IMF’den Tacikistan’a kötü haber

Uluslararası Para Fonu (IMF), Orta Asya ülkesi Tacikistan'ın ekonomisinin 2013 yılı büyümesinin yüzde 7'e kadar düşeceğini açıkladı.

Tacikistan'ın ekonomisinin gerilemesinde Rus ekonomisindeki yavaşlama ve alüminyum ihracatında düşüşün etkili olacağı belirtildi.
Tacik basınında yer alan haberlere göre, Tacikistan ekonomisini inceleyen IMF değerlendirme heyeti, ülke ekonomisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Heyet başkanı Jonathan Dunn düzenlediği basın toplantısında, önceki yılın reel GSYİH büyüme oranının yüzde 7.5 olduğunu kaydederek, yurtdışından ülkeye yapılan para transferinin bunda etkili olduğunu söyledi.
Tacik ekonomisinin şoklara karşı savunmasız olduğunu söyleyen IMF heyeti başkanı, ülke ekonomisinin para transferi ve ithal ürünlere bağımlı olduğunu söyleyerek, "İhracat oranı çok düşük. Dış borç hacmi büyüyor. Tacikistan'ın bulunduğu coğrafya konumu ve denize kıyısının olmayışı riskleri arttıyor" diye ifadeler kullandı.
IMF heyeti, Duşanbe yönetimine finans sisteminin güçlendirilmesini tavsiye etti. Bunun sonucunda tasarruf yapılarak, ekonomik büyümenin sağlanması, yatırım ve istihdam'ın teşvik edilmesi gerektiği belirtildi.
Tacikistan'da ağır yaşam koşulları dolayısıyla çok sayıda insan yurtdışına çalışmaya gidiyor. Tacik göçmen işçilerin en çok iş bulduğu ülkelerin başında Rusya geliyor. Bu ülkeden her yıl Tacikistan'a milyarlarca dolar para transferi gerçekleştiriliyor.
Sonraki Haber