Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlar bu aya dikkat!

Gelir testine girmeyen yükümlülerin torba yasa ile getirilen imkandan yararlanabilmesi için ay sonuna kadar başvurması gerekiyor.

Yapılacak gelir testi sonucu ya borç silinecek ya da azalacak. İşte, GSS affı ile ilgili sorularınızın cevapları:

1- Bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmadım. Ne yapmam gerekiyor?

Gelir testine girmeyenler, en yüksek primden çıkarılan borçla karşılaşıyordu. Şimdi bu kişilere önemli bir imkan sağlandı. Bu imkandan yararlanmak için 31 Mart günü mesai bitimine kadar bulunulan yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına test için başvurulması gerekiyor.

2- Borcun silinmesi mümkün mü?

Test sonucunda, aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden (400 liradan) az olanların borcu silinecek. Bu şekilde borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer gelir bu rakamın üzerindeyse, gelir oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik olarak yeniden hesaplanacak.

Böylece en yüksek limitten çıkarılan borçtan kurtulmak mümkün olacak.

Hesaplanan daha düşük miktardaki borç da taksitle ödenebilecek.

3- Daha önce gelir testi yaptırdım. GSS borcumu nasıl yapılandırabilirim?

GSS tescili yapıldığı halde, gelir testi yaptırmak için öngörülen sürenin dışında başvuruda bulunan kişilerin, tescil başlangıç tarihinden gelir testinin sonuçlandığı tarihe kadar, aile içerisindeki kişi başına düşen gelirleri asgari ücretin 2 katından fazla olduğu kabul ediliyor ve primleri bu seviye esas alınarak tahakkuk ettiriliyor. Gelir testinin sonuçlandığı tarihten sonra ise tespit edilen gelir testi sonucuna göre, gelir seviyesi üzerinden prim tahakkuku yapılıyor. 11 Eylül 2014 itibariyle, bu kapsamdaki kişilerin GSS primleri, tespit edilen gelir seviyesi esas alınarak tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecek.

4- GSS borcunu yapılandırmak için ne kadar süre var?

30 Nisan 2015'e kadar başvuruda bulunulması gerekiyor.

5- Yapılandırma başvurusu nereye yapılacak?

Başvuru formu doldurulmak suretiyle elden veya posta yoluyla ikametgahın bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulmalı.

6- Ödemeler ne şekilde olacak?

GSS'den kaynaklanan alacak aslının tamamının 1 Haziran'a kadar ödenmesi halinde, bu alacaklar için herhangi bir faiz istenmeyecek.

7- Peşinden taksite dönülür mü?

Peşin ödemeyi tercih edenlerin, yapılandırılmış borcun tamamını ilk taksit ödeme süresi içinde ödememeleri halinde, bir takvim yılı içinde 2'den fazla taksit ihlali oluşmadan önce talepte bulunmaları ve cari ay primleri yönünden 2'den fazla ödeme yükümlülüğünün ihlal edilmemiş olması kaydıyla, başvuruları taksite çevrilecek. Bunun için 30 Eylül 2015'e kadar başvuru yapılmalı.

8- Taksitlendirme nasıl olacak?

Başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitten biri tercih edilecek.

Ödemeler 2 ayda bir yapılacak.

9- Ödeme nasıl hesaplanacak?

Taksitle ödenecek tutarın tespiti sırasında, öncelikle kapsama giren alacaklara ilişkin alacak aslı ile TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE oranları esas alınarak gecikme cezası ve zammı yerine dikkate alınacak tutar hesaplanacak. Bulunan tutar, 6 taksit için 1.05, 9 taksit için 1.07, 12 taksit için 1.10, 18 taksit için 1.15 katsayısı ile çarpılacak. Çıkan rakam taksit sayısına bölünecek.

10- Borcu yapılandıran sağlıktan yararlanır mı? Borçlular, ilk taksiti ödemeleri ve yapılandırmanın ihlal edilmemesi halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayacak.
Sonraki Haber