Fabrikalar özelleşirse şekerin fiyatı ucuzlar

Özelleştirme Yüksek Kurulu, Türkşeker’in özelleştirme işlemlerinin 2014 yılı sonuna kadar tamamlanmasını kararlaştırdı.

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Vekili Bülent Üzümcü, “Biz bir kilo şekeri 2,02 liraya mal ediyoruz. Aynı rakam özel sektörde 1,3 TL civarında. Özelleştirme geciktiği için şeker yüzde 30 pahalı.” dedi.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için düğmeye basılırken, gözler bu gelişmenin fiyatlara etkisine çevrildi. Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Vekili Bülent Üzümcü, devletin şeker üretmesi taraftarı olmadığını belirterek özelleştirmenin tüketici açısından önemli olduğunu söyledi. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Türkşeker AŞ’nin özelleştirme işlemlerinin 2014 yılı sonuna kadar tamamlanmasını kararlaştırmıştı. Önümüzdeki yıl sonuna kadar şeker fabrikaları özelleştirilmelerinin tamamlanmasının planlandığını aktaran Üzümcü, “Biz bir kilo şekeri 2,02 liraya mal ediyoruz. Aynı rakam özel sektörde 1,3 TL civarında. Yüzde 54 ile pazar payı bizde olduğu için fiyatı da biz belirliyoruz. Özelleştirme geciktiği için şeker pahalı. En az yüzde 30-35 oranında fiyatlar özelleştirme sonrasında ucuzlar. Bunun için 75 milyonun cebinden para gidiyor.” dedi. Üzümcü hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’larda (OVP) da devletin şeker üretiminden çıkmasının yer aldığını kaydetti. Türkşeker 1 kilo şekeri ortalama 2 liraya üretirken, bazı fabrikalarda bu rakam 10 TL’yi buluyor. Kars fabrikasında üretilen bir kilo şekerin maliyeti 9 lira civarında.
Genel Müdür Vekili Üzümcü yüksek maliyetlerle üretim yaptıklarını belirterek bunun sebebini geçmiş yılların getirdiği hantal yapıya bağlıyor. Özel sektörün düşük maliyetle üretim yaparak ciddi manada para kazandığına dikkat çeken Üzümcü’ye göre bu kadar kâr elde edilen bir başka sektör yok. Özelleştirme için farklı modeller üzerinde çalışıldığını aktaran Genel Müdür Vekili Üzümcü, blok satışın yanı sıra içerisinde özel sektör ve diğer paydaşların yer alacağı Kardemir modeli bir yöntemin izlenebileceğini söyledi.

Türkiye’nin yıllık şeker tüketimi 2 milyon ton. Üretim miktarı ise 3 milyon tona kadar çıkabiliyor. Arz fazlası ise firmalara destek olması açısından navlun bedeli ödenmesi şartıyla uluslararası fiyattan veriliyor. İhracatçının şikayet ettiği 61 dolarlık navlun bedeli hakkında da değerlendirmelerde bulunan Üzümcü, bu konuda ihracatçıya destek sağlanması gerektiğini dile getirdi. Türkşeker’in geçen yıl 198 milyon lira zarar ettiğini aktaran Üzümcü, “500 milyon dolarlık ihracat hedefi var Türkiye’nin. Şekerde ton başına ihracatçı firmalardan 61 dolar alınıyor. Bunun kaldırılmasının ihracatçıya katkısı 9 milyon doları bulur.” dedi. Yönetim kurulu kararı ile alınacak navlun bedelinin alınmaması kararının üretiminde şeker kullanan ihracatının maliyetini yüzde 10-20 arasında azaltacağı hesaplanıyor. Şekerli mamul üreticilerinin yıllık ihracatı 2,6 milyar doları buluyor.

Kaynak:
Sonraki Haber