Denizi yok ama ihracatta ilk 3'te

Barajları rekor getirdi

Dondurması, biberi ve tekstil sektörüyle ünlenen Kahramanmaraş, son yıllarda farklı sektörlerde yapılan yatırımlarla ön plana çıkmaya başladı.

Kahramanmaraş’ta Fırnız Çayı üzerinde kurulan irili ufaklı çok sayıda tesiste üretilen alabalıklar, başta Avrupa olmak üzere dünyanın 10 farklı ülkesine ihraç ediliyor.

Baraj ve akarsu yataklarında kurulan tesislerde yılda ortalama 5 bin ton canlı alabalık yetiştirilip yurt dışına gönderiliyor.

Alabalık ihracatıyla kentte yılda 25 milyon dolar gelir sağlanırken, ihracatta en çok füme yöntemiyle meşe odununda pişirilen alabalık talep ediliyor.

Kılıç Holding Alabalık İşletmeleri Direktörü Taner Şeker, Kahramanmaraş’taki alabalık işleme ve paketleme tesisinde dünya standartlarında üretim yaptıklarını söyledi.

10 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu tesisin, günde 15 ton balık işleme kapasitesine sahip olduğunu belirten Şeker, “Kılıç Holding olarak Kahramanmaraş’ta 4 kafes işletmesi, paketleme tesisi ve kuluçkahane üretim merkezlerimiz var. Alabalık yavru üretiminde de Türkiye lideriyiz.” dedi.

Tesislerde 301 kişiye istihdam sağlandığını aktaran Şeker, “Yıllık 5 bin ton balık üretilerek yurt dışına ihraç ediyoruz. Kahramanmaraş alabalık sektörüyle ekonomiye yıllık 25 milyon dolar katkı sağlıyor. Ürünlerin büyük bir oranı yurt dışına ihraç ediliyor” diye konuştu.

Tesislerde başta tatlı su balığı olmak üzere, deniz balıklarını da işleme kapasitesine sahip olduklarını dile getiren Şeker, kentin Türkiye’de alabalık üretiminde ilk 3' te olmasına rağmen yeterli tanıtım yapılamadığını kaydetti. Şeker konuşmasını şöyle sürdürdü; “Alabalık sektörü Kahramanmaraş’ta bilinen bir sektör değil. Türkiye geneline bakıldığında Kahramanmaraş alabalık üretiminde Türkiye’de ilk 3’te yer alıyor. Bu konuda biraz tanıtım yapılması gerekiyor”.

TÜRKİYE DE BALIK TÜKETİMİ AVRUPA STANDARTLARININ ALTINDA

Türkiye’nin balık tüketiminde Avrupa standartlarının gerisinde kaldığını ifade eden Şeker, “Balık tüketimi ülkemizde yeterli düzeyde değil. Avrupa standartlarının altında balık tüketiyoruz. Kişi başına yıllık 6 kilo balık tüketiyoruz. Bu rakam Avrupa için çok düşük bir rakam. Balık tüketimini yaygınlaştırmak için çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ'A ÖZGÜ ANAÇ BALIKLAR KULLANILIYOR

Bölgeye özgü alabalıkların anaç olarak kullanıldığı Kılıç Holding tesisinde yetiştirilen yavru balıklar, yaklaşık 3 aylık olduktan sonra Kahramanmaraş'ta bulunan 2 ayrı tesisle birlikte Kayseri ve Sivas'taki alabalık üretim merkezlerine gönderiliyor. Tesiste, yumurtadan çıkan balıklar 10 gram olduktan sonra bir kısmı bu şekilde satılırken, bir kısmını ise Kılıç'ın tesislerine gönderiliyor.
Sonraki Haber