Elektrik kesintileri devam ediyor!

Vatandaş soğuk havada elektriksiz kaldı, Bakan'a göre kriz yok...

Soğukların bastırmasıyla doğalgazda yaşanan sıkıntı elektrik üretimini de vurdu. İstanbul’da özellikle son zamanlarda yaşanan elektrik kesintilerinin de, elektrik tüketimini düşürmek için planlı yapıldığı iddia edildi. İstanbul’da bu sabah Şişli, Beyoğlu, Bahçelievler, Bağcılar, Sarıyer, Esenyurt, Bayrampaşa, Esenler, Kartal, Beykoz, Kadıköy ve Sancaktepe’de elektrikler yoktu. İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasının büyük bir kısmına saat 14:00 ile 16:00 saatleri arası da elektrik verilemedi. Milyonlarca kişinin yaşadığı 12 ilçede elektriklerin kesilmesiyle, doğalgaz kombileri ve ısıtıcılar da çalışmadı. İstanbul'un en gözde caddelerinden olan Bağdat Caddesi de elektriksiz kaldı. Civarda oturan vatandaşlar telefonla yetkililere ulaşmaya çalıştı fakat bir yanıt alamadı.
Öte yandan İstanbul’un Avrupa Yakası’na elektrik dağıtan BEDAŞ ve Anadolu Yakası’na elektrik dağıtan AYEDAŞ’ın telefonları kesinti ihbarları nedeniyle oldukça yoğundu. İstanbullular iki şirket haricinde gazete ve televizyonların haber merkezlerine de şikâyet yağdırdı.
Elektrik olmadığı için kombiler de çalışmadı. Vatandaşlar ısınma problemi yaşadı. Beyoğlu’ndan arayan bir vatandaş, “Evde küçük çocuk var. Bu buz gibi havada hasta olacaklar. Herşeyi geçtik ama ısıtıcılar çalışmıyor. Donuyoruz. Bizi duyan var mı?” diye sitemde bulundu.
İŞYERLERİ BÜYÜK MADDİ KAYIP YAŞADI
Özellikle kredi kartıyla satış yapan işyerleri büyük maddi kayıplara uğradı. Bağcılar'da beyaz eşya dükkanı olan Aslan Karacaer 2 saatlik kaybının 5 bin TL olduğunu söyledi. Yine kuyumcular da kesintiden etkilenen işyerleri arasında yer aldı.
186 MEŞGUL ÇALIYOR
İstanbul Avrupa Kıtası'nda oturan vatandaşlar elektrik kesintisiyle ilgili olarak bilgi almak için BEDAŞ'ın 186 elektrik arıza hattını aradıklarını belirtiyorlar. Fakat halk 186 hattının sürekli olarak meşgul çaldığını söylüyor.
İSTANBUL BEYLİKDÜZÜ'NDE MUMLU PROTESTO
İstanbul Beylikdüzü’nde 40 bin kişinin yaşadığı lüks sitelerin bulunduğu Yakuplu'da sürekli yaşandığı belirtilen elektrik kesintisi vatandaşı ve esnafı isyan ettirdi. Ellerinde mumlarla BEDAŞ'ı protesto eden site sakinleri, havanın soğuduğu bu günlerde kesintiler nedeniyle kombilerin de çalışmadığını belirterek, çocukların ve yaşlıların hasta olmaya başladığını söyledi. 10 yıldır sürekli elektrik kesintisi olduğunu belirten vatandaşlar, beyaz eşyalarının da sürekli arızalandığını söyleyerek sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti.
ANKARA DA ELEKTRİKSİZ KALDI
Ankara da güne elektrik kesintileriyle uyandı. Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Mamak ve Altındağ'ın da olduğu birçok ilçede "hava koşulları" gerekçesiyle elektrikler yaklaşık 1.5 saat kesildi.
ÇANAKKALE'DE VATANDAŞ ÇİLEDEN ÇIKTI
Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde günlerce ardı ardına yaşanan elektrik kesintileri özellikle esnafları ve vatandaşları çileden çıkardı.Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) yetkililerin yıllık genel bakım adı altına kestiği bilgisini verse de vatandaşlar cevabı tatmin edici bulmadı. Esnaflar sürekli elektrik kesintisi yüzünden berberlik mesleğini icra edemediklerinden dert Yanerken, “Tıraş edemediğimiz için para kazanamıyoruz” diyerek sitem etti. Kahvehanelerde vatandaşlar mum ışığında otururken yetkililerin onaramadığı arızaya pek bir anlam veremediklerinden yakındılar.
BAKAN YILDIZ: HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, sadece ülkemizin değil, tüm Avrupa yoğun ve sert bir kış mevsimi yaşadığını belirterek “Hassas bir şekilde çalışıyor, gereken her tedbiri alıyoruz” dedi. TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında açıklama yapan Yıldız şöyle konuştu: “Doğalgazın yurt dışından tedarikinde sıkıntı yaşanmamaktadır. Ancak şu günlerde doğalgaza olan talep, doğalgaz arzımızdan daha fazla olmaktadır. Bakanlık olarak, bizden kaynaklanmayan bu durumu hane halkına yansıtmamak amacıyla hassas bir şekilde çalışıyor ve tedbirlerimizi alıyoruz. Böylece günlük 200 milyon metreküplere çıkan rekor doğalgaz tüketimini sorunsuz karşılıyoruz. Bugün itibarıyla vatandaşlarımıza doğalgaz ulaştırılmasında bir sıkıntı yoktur. Olumsuz havaya bağlı bazı yerlerde kısa süreli program dışı elektrik kesintileri olabiliyor.”
Bakan Yıldız atmosfere açık işletmelerde, özellikle bir milyon 100 bin kilometre iletim ve dağıtım hattı olan işletmelerde bir kısım aksaklıkların yaşanmasının muhtemel olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Londra'da Heathrow Havaalanı, aşırı rüzgar ve fırtınada yaklaşık yedi saat civarında elektriksiz kaldı. İsveç hakeza, Moskova'da 12 milyon insan elektriksiz kaldı ve Manhattan'da yaklaşık 7 milyona kişinin elektriksiz kaldığı anlar oldu. Yani, herhangi bir arızanın, herhangi bir işletme hatası... Bunların her birisinin muhtemel olabileceğini açıklıkla söylüyorum. Çünkü 83 bin kilometre civarında doğalgaz dağıtım ve iletim hattı var. Dünyanın etrafını 25 kez dolaşacak olan iletim ve dağıtım hattımız var."
Sonraki Haber