İstanbullu hayal etti Gaziantep yaptı

Gaziantep, Turkcell ile akıllı şehir konseptini uygulamaya koydu. Şehirde tramvayda ücretsiz internetten akıllı sayaca, park bahçe sulamasından ısı takibine kadar kadar birçok yenilik uygulandı. Bu uygulamadan milyonlarca lira tasarruf edilmesi hedefleniyor.

Yeni dünya düzeninde her şeyin baş döndürücü bir süratle değiştiği günümüzde bilgisayar teknolojileri ve bilişim sistemleri artık şehir yönetimlerinde de kullanılmaya başlandı.
Türkiye'de bu değişime ayak uydurdu ve gelişen teknolojinin akıllı uygulamalarını kullanmaya başladı. Bunun son örneklerinden biri de Gaziantep'te yaşandı. Bu kapsamda akıllı durak, tramvay ve otobüslerde ücretsiz internet, şehirde yaşayanlarla etkileşim merkezi, Doğal Yaşam Parkı ve Hayvanat Bahçesi'nde ısı takibi, fiber internet altyapısı gibi farklı uygulamalar bulunuyor.
Turkcell ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, "Akıllı Şehir Gaziantep" başlığı altında teknoloji destekli kentsel kalkınma hedefiyle gerçekleştirilen ortak projeleri ve gelecek planlarını tanıttı.


Fatma Şahin: Sürdürülebilir kalkınma için teknoloji şart
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptığı konuşmada Gaziantep'in geçirdiği dönüşümü ve Turkcell ile yaptıkları iş birliğini değerlendirdi. Katılımcıları "Akıllı insanların şehrine hoş geldiniz" diyerek selamlayan Şahin sözlerine şöyle devam etti:
"Gaziantep Belediyesi olarak kurumsal kapasitemizi ve sorun çözme kapasitemizi, geçtiğimiz 1 yıllık dönemde artırdık. Bu başarı hikayesinin oluşumunda teknolojinin büyük payı var. Turkcell iş birliği ile elektrik ve su tüketiminde ve hafriyat yönetiminde büyük tasarruf ve verimlilik sağladık. Zeugma Müzesi'nde ve yıllık 2,5 milyon kişinin ziyaret ettiği hayvanat bahçemizde Turkcell'le birlikte teknolojik altyapı kuruyoruz. Planladığımız yeni projeler de var. Gaziantep'i bir Akıllı Şehir haline getirme sürecinde yol arkadaşımız Turkcell'e bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
Akıllı sayaç sayesinde kaçak kullanım yüzde 90 önlendi
Şahin önemli kayıplara sebep olan kaçak elektrik kullanımına karşı akıllı sayaç uygulamasına dikkat çekerek "Gaziantep'te bulunan dört Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işletmelere takılan Akıllı Sayaç sayesinde elektrik şebekesindeki kaçak kullanım yüzde 90 önlendi. Bu da 25.5 milyon TL tasarruf anlamına geliyor" dedi.
Erken yaşta evliliklerin önüne geçiliyor
Uygulama şehrin akışını ve günlük yaşantısını daha akıllı ve kolay hale getirirken sosyal sorun haline gelen sıkıntıların çözümünde de işe yarıyor. Şahin, akıllı şehir kapsamında aileleri tarafından zorla okuldan alınıp evlendirilmek istenen kız çocuklarının takibinin sağlanarak eğitime kazandırıldığını açıkladı. Şahin sözlerini" Ne kadar çocuğumuzun eğitim dışında kaldığı konusunda yazılım oluşturduk. Yılda 5 bin çocuk zorunlu eğitimini tamamlayamıyor. Yazılımla tek tek bunları analiz ve takip edeceğiz. Hızlı pilot çalışmayı tamamlarsak bunu Türkiye genelinde projeye çevirmek isteriz." şeklinde sürdürdü.
1 yılda 30 milyon tasarruf
Turkcell, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için getirdiği; ulaşım, enerji ve su, çevre yönetimi, güvenlik, sosyal hizmetler, imar ve emlak, etkileşim merkezi, bilgi teknolojileri altyapısı çözüm önerileriyle şehrin bütçesinde yılda 30 milyon lira tasarruf sağladı.
Elektrik kesintisini önceden biliyor
Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ise
akıllı şehir uygulamalarıyla ülke genelinde elektrik kesintilerinin önüne geçmenin mümkün olacağınıbelirterek "Akıllı teknolojilerle şehrin kaynakları önceden tespit edilebiliyor, arızaları önlemede ve farklı enerji kaynaklarına yönlendirmede de kullanılabilirler. Şebekedeki dalgalanma ve referans değerlin anlık izlenmesi ve ölçülmesi ile bazı arızalar önceden tahmin edilebilir. Böylece elektrik kesintilerinden etkilenme minimuma indirilebilir" dedi. Kocabaş önceki günkü kesintiden sonra 14 bin baz istasyonunda sıkıntı yaşamadıklarını sözlerine ekledi.
Gelişen teknolojiyle farklı çözümler
Kocabaş "Dünyada birçok teknoloji şirketi ve şehir kendi gerçeklerine göre vizyonlarını oluşturuyor. Biz de vizyonumuzu belirlerken bu gerçeklerden yola çıkıyoruz. Örneğin Türkiye'de nüfusunun üçte ikisinden fazlası şehirlerde yaşıyor. Sosyo-ekonomik yapı ve kentleşme dünyadaki birçok bölgeye göre farklı. Bu yüzden, Türkiye'nin en büyük teknoloji şirketlerinden biri olarak, kendi ülkemizin ihtiyaç ve önceliklerine uygun bir Akıllı Şehir vizyonu geliştirdik. Elbette her yolculukta olduğu gibi bu yolculukta da bir rotamız var. Bu rotayı izlerken şehirlerin 8 temel alanda gelişme kaydetmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gaziantep Belediyesi ile, Sayın Fatma Şahin öncülüğünde bu alanlarda çok önemli adımlar attık. Amacımız, şehirlerimizi teknolojinin gücüyle kalkındırırken belediyelere yol arkadaşlığı yapmak. Hem ihtiyaçlarını belirleme aşamasında hem de farklı teknolojilerle onlara özel çözüm geliştirirken hep yanlarında olmak." dedi.
Sonraki Haber