En az 15 bin TL! Emeklilere çifte promosyon imkanı

Emekli maaş zammı ile emekli promosyonları da vites yükseltti. Emekli promosyon ödemeleri 24 bin lirayı bulurken bazı kişiler için çifte promosyon imkanı doğuyor. Bu kapsamda en az 15 bin TL promosyon ödemesi yapılabiliyor. Peki kimler çifte emekli maaş promosyonu alabilir?

Emekli maaş promosyonları emekli maaş zammı sonrasında milyonlarca emeklinin gündeminde kalmaya devam ediyor. En düşük emekli aylığı ödemesi Temmuz ödeme dönemi itibariyle 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkmasının ardından fırsatlar da arttı. Bu kapsamda mevcut kampanyalara göre, aylığı 10 bin liranın altında olanlar 5 bin- 17 bin lira, aylığı 10 bin-14 bin 999 lira arasında olanlar 8 bin-20 bin lira, aylığı 15 bin-19 bin 999 lira arasında olanlar 10 bin-22 bin lira, aylığı 20 bin lira üzeri olanlar da 12 bin-24 bin lira arasında promosyon alabiliyor.

Ancak belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarının çift maaş hakkı bulunuyor. Bu kişiler çift promosyon da alabiliyor. Peki bu imkanlardan yararlanmak için neler gerekiyor? İşte merak edilen soruların yanıtları...

VEFAT EDEN EŞ MAAŞININ YÜZDE 75’İ ÖDENİYOR

Takvim’den Çığıl Ön Yener’in haberine göre, bir sigortalı vefat ettiğinde eğer sigortalılık süresi uygunsa eşine aylık bağlanıyor. Burada kadın ya da erkek olunması fark etmiyor. Dul kalan eşin çalışıp çalışmaması, emekli olup olmaması da etkilemiyor. Fakat kişi emekli ise ya da çalışıyor ise bağlanacak aylığın oranı düşüyor. Çalışmayan ya da emekli olmayan kişiye, vefat eden eşinin aylığının yüzde 75'i veriliyor. Dul kalan kişi, çalışan ya da emekli ise, vefat eden eşinin aylığının yüzde 50'sini alıyor.

1800 PRİM GÜNÜ ŞARTI

Vefat eden sigortalılar belli bir prim tutarını tamamlanmışsa aylıkları hak sahibi yakınlarına bağlanıyor. Burada en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya SSK sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıl sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor.

DUL VE YETİM AYLIĞI 2024 TEMMUZ SONRASI DEĞİŞTİ

En düşük emekli maaşının 12.500 TL olması ile eşi vefat edene ölüm aylığı oranı yüzde 50 ise 6 bin 250, yüzde 75 ise 9 bin 375 liradan az aylık ödemesi yapılacak. Hem emekli aylığı hem eşinden maaş alan kişiye bu kapsamda en az 18 bin 750 lira ödenecek.

Bunun için aylıkların farklı bankalardan alınması gerekiyor. İki ayrı dosyadan maaş alanlar farklı bankalardan ayrı ayrı başvurarak iki promosyon alabiliyor. İki maaşın da aynı bankadan alınması halinde ise tek promosyon veriliyor.

Bu durumda promosyonun tutarı maaş tutarları toplamına göre hesaplanıyor. Örneğin; kendi emekliliğinden 15 bin lira aylık alan, eşinden de 9 bin 500 lira ölüm aylığı bulunan kişi, iki ödemeyi de aynı bankadan alıyorsa, 24 bin 500 liranın olduğu maaş dilimi üzerinden en az 12 bin promosyon alabilecek.

EN AZ 15 BİN TL EDİYOR

Eğer bu ödemeleri ayrı bankadan alırsa kendi aylığı için en az 10 bin, ölüm aylığı için en az 5 bin lira olmak üzere en az 15 bin lira promosyondan yararlanabilecek. Bu tutar seçtiği bankaya göre artabilecek.

BAYRAM İKRAMİYESİ DE ÇİFT Mİ?

İkramiye ise iki ayrı ödeme alanlara en yüksek ödemeye imkan veren tek dosya üzerinden yatırılıyor. Kişi hem emekli hem ölüm aylığı alıyorsa, kendi emekliliğinden dolayı 3'er bin lira bayram ikramiyesi alabiliyor.

Örneğin; hem kendi emekli aylığı olan hem de vefat eden eşinden yüzde 50 ölüm aylığı bağlanan kişiye bayram başına emekli aylığı kapsamında 3 bin lira ödeniyor. Bu kişi Ramazan Bayramı öncesi 3 bin, Kurban Bayramı öncesi 3 bin lira olmak üzere yıllık 6 bin lira alıyor.

Sonraki Haber