Avrupa'da enerji krizi derinleşiyor: Gaz stokları dondurucu soğukların etkisiyle düşüşte

Avrupa'daki gaz stokları dondurucu soğukların ısınma talebini artırmasıyla hızla azalıyor

Hızla tükenen gaz rezervleri, Avrupa için yeni bir enerji krizinin habercisi. Rusya ve Ukrayna arasında artan gerginlikler, bu yıl gaz fiyatlarının yaklaşık yüzde 45 artmasına neden oldu.

Avrupa'da gaz depolama, en soğuk dönemlerde can simidi görevi görüyor ancak bu yılki stoklar, dondurucu soğukların ısınma talebini artırmasıyla hızla azalıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaşanan enerji krizinden bu yana geçen iki yıldan fazla bir süre içinde Avrupa, enerji sistemini güvence altına almak için mücadele ediyor. Durum, rezervlerin önümüzdeki yıl muhtemelen tükenmesi ve fiyatlardaki baskının sürmesiyle daha da kötüleşecek.

RWE AG'nin CEO'su Markus Krebber, Cuma günü düzenlenen bir konferansta, "Hala gaz tedarikinde sorunlarımız var. Rus gazından gerçekten bağımsız olmak istiyorsak daha fazla ithalat kapasitesine sahip olmamız gerekiyor ve bunu muhtemelen bu kış tekrar göreceğiz çünkü kış soğuk bir başlangıç ​​yaptığı için gaz depolama tesisleri oldukça hızlı boşalıyor" dedi.

Yaptırımlar gaz akışını durdurabilir
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş tırmanıyor. Her iki taraf da Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşünden önce avantaj elde etmek için bu hafta füze saldırıları düzenledi. Artan gerginlik sonucunda ABD yönetimi, Rusya'nın uluslararası finans sistemini kullanmasını engellemek amacıyla Gazprombank'a yaptırım uyguladı.

Yaptırımlar, Kremlin'in enerji ihracatından elde ettiği geliri azaltmayı amaçlıyor ancak aynı zamanda bazı Orta Avrupa ülkelerine akan doğalgazın durması riskini de artırıyor.

Energy Aspects analistlerine göre, Avrupa Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmış olsa da, boru hattı gazı için kalan son rotalardan birini kaybetmek gaz piyasasına daha fazla baskı uygulayacak ve küresel fiyatların fırlamasına yol açacak.

Sonraki Haber