Dershaneler kapanıyor mu?
Bakan'dan flaş açıklama...
28 Şubat'ta mağdur olan öğretmenlerin gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde görevlerinin başına dönebileceğini söyleyen Avcı, 2014-2015 yılında dershanelerin kapatılacağı bilgisini verdi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 28 Şubat sürecinde mağdur olup da istifa eden öğretmenlerin yeni uygulamayla yeniden görevlerinin başına dönebileceği müjdesini verdi. Halktan ciddi anlamda imam hatip ve meslek lisesi talebi olduğunu söyleyen Avcı, 'anadolu lisesine gidemeyen meslek lisesine gidiyor' algısının yanlış olduğunu belirtti. Avcı, ayrıca 2014-2015 yılında dershanelerin kapatılacağı bilgisini paylaştı.
Milli Eğitim Bakanı Avcı, "Mağdur olan öğretmenlerimiz yeniden görevine dönebilecek. Durumları netleşmemiş olan öğretmenlerimize hem de çalışanlara haklarını hatırlatmak için böyle bir düzenleme yapıldı. Öğretmenlerimiz tekrar çalışmaya başlayabilecek. Kesin bir sayı veremiyoruz, çünkü bir kısmı çalışmaya başlamıştı zaten.
Meclis kapanmadan önce çıkarılan son torba kanununda böyle bir düzenleme yapıldı. Son yapılan yasal düzenlemeyle mağdur olan, görevinden ayrılan, istifa eden öğretmenlerimiz görevlerine dönebilecek" şeklinde konuştu.
MESLEK LİSELERİ VE İMAM HATİP
"Kamuyounda anadolu liselerine giremedikleri için öğrenciler meslek liselerini tercih ediyor gibi yanlış bir yargı var" diyen Avcı, "Okul türlerinin azaltılması için yapılan çalışmalar çerçevesinde düz olarak adlandırılan liselerin anadolu veya meslek liselerine dönüştürüldü ve 3 yıldır yapılan bu çalışma bugün büyük ölçüde sonuçlandırıldı.
Yeterli puanı alamadığı için değil, zaten tercihleri anadolu liseleri dışında olan çocuklarımız için pek çok kontenjean var. Kamuyoundaki 'anadolu lisesini kazanamayan meslek lisesine gider' algısı yanlış bir algı. Pek çok aile için meslek liseleri, imam hatip liseleri birinci önceliktir. Halktan ciddi anlamda imam hatip lisesi talebi var. Özellikle kız imam hatip liseleri konusunda ciddi bir talep var. Bazı aileler ancak böyle bir uygulama olursa kızlarını okula göndermeye razı oluyor. Anadolu liselerinde bir kontenjan sorunumuz yok." şeklinde konuştu.
DERSHANELER NE OLACAK?
"Dershanelerle ilgili tartışmalar bugünün meselesi değil. 'MEB Bakanı değişti ve bakan dersanelerin kapatılmasına karar verdi' böyle bir şey yok. Sayın Başbakan da üç yıldır bunu defalarca tekrarladı. Bu bir kapatmadan ziyade bir dönüştürme diyebiliriz. Dersaneleri tek bir sınava yönelik kurumlar yerine eğitim kurumlarına dönüştürme çalışmaları var. Ocak ayında dersaneler kayıtlara başlıyorlar. Acele etmeyin açıklaması yaptığım tarihte dersaneler kayıt yapmaya başlamıştı.
Kayıt olan öğrenciler 2014 haziranına kadar devam edecekler. Dolayısıyla dersanelere kayıt olmuş öğrenciler 2014 haziranına kadar ücretlerini ödediler ve kurslarına başladılar. Dersaneler konusunda dönüştürme programının gerçekleşmesi, için yasal düzenleme gerekiyor. O ancak meclis açıldıktan sonra yapılabilir. Bakanlık olarak tek başımıza yapabileceğimiz bir düzenleme değil.
Ancak o zaman dersaneler özel okula dönüşebilir. O zaman ancak 2014-2015 ders yılından itibaren geçerli olur. Bize gelen talep “süre verin” şeklindeydi. Sayın Başbakan’ın ilk açıklama yaptığı günden bu yana 3 yıl geçti. Baktığınızda 4 yıllık bir süre geçmiş olacak.
Köklü kurumlar dönüşümü gerçekleştirmeye başladılar. Daha küçük kurumlar birleşerek benzer bir dönüşümü gerçekleştirebilir."
DERSHANE ÖĞRETMENLERİ MİLLİ EĞİTİMİ SİSTEMİNE ENTEGRE OLACAK
Başka teşvikler de düşünüyoruz. Arsa, kredi kolaylıkları gibi. Dersanelerde çalışmakta olan öğretmenlerin milli eğitim sistemine entegre edilebilmeleri için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ne öğrencileri ne velileri ne de işletmecileri mağdur etmeyecek bir sistem içinde meseleyi çözmeye çalışıyoruz.