Kredilerde ayak frenden çekiliyor!

2013 yılında cari açığa önlem ve iç talebi kontrol altına alma amaçlı kredi kartı ve bireysel kredilerde sert fren yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartından sonra tüketici kredilerinde de ayağını frenden çekmeye hazırlanıyor

BDDK'nın tüketici kredileri için ayrılan genel karşılık oranlarında indirime gitmeye hazırlandığı öğrenildi. BDDK'nın bu hamlesi sonrası bir defaya mahsus olmak üzere bankaların kârlılığında 2016 yılı için ciddi bir artış olacağı hesaplanıyor. Edinilen bilgiye göre, ihtiyaç kredilerinde, kredi kartlarında ve kredili mevduat hesaplarında genel karşılık yükümlülüğünü 2013'te yüzde 1'den 4'e çıkaran BDDK, şimdi bu oranı yüzde 1'e indirecek.

YÜZDE 1 DÜŞÜŞ, KÂRI YÜZDE 8 ARTIRACAK
Peki bu bankalar için ne anlama geliyor? Analistlerin yaptığı hesaplamalara göre, genel karşılık oranlarında yapılacak yüzde 1'lik azalma, bankaların 2016 tahmini kârlarını yüzde 8 artıracak. Bankacılık sektörünün 2016 yılında yaklaşık 28.6 milyar TL kâr etmesinin beklendiği göz önüne alındığında, karşılıklardaki yüzde 1'lik düşüşün sektörün kârını yaklaşık 2.3 milyar artıracağı hesaplanıyor. Yani yüzde 3'lük düşüş yaklaşık 7 milyar liralık kâr artışı anlamına gelecek. Genel karşılıklarda yapılacak yüzde 1 düşüşün bankaların özkaynak kârlılığını yüzde 1, yüzde 3 düşüşün ise özkaynak kârlılığını yüzde 2.8 olumlu etkilemesi bekleniyor. Bankacılar, yeniliğin sadece yeni verilecek kredilerde mi yoksa stok kredilerde mi olacağına BDDK'nın henüz karar vermediğini belirtirken, yeni kredilerde geçerli olsa bile olumlu etkinin yaklaşık 2 yılda bilançolara yansıyacağını öngörüyor.

KREDİDE RİSK AĞIRLIĞI 200'DEN 75'E DÜŞÜYOR
BDDK'nın mart ayı içinde atacağı bir başka adım ise bankaların verdiği tüketici kredileri ile kredi kartlarında çok yüksek olan risk ağırlıklarının aşağı çekilmesi olacak. BDDK'dan bankalara gönderilen tebliğ taslağına göre; her 100 liralık kredi için bankaların kredi kartında ayırdığı 250 lira ve ihtiyaç kredisinde ayırdığı 200 lira karşılık 75 liraya çekilecek. Konut kredisinde her 100 lira için 50 lira olan risk ağırlığı ise 35 liraya çekilecek. Risk ağırlıklarında yapılacak olan bu değişikliğin ise bankaların sermaye yeterlilik rasyolarında yüzde 1.5'lik bir rahatlamaya yol açacağı belirtiliyor. Son dönemde bazı bankalarını sermaye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken analistler, bu değişikliğin bankaları rahatlatacağını dile getiriyor.

Kaynak: Habertürk
Sonraki Haber