Dört büyükler kasasını nasıl doldurdu?

Transfere doymayan kulüpler, borsadan şu ana kadar sağladıkları 642.7 milyon lira ile hem borç ödedi hem de oyunculara ödeme yaptı.

4 büyük kulübün 2002’de Beşiktaş ve Galatasaray ’ın halka açılmasıyla başlayan borsa macerası, yatırımcıya pahalıya mal olurken, bu kulüplerin kasasını doldurdu. Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un halka arz, hisse satışı ve bedelli sermaye arttırımları yoluyla sağladığı nakit kaynak 642.7 milyon liraya ulaştı.

Transferin son gününe girilirken, Beşiktaş Dentinho ve Gökhan Süzen’in ardından Fenerbahçe’nin eski futbolcusu Niang’ı kadrosuna kattı. Belhanda’dan vazgeçen Fenerbahçe eski futbolcuları Emre ile Zigler’i geri aldı. Cimbom ise ara transferde sözleşme süreleri boyunca toplam maliyetleri 35 milyon euroya ulaşan Sneijder ve Drogba’yı alarak tüm dünyada adından söz ettirdi.

REKOR GALATASARAY'DA

Radikal gazetesinin haberine göre; Fenerbahçe ve Galatasaray bu sezonun başında da transfere yaklaşık 150 milyon euro harcamıştı. Futbol kulüpleri bu transferleri yaparken, borsadan sağladıkları nakit kaynakları adeta kurtarıcıları oldu. Özellikle son dönemde gerçekleştirilen hisse satışı ve bedelli arttırımlar transferlerin yanı sıra banka borçlarının ödenmesinde de katkı sağladı.


Transferin rekortmeni Galatasaray, borsadan sağlanan gelirlerde de açık ara lider oldu. 2002’de halka açılan Galatasaray’ın, halka arz, hisse satışları ve bedelli sermaye arttırımı ile yatırımcılardan elde ettiği nakit para 404.7 milyon liraya ulaştı. Geçen yıl hisse satışlarından 170 milyon lira civarında gelir sağlayan Cimbom, ayrıca yatırımcıların büyük tepkisine rağmen gerçekleştirdiği bedelli sermaye arttırımı ile de 125 milyon liralık kaynak sağladı. Cimbom’un yüzde 300 oranında yeni bedelli sermaye arttırım talebi ise SPK tarafından hâlâ onaylanmadı. Galatasaray’da ayrıca AIG’ye ait hisseler şimdiki başkan Ünal Aysal tarafından alınıp, daha sonra borsada 51.4 milyon lira bedelle satılmıştı.

YATIRIMCI DA FEDA DİYECEK

Bu yılı ‘feda’ yılı ilan eden Beşiktaş, bu hafta yatırımcılara da faturayı kesti. 40 milyon lira olan sermayesini 200 milyon TL bedelli arttırarak 240 milyon liraya çıkarma kararı alan Kartal, bu arttırımla yatırımcılardan 75 milyon TL tahsil edecek. Fenerbahçe halka açıldığından bu yana borsadan 79.4 milyon TL nakit girişi sağlarken Trabzonspor’un geliri ise 44.8 milyon TL oldu.

4 büyüğün borsadan sağladığı nakit (Milyon TL)

Halka arz geliri:
119.3

Hisse satışı
323.4

Bedelli arttırım
200

Toplam
642.7

GALATASARAY
404.7
Halka arz: 28.3
Hisse satışı: 251.4
Bedelli arttırım: 125

FENERBAHÇE
79.4
Halka arz: 39.4
Hisse satışı: 40

BEŞİKTAŞ
113.8
Halka arz: 18.8
Hisse satışı: 20
Bedelli arttırım: 75

TRABZON
44.8
Halka arz: 32.8
Hisse satışı: 12
Sonraki Haber