Zam pazarlıkları başlıyor!

Binlerce çalışan yarını bekliyor...

Kamuda çalışan 185 bin işçinin ücret ve sosyal haklarına yapılacak zam miktarının belirlenmesi için Türk-İş ile Hükümet arasında yürütülen görüşmelerin yarınki toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in başkanlık edecek.

ANKA’nın haberine göre, yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Türk-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile yarın 4’üncü kez buluşacak. Türk-İş görüşmelerden önce kamuda sözleşmeli olan 20 sendikanın genel başkanı ile Türk-İş Genel Merkezinde bir araya gelecek. Türk-İş, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Bakan Çelik ile yapılan son görüşmeleri değerlendirilecek.

Yaklaşık 200 bin kamu işçisi için Türk-İş, tüm işçilerin maaşlarına yüzde 10 zam istemişti. Ayrıca brüt maaşı bin 800 liranın altında olan düşük ücretlilerin maaşının bin 800 liraya yükseltilmesini de istemişti. Toplu iş sözleşmesinin birinci ve ikinci yıllarında işçilerin yıl boyunca yüzde 15 gelir vergisi ödemeleri; bunun üzerindeki vergilerin işveren tarafından ödenmesi de istenmişti. 1 Temmuz’dan itibaren ikinci 6 ay içinse, 6 aylık geçmiş tüketici fiyatlarındaki artışın 2 puan üzerinde zam talep edilmiş, 2014 yılı için de 6 aylık süreçte geçmiş enflasyona ilave 2 puan zam istenmişti. Yapılan toplantıda hükümet adına Çelik bu tekliflere karşılık kendi tekliflerini açıkladı. Çelik’in teklifi 2013 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4; ikinci 6 ayı için ise yüzde 3 oldu. Ayrıca, 2014 yılının ilk ve ikinci 6 ayı için de yüzde 3’er oranında zam teklifinde bulunuldu. Yine hükümetin teklifinde, brüt maaşı bin 800 liranın altındaki işçilere 150 lira iyileştirme yapılması teklif edildi, sosyal yardımlarda artışın enflasyon oranında yapılması önerisi getirildi.

Sendika neler talep etmişti?

Türk-İş, işçilere birinci 6 ay için yüzde 10; 2, 3 ve 4. altı aylık dönemlerde ise "enflasyon+2 puan" zam,

-İyileştirme olarak, 1.800 lira altındaki aylık ücretler bu rakama yükseltilecek,

-31 Aralık 2012 tarihinde iş yerinde çalışan işçilerin ücretlerine 1 Ocak 2013'den itibaren yüzde 10 ücret zammı,

-Yüzde 15'i aşan vergilerin işveren tarafından karşılanmasını talep etmişti.

Sonraki Haber