Maliye'nin artık sabrı kalmadı!

Mehmet Şimşek: Tahammülümüz yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirlerinin yüzde 77'sini oluşturan tütün ve akaryakıtın her aşamasının bundan sonra elektronik ortamda izleneceğini belirterek, bunun için "ÖTV Takip Sistemi" oluşturulduğunu bildirdi. Şimşek, "ÖTV'den kaynaklı bir kayıp kaçağa tahammülümüz yok" dedi. Şimşek, ÖTV'nin denetiminde reform niteliğinde bir düzenleme yaptıklarını, vergi denetiminde artık yeni bir dönemin başladığını söyledi.
TEBLİĞ HAZIR
e-defter ve e-fatura uygulamalarından sonra, Özel Tüketim Vergisine tabi malların üretimi ve ithali ile bu malların nihai tüketicilere satış anına kadar geçen sürecin elektronik olarak izlenmesi amacıyla Vergi Denetim Kurulu bünyesinde "ÖTV Takip Sistemi" oluşturulduğunu açıklayan Şimşek, şunları kaydetti: "Söz konusu sistemin çalışmasıyla birlikte, ÖTV'ye tabi malların üretimi ve ithali ile bu ürünlerin tüketiciye teslimi aşamasına kadar olan sürecin etkin bir şekilde denetlenmesi ve oluşabilecek vergi kayıp ve kaçağının yine etkin bir şekilde tespit edilebilmesi mümkün olacak. Sistem, ilk aşamada akaryakıt ve tütün mamülleri üzerinde çalışacak ama ilerleyen dönemde diğer sektörler de bu kapsamda incelenecek. ÖTV'den kaynaklı bir kayıp kaçağa tahammülümüz yok."
Bakan Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yürütülen çalışmalar kapsamında, "Kayıt Saklama Gereksinimleri Tebliği"nin hazırlandığını ve tebliğ taslağının önümüzdeki günlerde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlanacağını belirterek, şöyle devam etti: "Bu Tebliğ ile ilk aşamada; akaryakıt ve akaryakıt ürünlerinin üretimini, dağıtımını ve satışını gerçekleştiren mükellefler ve tütün mamullerinin üretimi ve pazarlama ve dağıtımını gerçekleştiren mükellefler dönem başı stok, dönem içi alış/satış, ithalat ve ihracat verilerini elektronik ortamda oluşturmak, muhafaza etmek ve gerektiğinde ibraz etmek zorunda olacak.
Bakanlık yetkilileri tarafından elektronik ortamda tutulan kayıtların, kontrol, denetim, inceleme veya başka bir nedenle kısmen veya tamamen istenilmesi durumunda, bu belgeler yetkililere elektronik ortamda ibraz edilecek. Belirlenen kayıt saklama gereksinimleri, denetimlerde e-defter ve e-fatura kullanımına ilişkin imkanları da önemli ölçüde arttıracak. Denetim sürecinde etkinliğin artmasına paralel olarak, uyum derecesi yüksek mükelleflere ilişkin vergi incelemelerinin de daha kısa süreler içinde tamamlanması mümkün olacak."

AA
Sonraki Haber