50 milyar $ toprağın içinde bekliyor!

Enerji Bakanı Yıldız, "Şartlar oluşmadan dokunulmayacak" dedi

Gerçekleştirdikleri projelerde çevreye özel önem verdiklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Trakya’da 500 milyon tonluk kömür rezervimiz var. Ancak çevre hassasiyetini henüz gideremediğimiz için durdurmuş bulunuyoruz. 50 milyar dolarlık kömür rezervimizi çevre şartları oluşuncaya da kadar almayı düşünmüyoruz” dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Almanya Federal Çevre Bakanlığı’nın katkıları ile ve Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu’nun (BUV) desteği ile 72’si Alman iş adamı olmak üzere toplam 300 iş adamının katılımı ile 2. Türk - Alman Yenilenebilir Enerji İşbirliği Forumu gerçekleştirdi. Forumda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trakya Bölgesi’nde 500 milyon
tonluk bir kömür rezervi bulunduğunu, ancak çevre ile ilgili şartların henüz olgunlaşmaması nedeni ile projeyi durdurduklarını açıkladı.
Bakan Yıldız, “50 milyar dolarlık rezervimizi çevre şartları oluşmadan almayacağız” dedi.

Forumda konuşan Bakan Yıldız, her ülkenin coğrafyasının o ülkeye getirdiği avantaj ve dezavantajları olduğunu belirterek, “O ülkenin kaynaklarından teknoloji sahipleri mi, yatırımcılar mı yoksa ülkenin vatandaşları mı faydalanacak. Esas soru bu. Kamu oluşturduğu politikaları iyi dizayn etmez ise dış ve iç politikada zorlanabilir. Biz her üç kesimin de bu avantajlardan yararlanmasını istiyoruz” dedi.

Enerji projeleri ile ilgili sübvansiyonlardan da söz eden Bakan Yıldız, “Global krizden çok etkilenen AB ülkeleri şu anda sübvansiyonlardan vazgeçmeye başlamışlardır. Bu yatırımcılar için iyi bir şey değildir. Türkiye şu anda AB üyesi ülkelerin ortalamasının iki katına sahip bir yenilenebilir enerji üretim kapasitesine sahip. OECD ülkeleri arasında en yüksek büyümeye sahip olan Türkiye, enerji yapılanmasını doğru şekilde ortaya koymak durumundadır” dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının zenginleştirilmesi kadar enerji verimliliği konusunun da önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, Türkiye’nin bu konuda uzun mesafesi olduğunu bildirdi. Bakan Yıldız, 2023 yılına kadar enerji verimliliği oranını yüz de 7 seviyesine çıkaracaklarını açıkladı. Bakanlık olarak çevre konusunda oldukça hassas olduklarını söyleyen Bakan Yıldız, “Biz çevre ile birlikte projeler gerçekleştireceğiz” dedi. Trakya Bölgesi’nde 500 milyon tonluk kömür rezervi bulunduğunu, ancak henüz çevre şartlarının uygun olmadığı gerekçesi ile projeyi durdurduklarını açıklayan Bakan Yıldız, “50 milyar dolarlık bir rezervimiz var. Ancak çevre şartları tamamlanmadan bu rezervi almayı düşünmüyoruz. Eğer enerji konusunda samimi iseniz, çevre ile birlikte iş yapmanız gerekir. Biz yalnızca ekonomik olarak değil, aynı zamanda zihni olarak da bu projeleri tamamlayacağız” dedi.
Sonraki Haber