Türk-İş'i açlık hesabı!

1 yılda sadece 27 TL arttı

Aralık ayında Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 985,00 lira olarak belirlendi. Bir önceki ayda açlık sınırı 958,03 TL seviyesinde bulunuyordu.

Türk-İş'ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.208,48 lira oldu. Önceki ay yoksulluk sınırı 3.120,61 TL seviyesindeydi.

Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 940,39 lira ve yoksulluk sınırı 3.063,17 lira olarak hesaplanmıştı.

Fiyat artışları nedeniyle son bir yılda mutfağa gelen ek yük 45 lira olarak hesaplanırken, ailenin yaşama maliyeti bir önceki yıla göre 145 lira arttı.

Araştırmaya göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,82 oranında arttı. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 4,74 oranında gerçekleşirken, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6,40 olarak hesaplandı.

Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Süt, yoğurt, peynir grubunda bir-iki firmadaki fiyat ayarlamaları dışında genel olarak bu ay herhangi bir fiyat değişikliği
tespit edilmedi.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta et ve sakatat ürünleri (ciğer, böbrek vb) fiyatlarında bir
değişiklik görülmedi. Tavuk fiyatı ise yüzde 11,8 geriledi. Balık fiyatı, özellikle hamsi ve istavrit gibi ucuz ve tüketimi fazla olan balığın hesaplamada dikkate alınması nedeniyle değişmedi, Yumurta fiyatı ise bu ay tanede iki kuruş arttı. Bakliyat ürünlerinin (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) fiyatı bu ay da değişmedi.

Mevsim koşullarına bağlı olarak havaların soğuması en fazla sebze ve meyve fiyatlarını etkiledi. Geçtiğimiz ay ortalama kilogram fiyatı 2,47 lira olarak hesaplanan yaş sebze-meyvenin fiyatı bu ay 2,91 lira oldu. Sebze ortalama fiyatı bu ay yüzde 34,14 oranındaki artışla 3,34 lira olarak hesaplanırken meyve fiyatı, çeşit azalmasına da bağlı
olarak biraz geriledi. Hesaplamada -her zaman olduğu gibi- pazarda bol bulunan ürünler temel alındı.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta ekmekte beklenen fiyat artışı bu ay gerçekleşti ve mutfak harcaması yükseldi. Ekmeğin gramajı 250 gramda sabitlendi ama fiyatı 85 kuruş oldu. Grupta yer alan diğer ürünlerin fiyatı aynı kaldı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmedi. Siyah zeytin ile yeşil zeytin fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Benzeri biçimde, şeker, bal, reçel, pekmez, tuz, salça fiyatı da değişmedi. Baharat ürünlerinden (kimyon, nane, karabiber, vb) nane bu ay zam gördü, diğerleri aynı kaldı. Yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) cevizin fiyatı artarken fındık ve fıstık -yılbaşı nedeniyle- ucuzladı. Çay ve ıhlamur fiyatı bu ay yine değişmedi."
Sonraki Haber