BDDK'da değişim!

Denetim faaliyetlerinde yönetmelikte değişikliğe gidildi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkan Yardımcılığı altında örgütlenen yerinde denetim faaliyetleri, bu başkan yardımcısı ile buna bağlı denetim daire başkanlıkları içerisinde oluşturulacak yeterli sayıdaki denetim grupları ve ekiplerince yürütülecek.

BDDK tarafından yapılacak denetime ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişikliğe gidildi.

BDDK'nın konuya ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, denetime ilişkin olarak Kurul, başkanlık, başkan yardımcılığı, daire başkanlıkları ve bunlara bağlı olarak görev yapan grup başkanları ile geçici veya sürekli olarak denetim ekiplerinde ve gözetim faaliyetlerinde görevlendirilen meslek personeli aracılığı ile icra edilecek.

Başkan yardımcılığı altında örgütlenen yerinde denetim faaliyetleri, bu başkan yardımcısı ile buna bağlı denetim daire başkanlıkları ve bu daire başkanlıkları içerisinde oluşturulacak yeterli sayıdaki denetim grupları ve ekiplerince yürütülecek. Gözetim faaliyetleri başkan tarafından görevlendirilen Denetim daire başkanlıkları nezdinde bu amaçla görevlendirilen meslek personeli tarafından yerine getirilecek.

Denetim planları grup başkanları tarafından hazırlandıktan sonra, ilgili daire başkanları tarafından değerlendirilerek, başkan yardımcısının uygun görüşü ile başkan onayına sunulacak.

Denetim planında kuruluş bazında, önceki denetim sonuçları, gözetim bulguları, mevcut risk değerlendirmesi bulguları ve diğer hususlar dahilinde denetim sürecinde yerinde denetimin kapsamı ve düzeyi belirlenecek. Meslek personelinin uzmanlığına bağlı olarak ifa edeceği görevler ile bu personelin kuruluşlarda yürütecekleri denetim görevleri, planlanan görev süreleri ve görev sıralamaları da denetim planında belirtilecek. Gözetim faaliyetlerinin kapsam ve düzeyi ise gözetim faaliyetleri ile görevlendirilen Denetim daire başkanlıklarınca belirlenerek Başkan Yardımcısının uygun görüşü ile başkan onayına sunulacak.

Denetim ekiplerinin oluşturulmasında imkanlar ölçüsünde meslek personelinin mesleki gelişimi ve yeterliliği göz önünde bulundurulacak. Yerinde denetimle görevli meslek personeli azami iki yılda bir gruplar arasında, uygun görülecek sürelerde ise denetim daireleri arasında Başkan Onayı ile rotasyona tabi tutulacak.
Sonraki Haber