İsveç'ten işadamlarına vize kolaylığı

İTO ile anlaşma imzalandı


İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile ile İsveç İstanbul Başkonsolosluğu arasında ”İş Vizesi Başvurularına İlişkin Anlaşma” imzalandı. Anlaşmayla işadamlarına vize prosedürlerinde kolaylık sağlanacak.

İsveç Ticaret Bakanı Dr. Ewa Björling, imza töreninde iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerinin çok geliştiğini, her yıl 500 binden İsveçli’nin Türkiye’yi ziyaret ettiğini anlattı.

”Bugün burada olma nedenimiz vizeyi kolaylaştırmak” diyen Björling, işadamlarının uzun süredir bu konuda talebi olduğunu, bunun gerçeğe dönüştüğünü görmenin mutluluk verdiğini belirterek, anlaşmanın iki taraf için de faydalı olması temennisinde bulundu.

Türkiye’nin AB’ye katılmasını arzu ettiğini belirten Björling, ”Anlaşma iki ülkenin geleceği açısından önemli bir adım. Türkiye’nin en büyük ticaret odası olarak sosyal sorumlulukla ilgili konularda yoğun bir şekilde çalışıyorsunuz. İsveç hükümeti olarak işlerinizi kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Umarım bu anlaşma aramızdaki ticareti daha da kolaylaştıracak ve artıracaktır. Daha büyük ticaret rakamları görmeyi umuyorum” dedi.

İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu da İsveç’in kablosuz iletişim, yazılım, mikro elektronik, eğitim, telekomünikasyon altyapısı alanlarında ilk sıralarda olduğunu belirterek, ”Sayın Bakan’ın ziyareti tüm bu sektörlerde ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi açısından faydalı olacaktır. Biz de Oda olarak bu ziyareti iş adamlarımız için en etkin şekilde kullanmaya çalıştık. Bu ziyaret kapsamında sizin de huzurlarınızda üyelerimizin iş dünyasında karşılaştıkları en önemli sorunlardan biri olan; Avrupa ülkelerine vize alma prosedürlerini kolaylaştırmak adına, Başkonsolosluk ile birlikte bir anlaşmaya imza atıyoruz” diye konuştu.

AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladıkları ağır vize prosedürlerinin, işadamlarının bu ülkelerle ticari faaliyetlerine engel olduğunu dile getiren Topçu, Türkiye ihracatının yüzde 46, ithalatının ise yüzde 38’inin AB ülkeleriyle gerçekleştirildiğini, Türk işadamlarının ticaret için Avrupa’ya alternatif yeni pazarları tercih ettiklerini belirterek, şunları kaydetti: ”Türkiye’nin AB üyesi olmayan ülkelerle vize muafiyeti anlaşmaları imzalaması da bu süreçte gerçekleşiyor. Türkiye, son dönemde Rusya, Ukrayna, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerle vize muafiyeti anlaşmaları imzaladı. En yakın zamanda, Avrupa Komisyonu’nun Vize Muafiyeti Eylem Planı’nı Türkiye’ye sunmasını ve Türkiye’nin bu planı değerlendirmesi ve kabul etmesini bekliyoruz ”diye konuştu.

Alınmış mahkeme kararları, diplomatik adımlara karşın Schengen üyesi ülkelere yapılan seyahatlerde, hem vize sürecinde hem de ülkeye girişte yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Odamıza bu konuda üyelerimizden fazla sayıda şikayet aldığımızı söyleyebilirim. İTO olarak bu sorun AB ile Türkiye arasında siyasi olarak kesin bir çözüme kavuşana kadar pratikte, üyelerimize yardımcı olmak için 2008’den bu yana Fransa, İtalya, Malta ve Hollanda Başkonsoloslukları ile ”Vize Kolaylaştırma Anlaşmaları” imzaladık. Aynı zamanda, Oda’nın Vize Departmanı, Almanya, Romanya, İsviçre ve Bulgaristan Başkonsoloslukları ile yazılı ve sözlü anlaşmalara da imza attı.

Bu olumlu gelişmelere bir yenisini eklemek ve iş dünyasına olumlu yönde hizmet edebilmek adına İsveç Başkonsolosluğu ile Vize Kolaylaştırma Anlaşması imzalıyoruz. Anlaşmayla, İsveç’e iş amaçlı seyahatleri için odamızdan aldıkları ’tanıma mektubu’ ile başvuru yapan işadamlarımız daha az evrakla 5 yıla kadar vize alabilecek.” Konuşmaların ardından Topçu, Björling ve İsveç İstanbul Başkonsolosu Torkel Stiernlöf anlaşmaya imza koydu.
Sonraki Haber