Kuzey Irak'la dev projede her şey hazır

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'ın, Basra'dan kuzeye ve Ceyhan'a ulaşacak bir boru hattı için proje önerdiğini belirterek, 'Biz de 'varız' dedik. Iraklı kardeşlerimiz ne zaman derse projeyi başlatırız' dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Kuzey Irak'ın önerisi olan Basra'dan kuzeye ve Ceyhan'a ulaşacak bir boru hattına 'biz varız' dedik. Iraklı kardeşlerimiz ne zaman derse projeyi başlatırız' dedi. Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, Yıldız katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı. Kuzey Irak'la yapılan enerji işbirliğine de değinen Yıldız, Türkiye'nin, Irak'ın, tüm bölgelerinde projelerinin sürdüğünü kaydetti. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
KAPASİTE ARTACAK
'Irak Petrol Bakanı Luaibi, daha önce yaptığımız görüşmede 'sizinle ortak proje geliştirelim' dedi. Onların önerisi olan Basra'dan kuzeye ve Ceyhan'a ulaşacak bir boru hattına 'biz varız' dedik. Iraklı kardeşlerimiz ne zaman derse projeyi başlatırız.
Bugün, Kerkük-Yumurtalık'ın 70 milyon tonluk kapasitesinin 3'te 1'i kullanılıyor. Irak'ın tüm bölgelerinden eklenecek petrol kaynaklarıyla bu kapasitenin tam anlamıyla kullanılmasını, sonra da Irak'ın kuzeyi veya güneyi, tüm bölgelerinde yeni projeler yapmayı istiyoruz.'
ÖZRÜN SEBEBİ ENERJİ DEĞİL
'İsrail'in özrünün arkasında enerji var' iddiaları üzerine Yıldız, bu iddiaları kabul etmedi. Bakan Yıldız, 'Başka proje yapacak ülke mi kalmadı ki 9 şehidimiz varken, kalkıp İsrail ile enerji projesi yapalım'' dedi. Türkiye'nin petrol ithalatının fazla olmasına Yıldız, 'Yıllık 60 milyar dolar olan petrol ithalatının 35 milyar dolarını ulaşımda harcıyoruz' dedi.

Sonraki Haber