İran ve Rusya’dan sonra TL ile ticaret Kore’ye uzanacak

20 milyar dolarlık dış ticaretin milli para ile yapıldığını söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran ve Rusya ile milli parayla yapılan ticaretin Güney Kore, Irak, Ukrayna dahil bütün ülkelerle görüşüldüğünü söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dış ticaretin yüzde 5’ine karşılık gelen 18-20 milyar dolarlık rakamın milli paralar ile yapılmaya başlandığını belirterek, “Onun için cari açık yüzde 5.8 iken dış finansman ihtiyacı duyan cari açık 4.7. O da buradan kaynaklanıyor.

Milli paraların kullanılmasıyla ilgili İran’la Rusya var. Kore ile milli parayla yapabiliriz. Toplam dış ticaretin Yüzde 5’i yüzde 10 yaptığımız zaman cari açıkla ilgili sırtımızı çok daha sağlam bir milli duvara dayamış olacağız. Milli parayla ilgili herkesle görüşüyoruz. Rusya, Kuzey Irak, Suriye, Balkan ülkeleri, Ukrayna bütün bu ülkelerde. Milli para rezerv para haline geliyor” diye konuştu.Zeybekci, İran ile BM arasında nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasını da değerlendirdi.

İran’la ticaret 50 milyar $

Zeybekci, İran ile Türkiye arasında ticarette büyük potansiyel olduğunu belirterek, 35 milyar dolarlık hedef belirlenmesine rağmen bu rakamın rahatlıkla 40-50 milyar dolar olabileceğini söyledi. İran’ın anlaşmasını “İran konusunda Türkiye’ye aferin diyorum” sözleriyle özetleyen Zeybekci, “Tercihli ticaret anlaşmasını bu uzlaşmadan bir yıl önce yaptık. Şu anda yüzde 30 üzerinde ihracatımızda artış var. Tüm bu yaptırımların kalkmasıyla İranlı meslektaşımla bu sene en az 30 ürünü daha sıfır gümrükle eklemeyi düşünüyoruz. İran’la olan ticaretimiz daha çok artacak. Karşılıklı kazan-kazan noktasına geleceğiz. Kendi milli paralarımızla alışveriş yapabildiğimiz zaman İran’la elimiz kolumuz çok daha rahat hale gelecek” dedi.

CEP TELEFONUNA VERGİ GELİRSE FİYAT ARTMAZ

İthal ürünlerin vergilendirilmesine yönelik çalışmalar devam ederken, Ekonomi Bakanı Zeybekci cep telefonu ve elektronikle ilgili düzenlemenin fiyatları artırmayacağını söyledi. Diğer ülkelerin ayakkabıdan mobilyaya, tekstilden bisiklete kadar birçok alanda doğrudan sübvansiyonlar verdiğine dikkat çeken Zeybekci, “Başka ülke külçe fiyatına bitmiş ürün teslim ediyor. Bunları engellemek lazım Türkiye’de firmaların yok olmasını engellemek lazım.

38 milyar dolar ithalat

Cep telefonları ve elektronikle ilgili yaptığımız çalışma anti damping soruşturmasını aralık ayında ilan ettik. Şimdi de çalışma yapıyoruz bu ilan edilecek itirazlar alınacak sonra Bakanlar Kurulu kararına dönüşecek. Bu gelecek olan gelirse gelme ihtimalini düşük görüyorum gelirse ben fiyatlara yansımaz diye düşünüyorum. Yabancı üreticiler fiyatları kırar. Ama şimdilik yakın gelecekte gündemde güçlü şekilde durmuyor. Çalışma bitmedi daha, itirazlar gerçekleşsin biz çalışalım düşük çıkarsa bakanlar kuruluna getirmeden iptal edebiliriz gerek duymayabiliriz. Toplamda 38 milyar dolarlık ithalatı yeniden elden gözden geçiriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İŞ DÜNYASI SİYASETİ BASKI ALTINA ALMAMALI

İş dünyasının koalisyonu teşvik etmesini olumlu bulduğunu aktaran Bakan Zeybekci, “Acele edin” çağrılarını doğru bulmadığını söyledi. “Çabuk olun kriz geliyor, yangın var, dalgalanmalar var, dünyada deyip de siyaseti baskı altına almayı çalışmayı son derece yanlış buluyorum” diyen Zeybekci, “AK Parti-CHP koalisyonu teşvik edilecekse biz iş dünyasından cesur şekilde popülist yaklaşımların rant oy devşirme uyanıklıklarının olmaması gerektiği yönünde de siyasetle ilgili o yönde de konuşmalarını bekliyorum” tespitini yaptı.

Kaynak:Star
Sonraki Haber