Acı reçeteler Avrupa'yı yaktı

Avro Bölgesi'nde işsizlik yükseldi!

Avro Bölgesi'nde işsizlik oranı 2012'de yüzde 11,8 olurken, bu rakam 2013 yılı Şubat ayında yüzde 12'ye yükseldi. Avrupa ülkelerinin küresel ekonomik krizin yaralarını sarmak amacıyla uyguladıkları acı reçeteler işsiz sayısını da artırıyor.
Küresel ekonomik krizle mücadele eden Avro Bölgesi'nin 'hasta ekonomileri' yaralarını sarmak amacıyla 'acı reçeteler' uygularken, bu reçetelerin acı sonuçları istihdam piyasalarında kendisini hissettiriyor. Bölge ekonomisinin başat sorunu olma yönünde ilerleyen işsizlik bu acı sonuçlardan belki de en çok dikkati çekeni. Avro Bölgesi'nde işsizlik oranı 2012 yılı son çeyreğinde yüzde 11,8 olurken, bu rakam 2013 yılı Şubat ayında yüzde 12'ye yükseldi. İşsiz sayısı ise geçen yılın son çeyreğinde 18 milyon 563 bin olurken, Şubat'ta 19 milyon 71 bine ulaştı. Bölgede işsiz sayısı en yüksek ülke 2012'de yaklaşık 6 milyonla İspanya oldu . İspanya'daki bu rakam Avro Bölgesi'ndeki işsiz sayısının 4'te birinden fazlasını oluşturuyor
Almanlar kıtanın can simidi oldu
Avrupa Birliği ve Avro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'da ise durum daha farklı. Avrupa'nın yaşadığı ekonomik krizlerde can simidi olarak karşımıza çıkan Almanya, diğer ekonomik göstergelerin bir çoğunda olduğu gibi işsizlikle mücadelede de başarılı bir seyir izliyor. Almanya'da 2012 yılının son çeyreğinde 2 milyon 211 bin işsiz sayısı, bir önceki yılın aynı döneminde 2 milyon 281 bin seviyesindeydi.
Portekiz çıkmazda
Portekiz'de Anayasa Mahkemesi'nin bütçedeki kesintilerden 4'ünü, eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmesi sonrasında yeni tasarruf planı arayışına girdi. Başbakan Pedro Coelho, ekonomik büyümeyi sağlamak için yeni bir vergi artışı olmayacağı sözü verdi. Troyka ise gelişmeleri dikkatle izliyor.
İşsizlerin dörtte biri İspanya'da
İşsizlik İspanya'da yüzde 26,3 olarak gerçekleşti. İspanya, aynı zamanda 2012 yılı sonu itibariyle sahip olduğu 6 milyona yakın işsizle, bölgenin işsizlik oranını yükselten ülkelerin de başında yer alıyor. İspanya'daki bu rakam Avro Bölgesi'ndeki işsiz sayısının 4'te birinden fazlasını oluşturuyor.
Fransa da işsizler liginde
Avro Bölgesi'nin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa da işsizlikle mücadele eden ülkelerden biri. Ekonomik krizin etkilerini üzerinde hissetmeye başlayan Fransa'da, 2012 yılının son çeyreği itibariyle 3 milyonun üzerinde işsiz bulunuyor. Söz konusu rakam 2011 yılının son çeyreğinde 2,7 milyon seviyesinde gerçekleşmişti.
Yunanistan toparlanamadı
Borç krizinde ilk finansal yardımı isteyen Yunanistan'da, son açıklanan verilere göre, işsizlik oranları yüzde 26,4 oldu. Yunanistan'ın en büyük bankası NBG ve iştiraki Eurobank'ın hisseleri, iki bankanın birleşme planlarının askıya alınmasının ardından Yunan devletinin bankada hissedar olabileceğine dair endişelerle yüzde 30 değer kaybetti.
Sonraki Haber