Gold Bilgisayar battı mı?

Gold Bilgisayar iflas erteleme başvurusunda bulundu, şirkete kayyum atandı. Büyük bir şirket ise müdahale talebinde bulundu

Türkiye’de Tüketici Teknolojisi Ürünleri pazarı GFK Türkiye’nin verilerine göre 2015’in üçüncü çeyreğinde 10.8 milyar TL’lik bir ciro büyüklüğüne ulaştı. Sadece tüketici elektroniği sektörünün büyüklüğü ise 1.34 milyar TL’yi buldu.

İşte bu sektörün en büyük oyuncularından biri olarak kabul Gold Bilgisayar ile ilgili bir mahkeme kararı, sektörün gündemine bomba gibi düştü. Çok güzlü rakiplerin kıran kırana rekabet ettiği teknoloji marketleri sektöründe Gold Bilgisayar, grup şirketleri olan Metro Elektronik Dış Ticaret, GSA Saat ve Aksesuar, Trend Mağazacılık ve İnternet Hizmetleri ile birlikte İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak iflas erteleme talebinde bulundu.

İflas ertelemesinde bulunan bu 4 grup şirketi, korunmak için tedbir talebinde de bulundu ve mahkeme başvuruyu uygun görerek iflas erteleme ve tedbir kararı verdi. Bu şirketlere ayrıca üç kayyum atandı.

4 Ocak 2016 tarihinde verilen bu kararla birlikte hem sosyal medyada hem de internet ortamında “Gold Bilgisayar battı mı” tartışması başladı.








GOLD BİLGİSAYAR BATTI MI?

Peki işin aslı ne? Gerçekten Gold Bilgisayar ve beraberinde SanalPazar, Hızlıal, karsilastir.com, GSA Saat gibi platformlar battı mı?

ABD’de yıllardır duyduğumuz, fakat Türkiye’de pek de tam olarak içeriğini dolduramadığımız iflas erteleme başvuruları, aslında şirketlerin iflas etmeden önce, fakat ödeme güçlüğü içerisine girdiği dönemlerde korunmak amacıyla mahkemeye müracaat ederek alacaklıların kendisine bir anda yüklenmesini engellemek, şirketin faaliyetlerinin devamını sağlayabilmek için tedbir alınması amacıyla başvurulan bir uygulama. Yani şirketler batmamak için normal faaliyetlerine devam edebilmenin veya alınacak önlemlerle şirketi darboğazdan çıkarmak için bu tedbirin mahkemeler eliyle sağlanması yoluna giderse, buna iflas erteleme ve tedbir başvurusu deniyor özetle.

Gold Bilgisayar’da da yaşanan süreç şu an bu gibi görünüyor. Uzun lafın kısası Gold Bilgisayar ödeme güçlüğü içerisinde veya girecek, faaliyetlerini sürdürmekte güçlük çekiyor veya çekecek, durumun daha kötüye gitmesini engellemek veya daha iyiye çevirebilmek amacıyla mahkemeden alacaklılara karşı korunma talep ediyor. Yani dev şirket batmamaya çalışıyor.

ŞİRKET YÖNETİMLERİNE 3 KAYYUM

Bu vesileyle de mahkeme, şirketlerin durumunun gerçekten iyiye gidip gitmediğini denetleme görevini ise şirketlerin yönetimine atadığı 3 adet kayyuma vermiş durumda. Bu süreçte yapılacak tüm harcamalar kayyum denetiminde olacak, ayrıca kayyum şirketin iflas sürecinden uzaklaşıp uzaklaşmadığının da denetimini yaparak raporlayacak.

İTO KAYITLARINDAKİ İPUÇLARI

Peki Gold Bilgisayar’ın planı ne olabilir? Yani kaçınılmaz bir sondan çıkmak için ne planlıyor olabilir. Bunun ipuçları ise İstanbul Ticaret Odası’ndaki tescil bilgilerinde gizli gibi görünüyor.

52.5 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip Gold Bilgisayar, 18.7 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip Metro Elektronik, 2.35 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip GSA Saat ve Aksesuar ile 1.2 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip Trend Mağazacılık ve İnternet Hizmetleri şirketlerinin, mahkemeden iflas erteleme kararı aldırmadan önce, hem sermaye artırımı hem de birleşme sözleşmesi beyannamesi tescil ettirilmiş. 21 Aralık 2015 tarihli her iki tescilin de tescil tarihi 31 Aralık 2015. Yani 2015’in son günü.

Bu tesciller henüz Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanmadığı için ayrıntıları göremiyoruz. Fakat Gold Bilgisayar’ın 40 milyon TL olan sermayesini 52 milyon 500 bin TL’ye yani 12 milyon 500 bin TL, yüzde 31.25 oranında artırdığı dikkat çekiyor.


Birleşme sözleşmesi beyannamesinin ise hangi şirketlerin birleşmesi üzerine tesis edildiğini Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlandığı zaman göreceğiz.

Birleşme planı yapılan şirketin kendi grup şirketleri olma olasılığı düşük gibi görünüyor. Çünkü İTO kayıtlarına göre diğer şirketlerin hiçbirinde birleşme sözleşmesi beyannamesi belgesi tescil ettirilmiş görünmüyor. Bu durumda en büyük olasılık, ikinci bir oyuncu. Bunun kim olduğunu yakında göreceğiz.

ASIL ŞOK: BÜYÜK BİR ŞİRKET SÜRECE MÜDAHALE BAŞVURUSUNDA BULUNDU

Fakat asıl ilginç olan nokta, 4 Ocak 2016 tarihinde İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin Gold Bilgisayar ve grupa ait diğer üç şirketin iflas erteleme başvurusunu kabul edip tedbir kararı almasının ardından davaya müdahil olan bir şirket. Hukukçulara göre muhtemelen Gold Grup şirketlerinin alacaklısı olan büyük bir şirketin müdahale talebi, süreci biraz karmaşıklaştıracak.






Sonraki Haber