Geleceğin en parlak yatırım alanı!
Büyük yatırımcıların da yeni rotası...
Sağlıklı beslenmenin en önemli öğelerinden olan meyve ve meyve suyu, üretici sanayisinin yüksek potansiyeli nedeniyle geleceği en parlak yatırım alanlarının başlarında geliyor.
Üretilen meyvelerin miktarı, çeşitliliği ve stratejik konumu açısından önemli avantajlara sahip olan Türkiye, meyvecilik sektöründe yerli ve yabancı sermayenin yöneleceği en önemli ülkeler arasında yer alıyor.
Ülkemiz meyvecilik ve meyve suyu sektörüne ilişkin kapsamlı çalışmalar yürüten MEYED (Meyve Suyu Endüstrisi Derneği) Genel Sekreteri Ebru Akdağ; büyük ölçekli ve sanayiye uygun 'meyve bahçeciliği'nin geleceğin en parlak yatırımlarından biri olmaya aday olduğunu, orta ölçekli yatırımcıdan tutun da büyük holdinglere kadar birçok yatırımcının yeni rotasının “meyve bahçeciliği” olacağını belirtiyor. Akdağ, şimdiden taze meyve ve meyve suyu ihracatında önemli bir oyuncu olan Türkiye’nin, kredi derecelendirme kuruluşu 'Fitch Ratings' tarafından notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmiş olmasıyla yabancı yatırımcıların ilgisini arttıracağının altını çiziyor.
Meyve Bahçeciliği Meyve Suyu Sektörünün de Geleceğini Şekillendirecek
MEYED (Meyve Suyu Endüstrisi Derneği) olarak 'meyve bahçeciliği'nin gelişmesine yönelik girişimlere ışık tutmaya çalıştıklarını belirten Ebru Akdağ, yaptığı değerlendirmede şu bilgilere yer veriyor: “Büyük ölçekli yatırımların hedeflendiği “meyve bahçeciliği” meyve suyu sektörünün de geleceğini şekillendirecek. Ülkemiz meyve ve meyve işleme sanayisinin önünde hem dış hem de iç pazardaki gelişmelerden dolayı çifte fırsat bulunuyor. Bu da şirketlere meyveciliğin yeni bir yatırım alternatifi olmasını sağlıyor. Bugünden doğru adımların atılması halinde Türkiye meyve ve meyve suyu sanayisinin, başta AB olmak üzere dünyanın tedarik merkezi haline gelmesi hayal değil. Türkiye meyve suyu sanayisi, ülkemizin tarıma elverişli ekolojik ve iklimsel şartları, ihracat gücünü arttıran özel konumu, genç nüfusu, ekonomideki gelişmelere paralel olarak artan alım gücü, her geçen gün gelişen ve genişleyen dinamik iç pazarı, üretilebilen meyvelerin çeşitliliği, ekilebilir alana sahip oluşu gibi birçok avantaja sahip. Türkiye genel olarak gıda sektörlerinin tümünde, özel olarak da meyve suyu sektöründe giderek dünya oyuncusu olma yolunda ilerliyor. Batı ülkelerinde tarımsal kaynakların sınırlı oluşu ve büyük sübvansiyonlar için parasal kaynakların azaltılması sonucu gıda üretimi gerileme sürecinde. Zamanla hızlanacak olan bu süreç, Türkiye’nin önünde mükemmel bir fırsat olarak duruyor. Bu büyük şansı, hem özel sektör hem de devlet olarak doğru politikalarla değerlendirmemiz gerekiyor.”
Büyük Ölçekli Sanayi Tipi Meyvecilik
Türkiye, ekolojik ve iklimsel şartları, birçok meyvenin ana vatanı oluşu gibi özellikleriyle meyvecilikte dünyanın en şanslı ülkelerinden biri. Ülkemizin dünya kayısı ve vişne üretiminde birinci, nar üretiminde 3., elma üretiminde 4., şeftali ve üzüm üretiminde 6. konumda olduğunu belirten Akdağ sözlerine şöyle devam ediyor: “Maalesef katma değer yaratan ve ülkeye doğrudan döviz girdisine önemli katkıda bulunan meyve işleme sanayi, küresel pazarda ihracat bakımından ilk sıralarda yer alamıyor. Gelişmiş pazarlardan farklı olarak, ülkemizde sanayiye yönelik meyve üretimi yapılmaması ve sanayiye uygun cins ve türlerin bulunmaması büyük bir eksiklik. Ancak bu durum, henüz tam olarak değerlendirilmeyen bir potansiyel fırsatını ortaya çıkarıyor: “büyük ölçekli sanayi tipi meyvecilik.”
Meyve Bahçeciliği Yatırımı Doğru Yapılmalı
Meyvecilik geleceği parlak ve karlı bir yatırım alanı. Ancak ülkemizde genelde geçimlik meyvecilik yapıldığı için, bu alanda gerekli ilerleme kaydedilemiyor. Meyvecilikteki potansiyeli kazanca dönüştürebilmek için; sınai şirketlerin kurulması, uygun havzada ve büyük ölçekte, ihtiyaç duyulan cins ve çeşitlerde meyve üretimi yapılması gerekiyor. Yatırım alanı arayışındaki iş adamlarının ve şirketlerin bu alana yönlendirilmesi bu aşamada büyük önem taşıyor. MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ, meyveciliğin sadece geleceği parlak ve karlı bir iş alanı olmakla kalmayıp, ülkeye getireceği döviz girdisi, yaratacağı değer, kırsal kesimin şehre göçünün engellenmesi, verimli toprakların kullanılması ve ülkenin yeşillenmesine katkıda sağlaması gibi katkıları ile değerlendirildiğinde sosyal sorumluluğu da bulunan bir alan olduğunu belirtiyor.
Türkiye, Dünyanın En Önemli Meyvecilik Merkezi Olabilir mi?
Ebru Akdağ; Türkiye, dünyanın en önemli meyvecilik merkezi olabilir mi sorusuna; meyve yetiştiriciliğinin endüstriyel bir işletme mantığı içinde yapılması halinde iklimi, arazilerin büyüklüğü ve tarıma elverişliliği açısından Türkiye, dünyanın en önemli meyvecilik merkezlerinden biri olmaya aday. Küresel piyasalarda rekabetçi olabilmek için, büyük ölçekli sanayi tipi üretim yapılması, birim alandan yüksek verim alınması, modern tarım tekniklerinin uygulanması, hasat dönemini uzatabilecek türler geliştirilmesi zorunluluk haline geliyor” şeklinde yanıt veriyor.