Bankalardan pes dedirtecek uygulama!
Kredili mevduat hesaplarının faizlerine sınır getirilmesinin ardından bazı bankalar taksitli KMH uygulamasına geçmeye, komisyon almaya hazırlanıyor.
Bankalar, kamuoyunda ek hesap veya destek hesap olarak bilinen kredili mevduat hesaplarına (KMH) ortalama yüzde 5 civarında faiz uyguluyordu. Ancak mevcut faiz seviyelerinin çok üzerinde olan bu rakam için Merkez Bankası'ndan bir ayar geldi ve banka ların en fazla yüzde 2.22 oranında faiz uygulayabileceği yönünde karar alındı. Bu da bankaların toplamda 1.1 milyar liralık faiz gelirini kaybetmesi anlamına geliyor.
Yeni yol bulundu
Bazı bankalar bu kaybı telafi için yeni yollar arıyor. Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Bankacılık sektöründen edinilen bilgiye göre bankalar, KMH talebinde bulunan müşterilerinden nakit çekimde olduğu gibi hem ücret hem de komisyon almaya hazırlanıyor. Piyasada konuşulan oranlar ise komisyonun yüzde 3, ücretin de 5 TL civarında olacağı yönünde. Bankaların sistemlerini buna göre revize ettikleri bilgisi gelirken, yüzde 3'lük komisyonun gerçekleşmesi halinde yeni uygulama şöyle olacak:
100 Liraya 63 lira
"Vatandaş KMH talebinde bulunduğu zaman banka Merkez Bankası'nın belirlediği üst limit olan yüzde 2.22 faizle bu parayı verecek. Ancak talep edilen paradan ortalama yüzde 3 komisyon alacak. Üzerine yine 5 lira da ücret kesecek. 1000 TL KMH talep eden müşteriden önce 30 lira, arkasından 5 lira alıp 35 lira kesecek. Yüzde 2.22'lik faiz de eklendiğinde (BSMH ve KKDF ile bu oran yaklaşık yüzde 2.8 oluyor) 1000 lira KMH kullanan bir vatandaşın ay sonundaki ödemesi 1063 liraya çıkacak. Üzerinde çalışılan oranlar gerçek olursa vatandaşın ay sonunda ödediği net faiz yüzde 6.3'e yükselecek.
Yüzde 5-6 komisyon
Bankaların hazırlık yaptığı taksitli KMH uygulamasında ise komisyon oranlarının yüzde 5-6 seviyelerine çıkabileceği konuşuluyor. Peki bankaların bulduğu bu yola hükümetin ve Merkez Bankası'nın tepkisi ne olacak. Bunu da uygulama hayata geçtikten sonra göreceğiz...
Altın düşüşte
Altının onsu ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranının ardından sert bir şekilde dalgalandı ve düşüşe geçti. Güne 1.418 dolar seviyesinden başlayan altının onsu 1.400-1.416 dolar bandı arasında sert bir şekilde dalgalandıktan sonra yönünü aşağı çevirdi.