ABD'de istihdam sürprizi!

Tarım dışı istihdam beklentiyi aştı, işsizlik geriledi

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında beklentileri aşarken, işsizlik oranı da 5 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 7.7'ye geriledi.

Ocak ayı istihdam verileri 119,000'e revize edilirken, Şubat ayında tarım dışı istihdam 236,000 arttı. Bloomberg anketine katılan 90 ekonomistin tahmin medyanı ise 165,000 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı da inşaat sektöründe son 6 yılın en büyük sıçrayışının gerçekleşmesiyle yüzde 7.9'dan yüzde 7.7'ye geriledi.

Otomobil üreticileri ve ev aksesuarı perakendecileri daha fazla istihdam sağlayacağını açıklayanlar arasında yer alırken, federal kesintiler ve vergi artışlarının yaşandığı dünyanın en büyük ekonomisinde gelirleri de artırabilir. Bugünün verileri istihdam piyasasında "gözle görülür ilerleme" isteyen Fed yetkilileri arasında parasal genişleme stratejisine yönelik yeni tartışmalar başlatabilir.

Dallas merkezli Comerica Inc. şef ekonomisti Robert Dye, "Eğer firmalar siparişlerde büyüme yaşıyorlarsa bu mali endişelerin de ötesine bakarak daha geniş bir vizyona sahip olmalılar. Fed'in ayağını gazdan çekmesi için hâlâ istihdam piyasasında kuvvetli ilerleme ve işsizlikte düşüş görmemiz gerekiyor" yorumunda bulundu.

İşverenler aynı zamanda çalışma saatlerini de artırırken, ABD'li çalışanlar için gelir de artmış oldu. İstihdam tahminleri 121,000 ve 260,000'lik artışlar arasında değişiklik gösterdi. Ocak ayı istihdam verisi ise 157,000'den 119,000'e revize edildi.
Sonraki Haber