Hangi ülkede ne kadar altın var?

Dünyada altın rezervi en yüksek 40 ülke...

Dünyada en büyük altın rezervine sahip 40 ülke ve uluslararası finans kuruluşunun toplam altın rezervi yaklaşık 30 bin tona yaklaşıyor.

Türkiye ilk 20'ye girdi

Dünya Altın Konseyi'nin raporuna göre, ABD, 8 bin 133,5 tonla dünyanın en fazla altın rezervine sahip ülke iken, Türkiye, 302,4 tonla bu kategoride 18'inci sırada yer alıyor. ABD'nin altın rezervi toplam rezervinin yüzde 77'sini, Türkiye'ninki ise yalnızca yüzde 15'ini oluşturuyor.

Dünya Altın Konseyi'nin 3'üncü çeyrek verilerinden yapılan derlemeye göre, dünyada en büyük altın rezervine sahip 40 ülke ve uluslararası finans kuruluşunun toplam altın rezervi 30 bin tona yaklaşıyor.

İlk sırada ABD var

ABD sahip olduğu 8 bin 133,5 tonla dünyada en çok altın rezervine sahip ülke konumunda bulunurken, bu ülkeyi sırasıyla Almanya, İtalya ve Fransa takip ediyor.

Birlikler de altın deposu

IMF, uluslararası finans kuruluşları arasında 2 bin 814 tonla en fazla altın rezervine sahip kuruluş. Altının IMF'nin toplam rezervi içindeki payı ise bilinmiyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) de 502,1 tonla en fazla altın rezervine sahip ikinci finans kuruluşu konumunda bulunuyor. ECB'nin altın rezervinin toplam rezerv içindeki payı yüzde 34'lere karşılık geliyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ise 116 ton altın rezervi ile finans kuruluşları arasında üçüncü sırada yer almasına rağmen bu miktarın BIS'in toplam rezerv içindeki oranı da bilinmiyor.

Çin rezervinin sadece yüzde 2'si altın

Büyüme hızı ile dünyanın dikkatini üzerine çekmeyi başaran Çin, bin 54,1 ton altın rezervine sahip olmasına karşın, söz konusu tutar Çin'in toplam rezervinin sadece yüzde 2'sine karşılık geliyor. Bölgenin bir başka gelişmiş ekonomisi Japonya'nın da 765,2 ton altın rezervi bulunuyor. Ülke bu rezervle listede 9'uncu sırada bulunmasında rağmen altın rezervi toplam rezervinin yüzde 3'ünü oluşturuyor.

Dünya Altın Konseyi'ne göre Eylül 2012 itibariyle ülke ve kuruluşların altın rezervleri:


Sonraki Haber