3. havalimanı ihale tarihi belli oldu!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım İstanbul'a yapılacak yeni havalimanının yerini ve ihale tarihini açıkladı.

Atatürk Havalimanına günde bin uçağın inip kalktığını ifade eden Yıldırım İstanbul'un hava yolu yolcu sayısının 4 katını aştığını ve 60 milyona ulaştığını söyledi.

Yıldırım "Atatürk havalimanı kapasitesi aşıldı ve genişletecek alan kalmadı. Uzun vadeli bir çözüm için İstanbul'a yeni bir havalimanı gereklidir. İstanbul yeni havalimanı Yeniköy Akpınar arasındaki alana yapılacak. Karadeniz sahil şeridinde olacak... Yapılacak yeni şehir birçok ticari alanlarını da ihtiva edecek. Yap işlet devret modeli ile gerçekleştirilecek. Yeni İstanbul havalimanı projesinin finansmanını sağlamak amacıyla yolcu ve gelir garantisi verilmesi öngörüldü. İhale önceki projelerden farklı bir yöntemle gerçekleştirilecek. İşletme süresi 25 yıl olarak sabitlenecek... " dedi.

İhale ilanı 24 Ocak'tan itibaren ulusal gazetelerde yer alacak. İhale 3 Mayıs 2013'te saat 10 basına açık olarak yapılacak... Havalimanının yapımının 42 ayda sonuçlandırılması bekleniyor. Yılda ortalama 80 bin kişiye iş imkanı sağlanacak! Havalimanının hizmete girmesiyle 120 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.

Proje 4 aşamada gerçekleşecek ilk aşama ana terminal olacak! Toplam terminal alanı 1 milyon 400 bin metrekare olacak. Yolcu kapasitesi de 150 milyon olacak. 4 terminal binası arasındaki ulaşım raylı sistemle sağlanacak... 500 uçak park kapasitesi olacak. Yolcu kapasitesi açısından dünyanın en büyük havalimanı olacak... Havalimanının maliyetinin 7 milyar avro olması bekleniyor...

Havalimanı projesi Kocaeli körfez geçiş projesini gölgede bırakacak...


Sonraki Haber