler, Bilim ve Teknoloji, Devlet ve Sözleşme İhlalleri, Eğitim, Enerji, Savunma ve Güvenlik , Sağlık, Tarım, Uluslararası İlişkiler ve mevzuat gibi alt başlıklara devlet başlığı altında ulaşabilirsiniz.
İş başlığı altında yapabileceğiniz işlemler; İşletmenin doğuşu ve Feshi, Sektörler, İşletmelerin Büyüme ve Gelişimi, Bağış, Destek ve Kredi, Ticaret, Elektronik Ticaret Yatırım ve Sermaye, Devlet İhaleleri, Ekonomi ve Finans, İş ve Kariyer gibi alt başlıklara da iş ana başlığı altından ulaşabilirsiniz.
E-Devlet sistemi sayesinde vatandaşlarımız saatlerce kurumlarda sıra beklemek zorunda kalmayacaklar. Merak ettiklerini, sorgulatmak istediklerini ve merak ettikleri soruları E-Devlet sisteminden öğrenebilecekler. E-devlet sistemine www.turkiye.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Yazının başında verdiğimiz linkten E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Ama sadece sisteme giriş yapmanız işlemlerinizi yapabilmenizi sağlamayacaktır. İşlem yapabilmek için e-imza, mobil imza yada E-Devlet şifrenizin bulunması gerekmektedir. Bunlardan bir tanesinin bulunması yeterli olacaktır. E-imza, Mobil imza ya da şifrenizin olması E-Devlet sistemine girip buradan istediğiniz sorgulatma işlemi ya da merak ettiğiniz soruların cevabını almaya yarayacaktır.
E-Devlet sisteminin sağlamış olduğu kolaylıkları ele alacak olursak öncelikle, tek bir site üzerinden birçok devlet kurumunun internet sayfasına ulaşabilmekteyiz. Ayrıca devlete ait kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili birçok bilgiyi güncel olarak öğrenmekteyiz. E-Devlet sisteminin kullanımı oldukça da basittir. Sadece tek bir kimlik doğrulama işlemi yapılarak birçok kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili işlemlerimizi yapabiliyor sorularımızın cevaplarını öğrenebiliyoruz. E-Devlet vatandaşlarımız için bilgilendirme hizmeti sağlar. Kurumlardan vatandaşlara gerekli mesajları verir. Ayrıca ödeme birimi bulunmaktadır. Böylelikle ödeme işlemelerinizi ödeme birimi sayesinde kartınız ile yapabilirsiniz. Kurum ve kuruluşlar arasındaki belge paylaşımları da E-Devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır.
E-Devlet Uygulamaları
İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri; İşçi sendikası üyelik işlemleri için önceden notere gitmeniz gerekiyordu. E-Devlet sistemi sayesinde notere gitmeniz gerekmiyor. E-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza gibi bunlardan üçünden birine sahipseniz işlemlerinizi bu sistem üzerinden rahatlıkla halledebilirsiniz.
E-Devlet Çay-kur Üretici Sorgulama; Bu sistem ile artık ÇAYKUR çay üretici belgesine sahip olunup olunmadığını E-Devlet şifresiyle buradan öğrenebilirsiniz.
E-Devlet DASK Poliçe Sorgulama; Deprem poliçenizi sorgulamak içinde bu sistemi kullanabilirsiniz. DASK çerçevesindeki ortalama 5.8 milyon evin raporlarına bu sistemden ulaşabilirsiniz.
E-Devlet Sürücü Belgesi Ceza Puanı; Artık bu sistem sayesinde sürücü belgenize adınıza kayıtlı bir ceza bulunup bulunmadığını E-Devlet şifresiyle buradan öğrenebilirsiniz.
E-Devlet Vergi Borcu Sorgulama; Vergi borcunuzu internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunu da E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresiyle kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Muhtaçlık Başvurusu; Muhtaçlık başvurusu yapmak istiyorsanız E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Dul ve yetim aylığınızı alabilmek için öncelikle başvuru yapmanız gerekmektedir.
Genel Sağlık Sigortası; Genel Sağlık Sigortası sağlık hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşlarımızın, bu hizmetlerden yararlanması için oluşturulmuştur. Bu hizmetten yararlanmak için E-Devlet şifresiyle bu sistemi kullanabilirsiniz.
İşsizlik Ödeneği; İşsizlik ödeneği hastalığı nedeni ile çalışamayacak duruma gelen vatandaşlarımızın hasta olduğu dönemde mağdur olmamaları için verilen paradır. Ödemenizin yapılıp yapılmadığını merak ediyorsanız bunu E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemi üzerinden takip edebilirsiniz.
Deniz Ruhsat Sorgulama: Deniz ruhsat sorgulama işlemi içinde E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz.