Erdoğan'dan Merkez'e 8 maddelik yol haritası

Ali Babacan Başkanlığı’ndaki bir heyet, önceki akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan'la İstanbul'da bir araya geldi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ABD’den döndükten hemen sonra Merkez Bankası, SPK ve Hazine’den brifing almasının ardından; Ali Babacan Başkanlığı’ndaki bir heyet önceki gece Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Para Politikası Kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a para piyasalarındaki aşırı hareketlilik hakkında bilgi verildi. Hükümetin ekonomi kurmayları; Türkiye’nin kesintisiz büyümesini destekleyecek ve Orta Vadeli Programdaki hedeflere ulaştıracak adımlara yoğunlaşırken; Merkez Bankası’nın da bu yolda üzerine düşeni yapması isteniyor.

FAİZ İNDİRİMİ İÇİN FED’İ BEKLE

Yenişafak'ın haberine göre, ekonomi çevreleri; Merkez Bankası’nın önümüzdeki döneme ilişkin kur politikalarında faiz konusunda temkinli olmasını önerdi. Bu kapsamda, FED’in 18 Mart tarihindeki toplantısında faizlerin artırılması konusunda ‘sabırlı’ davranılması kararının çıkabileceği, bunun için de Merkez Bankası’nın beklemede kalmasının doğru olacağı tavsiye edildi.

ÖNCE DOLARIN ATEŞİNİ DÜŞÜR

Türkiye’de dolar üzerinden piyasalarda oluşturulan türbülans konusuna yoğunlaşması istenen Merkez Bankası’nın sakin davranması öneriliyor. Öncelikle doların ateşini düşürmesi istenen Merkez Bankası’nın bu amaçla, kullanma imkanı bulduğu elindeki para politikası araçlarını devreye sokması gerektiği ifade edildi.

BANKALARA UCUZ DOLAR DÖNEMİ

Doların ateşini düşürmek için elinde bir dizi imkan bulunan Merkez Bankası, dün ilk olarak bankaların MB’den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depolarının faiz oranları bugünden (10 Mart 2015) itibaren dolar cinsinden yüzde 7,5’ten yüzde 4,5’e, Euro cinsinden yüzde 6,5’ten yüzde 2,5’e indirdi. Cuma günü 2,64’e kadar çıkan dolar, MB’nin bu adımının ardından dün 2,59 TL'ye kadar geriledi.

Merkez 'e 8 maddelik yol haritası

Merkez Bankası'nın öncelikle piyasaya yaptığı TL fonlamasını durdurmasını öneren ekonomistler, özellikle vadeli işlem piyasalarındaki döviz kuru kotasyonlarına dikkat edilmesini öneriyor. MB’nin TL likiditesini daha etkin yönetmesi gerektiğine dikkat çeken ekonomi kurmayları, vadeli işlem piyasalarındaki döviz kuru kotasyonlarına da dikkat edilmesi önerisine vurgu yapıyor. Ekonomistler, “MB Türk Lirası cinsinden fonlamayı artırdığı için bankalar da ellerindeki TL ile dolar alımı yaparak piyasada doların artmasına neden oldular. Bu kapsamda TL likiditesinin kısılması ve kıymetlendirilmesi gerekiyor” önerisini dile getirdi.

FİTCH'NİN NOT KARARI DA ÖNEMLİ

Ekonomi kurmayların; dövizdeki durulma konusunda Merkez Bankası'nın izlemesini önerdikleri bir diğer görüş de faiz indirimi ya da yükseltilmesi konusunda bu ay temkinli davranması gerektiği yönünde. Bu kapsamda MB’in en kötü ihtimalle bu ayı faiz indirmeden veya yükseltmeden geçirmesini öneren ekonomi kurmayları, “18 Mart’taki FED’in tutanaklarında 'sabır' kelimesini tutmaya devam ederse ayrıca 20 Mart’ta da kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye hakkında ‘yatırım yapılabilir ülke’ notunu koruyacağını düşünüyoruz. ‘Çünkü notu indirmesini gerektirecek bir şey yok.’
O zaman piyasa zaten sakinleşecek.

Bu kapsamda döviz kurlarını sakinleştirmek için gereksiz yere ‘faiz artırmayalım’ şeklinde bir yaklaşım ile piyasalarda bir düşüncenin oluşması önlenmeli” önerisini dile getiriyorlar.

1- Fed 'i beklemeli

Faiz indirme konusunda temkinli davranmalı. FED'in 8 Mart’taki toplantısında çıkacak karar ile Fitch’in 20 Mart’ta Türkiye hakkında vereceği not beklenmeli.

2- TL fonlaması durmalı

Merkez Bankası; önceliği, TL karşısında aşırı şekilde değerlenen doların yükselişini durdurmaya vermeli. Bu amaçla piyasaya yaptığı TL fonlamasını durdurmalı.

3- Dövize sıkı takip

MB; vadeli işlem piyasalarındaki döviz kuru kotasyonlarını sıkı takip etmeli. Çünkü Türkiye'de günde yapılan 25 milyar dolarlık işlemin yüzde 64'ünü yabancılar yapıyar.

4- Dış dinamiklere dikkat

Dolar -TL kurundaki yüksek fiyatlandırmada özellikle Euro'nun da düşmesinin çok büyük etkisi oldu. Bu nedenle içerden ziyade dış dinamikleri gözlemlemeli.

5- Birçok araçla müdahale

MB, halen devreye sokmadığı çok daha fazla para politikası aracını da devreye almalı. 4-5 ayrı para politikası aracıyla aynı anda piyasaya müdahale etmeli.

6- Bankalara ucuz döviz

Bankaların döviz cinsinden likidite ihtiyacını düşük faizle karşılamalı. Merkez Bankası dün bu amaçla bankalara dolar satışında 300, euro satışında ise 400 baz indirim yaptı.

7- Enflasyon hedeflemesi

Orta vadede enflasyon hedeflemesi modelinin uygunluğunu gözden geçirmeli. Dünyada şu anda 30 ayrı ülkede enflasyon hedeflemesi modeli uygulanıyor.

8- Başka şıklar da var

7 Haziran seçimlerinden sonra enflasyon hedeflemesi modeline odaklanmalı. Bu amaçla şimdiden teknik bir çalışma yapmalı. Başka alternatifler de gündeme gelebilir.

Sonraki Haber