Alman Bakan Schaeuble'nin gizli planı!

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble gizli bir plan hazırlığında...

2012'de Euro Bölgesi'nin bir arada tutulması aşamasında yorgun düşen Almanya'da önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde emeklileri, aileleri ve uzun dönem işsiz kalanları mutlu edecek vaatler verilirken arkada farklı çalışmalar yürüyor.

Spiegel'in haberine göre, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble gizli bir plan hazırlığında. Özellikle 2012'de euro krizi ile zayıflayan ekonominin daha zor bir dönemece girmesini engellemek için kesinti planları yaptığı savunulan Schauble'nin kurmaylarının gizli çalışmalar yürüttüğü belirtiliyor.

Her ne kadar euronun kazanının Almanya olsa da ekonomideki zayıflaya 2013'te ki seçimlerden kimin galip çıktığına bakılmaksızın amaçlanan harcamalardaki artış sürecini hayata geçiremeyeceği görüşü Spielgel'in makalesinden dikkat çekiyor. Bu Karşılık hükümetin sıkı harcama kısıtlamaları uygulamaya devam etmesi bekleniyor.

Bu noktada Maliye Bakanı ve ekibinin şimdiden vergileri önemli ölçüde artıracak bir plan üzerinde çalıştığı öngörülüyor. Bu fikirlerin mevcut politika ile uyumsuz görünmesine karşılık, ilk etapta maliyetlerin düşürülmesi yönünde adımların atılacağı belirtiliyor. Almanya'nın acı bir deja vu yaşayacağını belirten makalede 10 yıl önce Gerhard Schröder zaferi sonrasında radikal uygulamalarının bir benzerini Schauble'nin takımının hazırladığına vurgu yapılıyor.

Vergilerin arttırılması içinde KDV tarafında vergi artışı planlayan hükümet bu artıştan 23 milyar euro kazanmayı planlarken, Schauble'nin takımı ek olarak 10 milyar euroluk kesinti daha istiyor. Bu kesintin ise sağlık fonlarında yapılması öngörüsü hakim. Buna ek olarak erken emeklilikten vazgeçirmek için önlemler de takımın planları içinde yer alıyor.

Dulların da bu kesintilerde payına düşeni alması bekleniyor. Ölen eşinin maaşını alan dulların maaşında da kesinti olabileceği gelen bilgiler arasında. Harcamaları kısmak için eğitim ve yollar tarafında da tasarruf öngörülürken 2016'da başlayacak denk bütçe öncesinde hazırlık olduğu belirtiliyor.
Sonraki Haber