Durmuş Yılmaz‘dan ‘tasarruf açığı‘ uyarısı
2023 hedeflerinin tam anlamı ile yakalanmasının da o kadar önemli olmadığını belirten Durmuş Yılmaz, şu açıklamayı yaptı:
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'de tasarruf açığı sorununun bulunduğunu belirterek, ''Tasarrufumuz şu an Uluslararası Para Fonu (IMF) rakamlarına göre yüzde 14-15 civarında. Yüzde 25 yatırım yapabilmek için yüzde 10'a yakın tasarruf açığımız var. Bu da bize cari açık olarak geri dönüyor. Bunun çözülmesi gerekiyor.'' dedi.
Durmuş Yılmaz, Manisa Akhisar'da 'Türkiye Ekonomisinin Dünü ve Bugünü' konulu konferans verdi. Yılmaz, konferansta 2023 hedeflerini yakalamak için Türkiye'nin yeni bir programa ihtiyacı olduğunu ifade etti. "2001 krizinden sonra ortaya konulan 'İstikrar Programı' da değiştirilerek, yerine büyümeyi teşvik edecek ve adı 'Büyüme Programı' olan yeni bir programa ihtiyaç vardır." diye konuştu.
Yılmaz, kriz nedeniyle Türkiye'nin gösterdiği performansın uluslararası camiada dikkatle izlendiğini ve hakkında övgüler yağdırıldığını söyledi. Türkiye'nin başarı hikayesinin olduğunu kendini yönetemeyen ve kaynaklarını doğru kullanamayan toplumların, sorunları kendisine çektiğine ve bu sorunları çözmek için başkalarının yardımına ihtiyaç duyduğunu aktaran Yılmaz, böyle bir dönemden geçen Türkiye'nin şu anda yeni bir döneme girdiğini kaydetti. 2023 hedefleri ile ilgili Yılmaz, "Bu hedefi tutturabilmek için milli gelirimizin yüzde 25'i kadar yatırım yapmamız gerekiyor. Şu anda bu yatırımı finanse edecek, tasarrufumuz yok. Bir kere nüfusumuz genç. Genç nüfus, ev ve araba sahibi olmak istiyor ve alıyor. Dolayısıyla tasarruf açığımız var. Tasarrufumuz ise şu anda IMF'nin açıkladığı orana göre yüzde 14-15 civanında. Yüzde 25 yatırım yapabilmek için yüzde 10'a yakın tasarruf açığımız var. Bu da aslında bize cari açık olarak geri dönüyor. Bunun çözülmesi gerekiyor. Bu zor bir konu." diye konuştu.
2023 hedeflerinin tam anlamı ile yakalanmasının da o kadar önemli olmadığını belirten Durmuş Yılmaz, şu açıklamayı yaptı:
"Ticaret hacmi 2 trilyon dolar olmasın da 1,4 trilyon dolar olsun, milli gelirimiz ise 25 bin dolar olmasın da 17-18 bin dolar olsun. Bu da çok önemli, ama bunun olabilmesi için bizim yeni bir takım politikalara ihtiyacımız var. Biz 2001 krizinden sonra ortaya koyduğumuz ve adına 'İstikrar Programı' dediğimiz programın sonuçlarını bu gün itibarı ile almış bulunuyoruz. Artık bundan sonra programın da adının değişmesi gerekiyor. Fiyat istikrarını tam olarak sağlayamadık. Artık bizim istikrar programından ziyade büyümeyi teşvik edecek, adı 'Büyüme Programı' olan yeni bir programa ihtiyacımız var. Bu programda merdivenleri hızlı çıkarmalıyız ki gelişmiş olan ülkelerle aramızdaki gelir düzeyi farkını kapatalım. Zengin olalım ve çalışanlarımıza iş bulalım."
Akhisar Sanayici İş Adamları Derneği (AKİSAD)'nin düzenlediği programa Durmuş Yılmaz'ın yanı sıra Kaymakam Kamil Köten, Belediye Başkanı Salih Hızlı, yardımcıları Ömer İşçi, Latif Çakmak, Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan Özkaya, Akhisar Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Harun Çoban, sivil toplum örgütleri, ticaret ve sanayicilerde katıldı.