'Kısık ateş' zammı!
Dağıtıcılar ne istiyor?
Doğalgaz sadece ocakta yemek pişirirken kullanılırsa sayaçlar tüketimi tam okuyamıyor. Dağıtıcılar bu teknik kaybın elektrikteki kayıp kaçak gibi faturalara yansıtılmasını istiyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile Türkiye’de doğalgaz dağıtımı yapan şirketlerin gerçekleştirdiği zirveye, elektrikte olduğu gibi doğalgazda da ‘teknik kayıpların tarifelere yansıtılması’ talebi damga vurdu.
Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, doğalgazda sayaçlardan kaynaklanan teknik kayıpların söz konusu olduğunu belirterek, bu teknik kayıpların tarifeye yansıtılmasını istedi. Söz konusu talebin karşılanması halinde gaz faturaları belli oranda artacak.
Antalya’da gazetecilerle sohbet eden Yaşar Arslan, doğalgaz sayaçlarının müşteri lehine işleyen bir özellik gösterdiğini belirterek, “Çünkü sayaç, hacim ölçen ekipmandır. Şu anda bütün sayaçlar abone lehine çalışıyor. Tıpkı elektrik sayaçlarında olduğu gibi doğalgaz sayaçlarında da minimum ve maksimum aralıkları vardır. Bu yüzden nasıl elektrikte sadece şarj için kullanırsanız faturada görünmüyorsa bizde de tüketim azaldıkça müşteri lehine işleyen bir süreç yaşanır” dedi.
Arslan, doğalgazın yalnızca mutfakta kullanılması halinde müşteri lehine sapmanın yüzde 10’lara kadar çıkabildiğini söylerken, ısınma amaçlı doğalgaz kullanımında ise bu oranın düştüğünü anlattı.
370 milyon TL ek gelir
Bu teknik kaybın dağıtım şirketlerince karşılandığını belirten Arslan, “Daha önce 8 yıl boyunca (EPDK’nın gerçekleştirdiği ihale sonrasındaki dönem) bununla ilgili ödeme yapıldı. Mevzuatta bununla ilgili tanımlama ‘olağanüstü kayıplar’ olarak ifade edilmiştir. Bugüne kadar şirketler bundan istifade ettiler” dedi. Yaşar Arslan’ın verdiği bilgiye göre, abonelerden her yıl ortalama 37 lira hizmet bedeli alınıyor. Türkiye’de 10 milyon doğalgaz abonesi bulunuyor. Bu hesaba göre gaz şirketlerinin kasasına her yıl 370 milyon lira hizmet bedeli geliri giriyor.
3.5 milyon abone geç ödüyor
Türkiye’deki 10 milyon doğalgaz abonesinin yüzde 65’inin faturasını zamanında ödediğini anlatan GAZBİR?Başkanı Yaşar Arslan, “Geriye kalan 3.5 milyon aboneye her ay ihbarname gönderiyoruz. ‘10 gün içinde ödeme yapmazsanız gazınızı keseriz’ diyoruz.” dedi ve ekledi: “3 milyon abone ihbarnameden sonra gecikme faiziyle ödeme yapıyor. Geriye kalan ve büyük çoğunluğu esnaflardan oluşan aboneler ise ‘kesme emri’ geldikten sonra ödemesini yapıyor. Bu sayede 25 gün kazanıyor ve ilk faturadan itibaren parayı 55 gün kullanmış oluyor.”
VATAN