'Allah bize bu 100 katlık farkın hesabını soracak'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İslam ülkelerinin en fakiri ile en zengini arasında 100 kattan fazla gelir farkı bulunduğuna dikkat çekerek, "Allah bunun hesabını bizlere soracak" dedi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İslam ülkelerinin en fakiri ile en zengini arasında 100 kattan fazla gelir farkı bulunduğuna dikkat çekerek, "Allah bunun hesabını bizlere soracak" dedi.

İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası'nm (ICCIA) Yönetim Kurulu Konya'da toplandı. Toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İslam ülkeleri arasındaki gelir farkı ve dünya zenginliğinden aldığı payın düşüklüğünden yakındı. Vatan'da yer alan habere göre, İslam ülkelerinin 1.5 milyar müslümanla dünya nüfusunun yüzde 23'üne sahip olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bir Çin yapmıyoruz. Yüce Allah verdikçe vermiş. Peki biz bu nimetlerin hakkını verebiliyor muyuz? Ne yazık ki hayır. Bütün bu imkanlara rağmen dünya zenginliğinden aldığımız pay sadece yüzde 12. Tek başına ABD dünya zenginliğinin yüzde 19'una, Çin ise yüzde 13'üne sahip. 57 İslam ülkesinin toplamı bu rakama ulaşamıyor. Daha vahimi, dünyanın en az gelişmiş 48 ülkesinin 21'i maalesef İslam ülkeleri. İslam ülkeleri arasındaki gelir farklılığı da çok büyük. En zengin İslam İşbirliği Örgütü üyesiyle en fakirinin kişi başı milli geliri arasında 100 kattan fazla fark var. Avrupa'da böyle bir fark göremezsiniz. Çok açık söylüyorum, Allah bunun hesabını bizlere soracak."

Mevcut tabloyu değiştirmenin tek yolunun islam ülkelerinin birbirleri ile ticaret yapması olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, şunları söyledi: "Her zaman ifade ediyorum; 'huzur-ticaret-zenginlik'. Avrupa ülkeleri ticaretlerinin yüzde 70'ini birbirleri ile yapıyor.

Doğu Asya ülkeleri ticaretlerinin yüzde 50'sini, ABD yüzde 30'unu komşuları ile yapıyor. Üstelik Batılı ülkeler bununla da yetinmiyor.

Bir taraftan transatlantik, diğer taraftan transpasifik ticaret anlaşmaları ile yeni zenginlik bölgeleri oluşturuluyor. İslam ülkeleri olarak ise biz ticaretimizin sadece yüzde 19.9'unu birbirimizle yapıyoruz. İşte bu yüzden, aramızdaki ticareti artıracak adımları acilen atmak zorundayız." Rifat Hisarcıklıoğlu, islam ülkeleri arasında Tercihli Ticaret Anlaşmasfnın hayata geçirilmesini, vizelerin karşılıklı kaldırılmasını, islam ülkeleri arasında tahkim merkezi kurulmasını önerdi.
Sonraki Haber