‘5 bin personel alınacak‘

Adalet Bakanı Bozdağ, "5 bin yeni zabıt katibi, diğer adli personel alımıyla ilgili de bakanlığımız ilana çıkacaktır, bu ayın sonuna doğru" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda personel alımı olacağının müjdesini verdi. Adalet Bakanı Bozdağ, 2002 yılında adliyelerde görev yapan personel sayısının 26 bin 274 iken 2014 yılında bu sayının 51 bin 224'e ulaştığını, yüzde 95 oranında artış sağlandığını söyledi.

Bozdağ, "5 bin yeni zabıt katibi, diğer adli personel alımıyla ilgili de bakanlığımız ilana çıkacaktır, bu ayın sonuna doğru" dedi. Yargıtay ve Danıştay'ın daire sayılarının artırılması ile güçlendirildiğine işaret eden Bozdağ, çokça eleştirilen devlet güvenlik mahkemeleri ile özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığını hatırlattı. Konuşmasında Sulh Ceza Hakimliklerine de değinen Bozdağ, "Sulh Ceza Hakimliği konusu çok tartışıldı, haksız eleştiriler yapıldı.

Sulh Ceza Hakimliği batıda Özgürlük Hakimi veya Tutuklama Hakimleri veya Koruma Hakimleri denilen hakimlik müessesesinin Türkiye'ye taşınmasıdır. Türkiye Avrupa'da olan bu anlayışı Türkiye'ye taşımıştır. Bir nevi AB'nin kabul ettiği özgürlük hakimlerinin diğer bir adı bizim ülkemizde Sulh Ceza Hakimleri olmuştur" değerlendirmesinde bulundu. Bozdağ, bu konuda Yargıtay ve HSYK'nın da olumlu görüşü olduğunu aktardı.

'AVUKATLIĞA SINAVLA GEÇİŞE KARŞI DEĞİLİZ'

Bozdağ, avukatların yargının en önemli unsurlarından biri olduğuna dikkati çekerek, onlara yönelik düzenlemelerin de Bakanlıklarının öncelikli görevleri arasında yer aldığını söyledi. Sivil toplum örgütleriyle de işbirliği içinde bir çalışma yürüttüklerini avukatlık kanunun baştan sona yenileneceğini dile getiren Bozdağ, şöyle devam etti:

"Avukatlığa sınavla geçişe bakanlık olarak da hükümet olarak da karşı değiliz. Sınavla geçişin olması gerektiğine inanıyoruz. Geçenlerde Türkiye Barolar Birliği staj yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle kanunun vermediği bir yetkiyi kullandı. Kanuna rağmen staj adı altında avukatlık sınavı koydu. Bizim itirazımız bunadır. Barolar Birliği'nin kanunu göz göre göre çiğnememesi lazım. Yoksa sınava karşı olduğumuzdan değil.

Bununla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Barolar Birliği'nin bu yönetmeliği gündeme gelince çıkan bir pakete yönetmelikle sınava dahil hükümler konulamayacağına dair bir yasa koyduk. Ama bu arada bazı vatandaşlarımız, ayrıca bakanlık bu yönetmeliğin iptal için Danıştay'a dava açtı. Danıştay 8. Dairesi yürürlüğünün durdurulmasına karar verdi.

Çünkü tartışmasız kanuna ve anayasa aykırı bir şey. Boralar Birliği'nin bunu yapmaması lazım. Biz bunu zaten getireceğiz." Bozdağ, avukatların soruşturma dosyalarını incelemesi ve örnek almasının önemli olduğunu belirterek, kendilerinin bunu desteklediğini söyledi. Ancak uygulamada bazı suçlara dair soruşturmaların sağlıklı yürümediğini gördüklerini anlatan Bozdağ, bazı Avrupa ülkelerinin de soruşturmanın güvenliğinin tehlikeye düşebileceği durumlarda avukatların soruşturma dosyalarına ulaşmasında kısıtlama yapılmasına olanak tanıyan düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini aktardı. Bozdağ, amaçlarının suç ve suçluyla mücadele etmek, kişi haklarını korumak olduğunu vurguladı.
Sonraki Haber