Türk füzeye Türk yakıt!
TÜBİTAK'tan yerli ısıl pil!
TÜBİTAK, yurtdışından ithal edilen füze yakıtını yerli imkânlarla üretmeyi başardı.
Savunma sanayiinde önemli projelere imza atan TÜBİTAK, milli seyir füzesi, beton delici bomba, akıllı bomba, lazer güdümlü füze dedektörü, füze ve güdüm kitlerinde kullanılan ısıl pilleri yerli olarak geliştirerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına sunmuştu. Kurum araştırmacıları son olarak dünyada sadece gelişmiş birkaç ülkenin üretebildiği füze yakıtını da yerli imkânlarla geliştirmeyi başardı. Füze yakıtı, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) araştırmacılarının 2 yıllık çalışması sonucu geliştirildi ve enstitünün altyapı imkânları kullanılarak mini pilot tesiste üretilmeye başlandı. Özel reaktörlerde bir dizi kimyasal reaksiyon ile üretilen füze yakıtı, kalite açısından da sınıfı geçerek uluslararası standartlara uygunluk sertifikası aldı.
Füze yakıtının dünyada sadece birkaç gelişmiş ülke tarafından üretildiğini açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Stratejik bir ürün olan füze yakıtı kolay temin edilemiyor. Satan ülkeler bazı şartlar ve kısıtlar koyabiliyor. Bu nedenle füze yakıtını yerli olarak üretmemiz çok önemli.” ifadelerini kullandı. Geliştirilen füze yakıtının dünyada üretilen en iyi füze yakıtlarından birisi olduğunu açıklayan Bakan Ergün, yakıtın yüksek itme gücüne sahip olduğunu söyledi. Ergün ayrıca, yakıtın yeni geliştirilecek tüm turbojet motorlu füzeler için uygun olduğunu belirtirken, “Bu tür stratejik ürünler sayesinde savunma sanayiinde dışa bağımlılığın azaltılması ayrı bir önem taşıyor.” dedi.
TÜBİTAK UME’de kurulan mini füze yakıt tesisinin günlük 10 litrelik kapasiteye sahip olduğunu belirten Bakan Ergün, ön üretimi tamamlanan yakıtın seri üretimi için gerekli altyapı hazırlıklarının yapıldığı bilgisini de verdi. TÜBİTAK UME’nin bu yeni pilot tesis için fizibilite çalışmasını tamamladığını aktardı. Kurulacak olan yeni tesiste üretim kapasitesinin günlük 100 litreye kadar çıkabileceğini, böylece yakıtın litre maliyetinin de düşürülmüş olacağını kaydeden Bakan, füze yakıtının hem pahalı hem de temininin zor olduğunu söyledi. Şimdiye kadar ithal edilen füze yakıtının yurtdışından astronomik fiyatlarla temin edildiğini açıklayan Ergün, “Fiyattan daha da önemlisi, istediğiniz an ürün temin edilemiyor. Bu ürünü belli başlı gelişmiş ülkeler üretiyor ve satıyor, doğal olarak da bu ülkeler bazı şartlar ve kısıtlar koyabiliyor. Bu nedenle füze yakıtını stratejik bir ürün olarak gördüğümüz için, yerli olarak geliştirmeyi ve üretmeyi hedefledik ve başardık.” dedi.