G20'den ortak karar: Büyümeyi ateşleyelim

Çin’in Hangzhou kentinde düzenlenen G20 zirvesinde büyümenin ateşlenmesi için tüm politika araçlarının kullanılacağı küresel ticaret canlandırılırken korumacılığın önleneceği sözü verildi

Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini, nüfusunun üçte ikisini temsil eden ülkelerin oluşturduğu G20, küresel ekonominin büyümesi için ortak hareket etme kararı aldı. Çin’in Hangzhou kentinde düzenlenen, iki günlük G20 Liderler Zirvesi’nde büyümenin ateşlenmesi için tüm politika araçlarının kullanılacağı, uluslararası yatırımların ve ticaretin artırılacağı, vergi kaçakçılığı ile mücadelenin süreceği ve küresel enerji yönetiminin hayata geçirileceği sözü verildi.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, zirvenin kapanış konuşmasında G20 üyelerinin bir taraftan makro politikaları koordine ederken, diğer taraftan korumacılığa karşı çıkma ve global ticarette düşüşü durdurma konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

G20 üyelerinin büyümeye ivme kazandırmak için yenilikçi kalkınma modeline geçmesi gerektiğini kaydeden Cinping, “Kısa vadeli politikalardan orta-uzun vadeli politikalara geçilmeli. Sadece para ve maliye politikalarına bel bağlayamayız. Büyümenin motorları olan ticaret ve yatırımın canlandırılması konusunda da anlaştık” dedi.

‘ARZ FAZLASINA KARŞI ÇELİK FORUMU KURULSUN’

Liderler çelik ve diğer sektörlerdeki kapasite fazlasına yönelik adımların atılması amacıyla ortak küresel bir forum oluşturulması çağrısı yaptı.

‘VERGİLER KONUSUNDA BİRLİKTE HAREKET EDELİM’

Zirvede düşük büyüme tuzağından çıkış yollarının yanı sıra çelikteki kapasite fazlası, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma kararı ve AB Komisyonu’nun Apple’a verdiği 13 milyar Euro’luk vergi cezası da konuşuldu.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, cezanın siyasi olduğu eleştirilerine karşı kararın birliğin kuralları çerçevesinde alındığını söyledi. ABD Başkanı Barack Obama ise vergi konularında ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘REFORMLAR UYGULAMAYA GEÇMELI’

Uluslararası Para Fonu (IMF) zirve öncesinde bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini yeniden aşağı çekebileceği uyarısında bulundu. IMF Başkanı Christine Lagarde “G20’de büyümenin hızlandırılması için konsensüs var. Büyüme daha kapsayıcı olmalı. Yapısal reformlar sadece düşünülmemeli, uygulanmalı” dedi.



BİR İMZA PETROLÜ 49 DOLARA TAŞIDI

Suudi Arabistan ve Rusya, üretimin sınırlanması dahil olmak üzere petrol piyasasında işbirliği anlaşması imzaladı. G20 zirvesinde imzalanan anlaşmayla iki büyük üreticinin küresel arz fazlasını hafifleteceği beklentisi Brent petrolün varil fiyatını yüzde 5 artırarak 49 doların üzerine çıkardı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak “Üretimin dondurulması için gösterge olacak ayı seçmeliyiz. Yılın ikinci yarısında bir ay olabilir. Bunu Cezayir’deki toplantıda ele alacağız” dedi.

Rusya’nın üye olmadığı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi sabitleme girişimi, İran’ın muhalefetiyle sonuçsuz kalmıştı. OPEC üyeleri, bu ay Cezayir’de gayri resmi toplanacak.

Kaynak:Habertürk

Sonraki Haber