Faizden kurtulmanın yolları

Bankalar ödeyemediğiniz her tutara katlayarak faiz işletiyor. Bundan kurtulmanın yolu var.

Bankalar ödeyemediğiniz her tutara katlayarak faiz işletiyor. Akdi faiz yıllık yüzde 24.24’ü bulurken, gecikme faizi ise yüzde 30.24’e kadar çıkıyor. Yasal olmamasına rağmen uygulanan birleşik faizle birlikte de vatandaşın, bin liralık borcu bin 500 liraya çıkıyor. Siz siz olun borcunuzu aksatmayın, bankanın eline düşmeyin

Kredi kartları düzenli ödeme yapıldığında, kolaylık sağlayan bir alışveriş aracı iken, ödeme aksatıldığında ise yuva yıkan bir faktöre dönüşebiliyor. Türkiye'de 20 milyon kişinin kredi kartı borcunun ancak asgari tutarını ödeyebildiğini göz önüne alınırsa, kart kullanımının ağırlıklı olarak dezavantajları öne çıkıyor. Bankalar ödenemeyen her tutara katlayarak faiz işletiyor.

YÜZDE 50'Yİ BULUYOR

Bankaların kredi kartlarına uyguladığı akdi faiz yıllık yüzde 24.24'ü bulurken, gecikme faizi ise yüzde 30.24'e kadar çıkıyor. Kanunla yasaklanmış olmasına rağmen bankalar bileşik faiz uyguluyor. Böylece vatandaşın kredi kartı borcunda ödediği faiz yüzde 50'lere kadar tırmanıyor. Vatandaşın bin liralık borcu bin 500 liraya tırmanıyor. 2002 yılında vatandaşın 4.3 milyar lira olan kredi kartı borçları geçen hafta itibarıyla 78 milyar 339 milyon liraya yükseldi. Takipteki borç tutarı ise 7 milyar 125 milyon lira olarak kayda geçti.

BORCA İŞLETİLEN FAİZ



MERKEZ BANKASI FAİZİ İNDİRSİN

Kredi kartı faiz oranlarını Merkez Bankası belirliyor. Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanıyor. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz; asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan kısmı için akdi faiz uygulanıyor. Tüketiciler, Türkiye'de ciddi boyutlara ulaşan kredi kartı borçlarına uygulanan faizlerin indirilmesini talep ediyor.

KART SAYISINDA AVRUPA BİRİNCİSİYİZ

Kredi kartı ve banka kartı sayısı 2015 yılında 2014'e göre yüzde 5 artarak 171 milyona ulaştı. Kartlarla yapılan ödemeler ise yüzde 15 arttı.

- Kart sayısıyla Türkiye, Avrupa'da ilk sıraya yerleşti.

- Kredi kartı sayısı geçen yıl 58 milyon 215 bine ulaştı.

- İnternetten alışveriş yapan kredi kartı sayısı 22 milyon.

- İnternetten kartlı ödeme tutarı yüzde 32 arttı.

- Toplam kartlı ödemelerin yüzde 11'i internetten yapıldı.

- 2015 yılında kartlı alışverişlerin toplam tutarı 543 milyar 84 milyon TL'ye ulaştı.

- Kartlı ödemelerin hane halkı harcamaları içindeki payı son 5 yılda yüzde 28'den yüzde 39'a çıktı.

- Temassız kart sayısı yüzde 30 artarak, 23 milyon oldu. Temassız işlem kabul eden nokta sayısı ise 3 kat artarak 304 bin oldu.

Kaynak: Takvim

Sonraki Haber