'Doğalgazımız Avrupa'dan ucuz'

Bakan Yıldız elektrik ve doğalgaz fiyatlarını değerlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de doğalgazın 27 AB ülkesinden daha ucuz olduğunu, elektrik fiyatı bakımından da Avrupa'da ilk 5'te

Yıldız, 3. nükleer santrali yerli kaynaklarla yapmayı hedeflediklerini de vurguladı.

Bakan Yıldız, Bursa'da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle biraraya geldi. İstihdam ve üretim kaynaklarını artırmaya yönelik çalışmalara devam edeceklerini dile getiren Yıldız, Japonya ile geçtiğimiz hafta hükümetler arası bir anlaşma imzaladıklarını hatırlatarak, "Şu anki idarenin en önemli farklılıklarından birisi, ülkeyi büyürken değiştirmektir. O yüzden bizler, gerek bu değimi yöneteceğiz. Gerekse de ülkenin büyümesine devam edeceğiz. Kamu bütçesinden aldığımız payları azaltıyoruz. Bizim almadığımız bütçeleri sosyal alanlardaki etkinliğe aktarıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'deki doğalgaz fiyatlarının 27 Avrupa Birliği ülkesinden daha ucuz olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu: "Biz doğalgazı ülkeden çıkartmıyoruz. 40'ta birini çıkartıyoruz. Yani zekat miktarınca Türkiye'de çıkıyor. Nasıl oluyor da en ucuza satıyoruz. Türkiye'deki gelişmiş bütün değerleri bu fiyatı dengelemede kullanıyoruz. O yüzdendir ki, vatandaşımıza en az yükü getirecek sistemi kurduk. Elektrik fiyatlarında en ucuz klasmanda, Avrupa'da ilk 5 içindeyiz. Buna rağmen Türkiye'de çok fazla iş var."

Bu ülkeye nükleer santral yapmak için 16 başbakan, 25'te hükümetin görev yaptığını belirten Yıldız, şöyle devam etti: "Yalnızca bunun müzakeresi minimum 18 ay sürüyor. Biz iktidara gelene kadar hükümetlerin ortalama süresi 18 ay oldu. Karar verip de o işi başarma imkanı falan yok. O yüzden de siyasi istikrarın korunması partiler üstü mesele derken bunu kast ediyorum. Doğru yapan güçlenir, güçlendiği kadar doğru yapar. O yüzden, Türkiye daha fazla doğru şeyler yapmak zorunda. Tercihlerini doğru kullanmak gerek. 2 nükleer santralin anlaşmasını yaptık. Sanayi şehri olan, derin bir kütür birikimi olan Bursa'ya da büyük bir iş düşüyor."

3.NÜKLEER SANTRALİ YERLİ KAYNAKLARLA YAPABİLİRİZ

2 nükleer santral ve 8 ünitenin yapımında yerli sanayicilere büyük iş düştüğünü ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir nükleer santral için 5 binden fazla parça gerek. Ne kadarını biz yapalım. Başbakanımız, ‘3. nükleer santral Türk mühendislerinin operasyonları ile yapabilir misiniz?' dedi. Biz yapabiliriz, dedik. 3. bir ülkeyle anlaşabiliriz. 2 nükleer santralin ardından bizim yerli sanayimizi gelişmesiyle birlikte bunu yapabiliriz. Sabırla, gayretle ve biraz da inatla bu işlerin üzerine gitmek azım. Yalnızca bir nükleer proje 22 milyar dolar. Toplam yatırım yapılacak 44 milyar dolar miktardan bahsediyorum. İşlete süresin içinde cirosu 60 yıl içinde bir nükleer santral 84 milyar dolar ciro getirecek."

"300 MİLYAR DOLARI DAĞLARA TAŞLARA GÖMDÜK"

Terörün ülkeye verdiği zarara değinen Yıldız, şu ifadeleri kullandı: " Bin yıl biz Müslüman ve Musevi ile birçok gruplarla kardeşçe yaşadık. Osmanlı'nın tüm çekirdeği Bursa'da kuruldu. Birbirimize nasıl davranacağımızı bilen bir ülkeyiz. Ama bazı kesimler ayrılmak istediğini zannetti, bazıları da maniple etti. Ölçülebilir kaynağı 300 miyar dolarını dağlara taşlara gömdü. Bunların hepsi yatırım olarak geri gelecek. Başkanlık ve çözüm süreci ile ilgili noktada en önemli göstergesi bu gücü yakalamamızdan kaynaklanıyor. Bu aziz topraklarımızda artık güller yetişsin diyoruz. Doğru kaynaklara, doğru şekilde paraların harcanmasını istiyoruz."

"FAZLA KONUŞMUYORUZ, İŞ YAPMA VAKTİ"

Çözüm sürecini istismar edenlerin olduğunu söyleyen Yıldız, şöyle devam etti: "Türkiye artık bu kirli tezgahlara gelmeyecek. Bu kamburu sırtımızdan atmış olacağız. Bu kadro, Türkiye'nin konsantresidir. Akil insanlarla Türkiye'de tartışılan konular vatandaşlarımızın merak ettiği bilgilendirmelerdir. Biz çok fazla konuşmuyoruz. Şu anda iş yapma vaktidir, herhangi bir tedirginliğe bakmaksızın bunu sonlandırmamız lazım. Silopi'de Hakkari'de Yüksekova'da oradaki HES'lerin santrallerin havaalanlarının yapıldığını göreceğiz. Batıya yapılan yatırımların aynısı doğuya da yapılıyor. Bizler, milletimize rağmen hiçbir pazarlığın içinde olmadık ve olmayız. Bu konuda herkes müsterih olsun."

YALITIM YAPANLARA EKONOMİK DESTEK OLABİLİR

Konuşmasının ardından sanayicilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, bir sanayicinin, ‘ülkede yalıtımın genişlemesi için tüketicilere teşvik verilmesi konusunda bir çalışma olup olmayacağı' yönündeki bir soruya muhatap oldu. Bakan Yıldız, şunları dile getirdi: "Dünyadaki iklim değişikliği ile alakalı birçok kurumun umurunda değil. Ama dünya kirleniyor. Dünya hızla buzulların eridiği ve mevsim değişikliklerinin öne çıktığı bir yapıya gidiyor. Biz şunu önerdik, kim kirletiyorsa o temizlesin. Kirletenler ayrı temizleyenler ayrı böyle şey olmaz. Biz Türkiye olarak çevremizi kirletmeyeceğiz. Ama kirletenlerin de parasını ödemeyi düşünmüyoruz. Bizim o kadar paramız yok. O yüzden yalıtım çok önemli. Biz bir hazineye sunuşta bulunduk. Ekonomi bakanımız dikkatle dinledi. Şimdi piyasa faaliyetleri ile beraber geniş bir sunum yapacağız. Hazırlığımız oldu. Bankacılık sistemi bunları kredilendirme konusunda sıcak bakıyor. KDV muafiyeti maliye bakanlığımızın vereceği bir karardır. Ama biz Maliye Bakanlığımıza sunuş yapacağız. Enerji Bakanlığımızın tek başına bir teşvik yok. Önümüzdeki süreçte inşallah daha güzel haberlerin çıkacağına inanıyor."

UEDAŞ'ın Bursa'daki çalışmalarından şikayet edilmesi üzerine Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "Aydınlatmalar, şahsi olmamak kaydıyla hızla yapılacak. Ama biz enerji verimliliği ile beraber olan armatürlerin katılmasını istiyoruz. Eğer bu olmazsa biz masraftan kabul etmeyeceğiz. Özel sektörün bir suçu yok. Bizim biraz suçumuz vardı biz onu telafi ettik. Ama özel şirketlerin şunu yapması lazım. Belediye yatırım yapıyor, düzenleme yapıyor. Bunu belediyelerle birlikte yapacaklar."

"46 PROJEYE 46 İTİRAZ VAR, BUNDA BİR GARİPLİK YOK MU?"

Bakan Yıldız, Bursa'da Kozağacı bölgesine yapılacak santralin tarım arazilerine zarar vereceği yönündeki eleştiriler üzerine, Türkiye genelinde 46 yatırıma 46 itiraz olduğunu hatırlatarak, şu cevabı verdi: "Bunda bir gariplik yok mu. Bari bir tanesine iki tanesine yapın. Zeytin ağaçlarımıza kıymayın, zeytin ayette geçen kutsal bir gıdadır dediler, Amenna. Siz santrale kurban edeceksiniz diyorlar. Nükleer patlar, yapmamak lazım, kömür zaten kirli onu hiç yapmamak lazım, rüzgar kuşları öldürüyor, su coğrafyayı bozuyor. Jeotermaller yer altını bozuyor, doğalgaz zaten ithal yapmamak lazım. Neyi yapmamızı önerirsiniz diye soruyorum, ben o kısmını bilmiyorum dedi. Kusura bakmayın onu da biz biliyoruz. Toplumun hassasiyetlerini dikkate alacağız. Ama biz iyi bir inceleme yaptırıyoruz."

Türkiye'de iki bölge Dicle ve Van Gölü Dağıtım Şirketleri haricinde Türkiye'nin kayıp-kaçak konusunda AB standartlarının altında olduğunu anlatan Bakan Yıldız, şu bilgileri verdi: "Bizim oranımız yüzde 9.4. Ne yapacağız bu iki bölgeyi. Özelleştirme için tarihleri aldık. Zannediyorum Haziran'a kadar bunları devirlerinin gerçekleşmesi lazım. 2015 sonuna kadar aynen 19 bölgenin ortalaması nasıl AB ülkelerinin ortalamasının altında ise iki bölgeyi de katarak Türkiye'nin ortalamasını AB ülkeleri ortalamasının altına indirmiş olacağız."


Sonraki Haber