Suriyeliler bazı sektörlerde çalışamayacak

Türkiye’deki 2,5 milyon Suriyeli için çıkarılan çalışma iznine göre Suriyeliler turizm işinde çalışamayacak ancak tarımda çalışırsa asgari ücret koşulu aranmayacak

Suriyelilere çalışma izni verilmesine dair düzenlemenin ayrıntıları netleşmeye başladı. Türkiye’de resmi olarak kayıt altına alınmış 2,5 milyon Suriyeliden yüzde 10'unun meslek sahibi olduğu ve yaklaşık 600 bininin çalışmak istediği ifade edildi.

Suriyelilere çalışma izni verilmesiyle ilgili yönetmeliğin birkaç gün içinde Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

Türkiye’nin her tarafına dağılan Suriyelilerin çoğu çeşitli alanlarda kayıtdışı çalışıyor. Bakanlar Kurulu’ndan geçen taslak yönetmelik ile Suriyeli mülteciler Türk vatandaşlarının ilgi göstermediği emek yoğun sektörlere yönlendirilecek.

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre ağırlıklı olarak sanayi ve hizmet sektöründe istihdam edilecek Suriyeliler sigortalı olacak ve asgari ücretin altında çalıştırılamayacak. Tarımda mevsimlik işçi olarak çalıştırılacak Suriyeliler için ise asgari ücret koşulu aranmayacak. Suriyeliler, turizm sektöründe çalıştırılmayacak. Antalya, Muğla, İzmir gibi turizm bölgelerinde Suriyelilerin ağırlıklı olarak tarım sektöründe istihdam edilmeleri planlanıyor. Suriyelilerin istihdamı valiliklerin kontrolünde gerçekleşecek.

KALİFİYE ELEMANA İMKAN TANINANACAK

Türkiye, doktor, hemşire, mühendis, akademisyen gibi kalifiye Suriyelileri Türkiye’de tutmak istiyor. Söz konusu düzenleme ile az bulunan mesleklerin erbabı Suriyelilerin Batı’ya gitmesinin engellenmesi hedefleniyor.

Suriyelilere çalışma izni iş dünyasında tartışma yarattı. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Türkiye’de genç işsizliğinin yüzde 20 civarında olduğunu belirterek düzenlemenin çalışma hayatını ciddi sıkıntıya sokacağını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, önceki günkü açıklamasında, Suriyelilere çalışma izni verilmesine ilişkin yönetmelik yayımlanacağını belirtmişti.

UCUZ İŞÇİ...

Özellikle organize sanayi bölgelerinde çok sayıda Suriyelinin çok ucuza kayıtdışı çalıştığı belirtiliyor. Yasal istihdama geçilince Suriyelilerin bu avantajının işletme sahipleri için ortadan kalkacağı belirtiliyor. Pek çok işveren ise Suriyelilerin çalıştırılması için devlet desteği istiyor.

Türk-İş Genel Sekreteri Kavlak; “Genç işsizlik de yüzde 20’ler civarında. Biz kendimiz iş bulamazken Suriye’den gelenlerle... Daha önce Doğu ve Güneydoğu’da hatırlarsanız bunların yansıması olmuştu. Bu, çalışma yaşamını ciddi sıkıntıya sokar. Sanayiye bunlar pek yansımadı şu ana kadar. Ben tarımla falan bu işi sınırlayacaklarını düşünüyorum. Sanayiye çok fazla yansıyacağını düşünmüyorum. Sanayiye de Suriyeli bir işçinin gireceği bir ortam da yok, böyle bir altyapı da yok şu anda” dedi.
Sonraki Haber