Babacan neyi kumara benzetti?

Ali Babacan İSO'da konuştu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kur riskinden mutlaka korunulması ve özellikle reel sektörün bilançolardaki döviz kalemlerinin dengeli olması gerektiğini söyledi. İstanbul Sanayi Odası aylık olağan meclis toplantısında konuşan Babacan, "Biz 'Bilançolarınızda aktifi pasifi koyun. Eğer yabancı para birimi varsa, bunlar dengeli olsun' diyoruz. Reel sektörde de buna özen gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kur bundan sonra düşer ya da artar demek, kumar gibidir. Dikkat etmek lâzım. Kur riskinden mutlaka korunmak lazım" diye konuştu.

"Devlet olarak biz bunu yaptık" diyen Babacan, bugün itibariyle toplam kamunun döviz borcu sıfırlandığını, hatta nette ufak bir artının olduğunu da kaydetti.

MERKEZ KURU BİR MİKTAR ETKİLEYEBİLİR

Babacan TCMB politikalarının bir miktar kuru etkileyebileceğini ancak birebir bağlantı her zaman olmayabileceğini belirterek,"Uluslararası piyasaların kur üzerindeki etkisi kendimizin etkileme kabiliyetinden çok daha fazla" dedi.

Piyasalarda son iki ayda hareketlilik yaşandığını belirten Babacan, bunların çok endişe edecek, korkulacak durumlar olmadığını kaydetti.

HANGİ KURUM NE YAPACAĞINI BİLİR

Babacan, "Bundan sonra bu dalgalanmaların yine olması durumunda hangi kurum neyi ne zaman yapacağını gayet iyi bilir. Üstelik ellerinde de çok enstrüman var. Daha kullanılmamış nice enstrümanlar var. Burada önemli olan istikrar" dedi.

Son olarak TCMB'nin en son beş yıllık planı kabul ettiğini ve burada 2014-2018 arası ne yapılacağının belirtildiğini ifade eden Babacan, olabilecek münferit açıklamalara ve populist görüşlere itibar etmediklerini ifade etti.

Babacan bankacılık sisteminin de yüzde 17 sermaye yeterlilik rasyosu ile diğer ülkelere göre oldukça yüksek bir rasyoya sahip olduklarını belirterek, "Her ne kadar bazen kızsak da her ne kadar bazı uygulamalar konusunda haklı şikayetler varsa da bankacılık sisteminin şu anda toplam sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 17. En yüksek oranlardan biri dünyadaki" diye konuştu.

Babacan ayrıca, sanayide enerji verimliliği yatırımları ile alakalı özel bir teşvik programı üzerinde çalıştıklarını ve bu alana yatırım yapılınca orada teşvik sağlayacak bir mekanizma kurmak istediklerini söyledi.

Esnek çalışma modeli, kadınların işgücüne girebilmesi, ailenin daha çok çocuk sahibi olabilmesi konularında bir paket hazırladıklarını ifade eden Babacan, "Çalışma bitti ama sonuçları açıklamak için Eylül'ü bekleyeceğiz" dedi.

Sonraki Haber