Borcu olmayandan kesinti yapılmayacak

Prim borcu varsa kesinti yapılacak, olmayan üreticiden kesinti yapılmayacak...

Tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borcu olmayan üreticilerden kesinti yapılmayacak. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Prim borçları varsa kesinti yapılacak, ancak kesinti miktarı borç tutarını geçemeyecek." dedi.

Tarımsal Faaliyette Bulunanların Prim Borçlarının Sattıkları Tarımsal Ürün Bedellerinden Kesinti Yapılmak Suretiyle Tahsil Edilmesine Dair Tebliğ, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ, 2014 yılında yürürlüğe girecek. Düzenlemeye göre köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan; tarımsal faaliyette bulunanların dışında kalanlara kesinti muafiyet belgesi verilmeye devam edecek.

Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada özetle şunları dile getirdi:

"Prim borcu olanlardan halen yüzde 1 oranında yapılan kesinti oranı, 2014'te yüzde 2 olacak. Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek şartıyla yüzde 2 oranında kesinti yapacaklar. Bu kesintiyi yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından, tarımsal faaliyette bulunanlara ürün bedeline mahsuben veya hesaben yapılan ödeme ile avans verilmesi halinde, bu ödemelerden herhangi bir kesinti yapılmayacak. Verilen avansın veya hesabın kapatılması sırasında ürün bedelinin tamamı üzerinden borç tutarını geçmemek şartıyla yüzde 2 oranında kesinti yapılacak." dedi.

Sonraki Haber