Çok çocuk yapana erken emeklilik

Çocuk teşviki çalışmaları hızlandı.

Çalışan kadınların ortalama 1 çocuk yaptığının tespit edilmesi üzerine, bu kitleyi çocukla barıştırmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı düğmeye bastı.

Bakan Faruk Çelik, yapılan çalışmalardan birincisinin doğum izninin 24 haftaya çıkartılması ve maliyetinin kamu tarafından karşılanması olduğunu belirterek, diğer yenilikleri şöyle sıraladı:

İzne ayrılan kadının doğumdan sonra işe alınması zorunluluğu, Annelerin doğum izninde geçen sürelerinin de derece kademe hesaplarına katılması, Çocuk yardımlarının artırılması, Kamu kurumlarına kreş zorunluluğu getirilmesi, Şuanda SSK'lı anneler ancak 2 çocuğu borçlanabiliyorlar, bu sayının artırılması, Çocuk sayısına göre kadınların emeklilik yaşının aşağı çekilmesi, Yarı zamanlı ve kısmi zamanlı çalışma, öğlene kadar çalışma öğleden sonra aile bütünlüğü açısında zamanını evine tahsis etme. Öte yandan, Aile ve Çalışma Bakanlıkları'nca hazırlanan torba taslağa göre, doğum izninden dönen kadına çocuğu 3 ya da 6 yaşına gelene kadar kısa süreli çalışma imkanı tanınacak. Taslakta, iş yerinde kısmi süreli çalışma ve evden çalışma olanakları da bulunuyor.

Sonraki Haber