10 yıl çalışanı tutmayın, emekli oluyor! 40-41-43 yaş erken emeklilik çıktı

40-41-43 yaş erken emeklilik çıktı! 10 yıl çalışanı tutmayın, emekli oluyor! Bakan gerekli açıklamaları yaptı.

En önemli şart ise kişinin çalışma gücünün en az %60'ını kaybetmiş olmasıdır. Ayrıca başvuru sahibinin 10 yıl sigortalı olarak çalışmış ve 1800 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.

Engellilik nedeniyle emekli olmak isteyenlerin ayrıca SGK'ya tam donanımlı bir hastaneden sağlık raporu da sunması gerekmektedir. Sağlık durumlarının emeklilik gerektirdiği resmi bir raporla belgelendirilirse bu kişiler engellilik emekliliği hakkını kazanabilirler.

Engellilik Emekliliği Nasıl Başvurulur?

Engellilik nedeniyle emekli olmak isteyenlerin başvuru süreci oldukça açıktır. Öncelikle 10 yıl sigortalı olarak çalışmış ve 1800 prim günü şartını sağlamış olanlar sağlık raporlarını alarak SGK'ya başvuruda bulunabilirler. Başvuru işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla gerçekleştirilir. Başvurular genellikle 10 gün içinde değerlendirilip sonuçlandırılır. Olumlu başvuruların ardından kısa sürede emeklilik maaşı bağlanıp ödenir.

Bu süreçte en önemli adımlardan biri tam donanımlı bir hastaneden alınacak sağlık raporudur.

Bu yaş grubundaki kişiler, sigortalı oldukları süre içerisinde iş kazası veya meslek hastalığı gibi nedenlerle sağlık durumları kötüleşirse emekli olabileceklerdir. Ayrıca bu düzenleme sadece fiziksel değil ruhsal sağlık sorunları nedeniyle çalışma kapasitesini kaybedenleri de kapsamaktadır.

Engelli Emekliliğinden Kimler Yararlanabilir?

Engelli emekliliği sadece iş kazası veya meslek hastalığı gibi fiziksel sağlık sorunları yaşayanları değil ruhsal sağlık sorunları nedeniyle çalışma kapasitesini kaybedenleri de kapsamaktadır. Örneğin depresyon ve anksiyete gibi ağır psikolojik sorunlar nedeniyle çalışamayan kişiler de bu haktan yararlanabilir. Ancak bu durumun da tam donanımlı bir hastane raporuyla belgelenmesi gerekmektedir.

Sonraki Haber