Mehmet Şimşek: Paniğe gerek yok

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, darbe girişimi sonrasında Türkiye ekonomisi hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, 'Panik yapmaya gerek yok, sakin olmak lazım. Olağanüstü bir durum olsa bugün piyasalar açılır mıydı?' dedi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, darbe girişimi sonrasında Türkiye ekonomisinin ne tepki vereceği ve reformlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Mehmet Şimşek'in konuşmasından notlar;

* Türkiye'nin demokrasisi güçlenmiştir. Siyasi iktidar pekişmiştir. Türkiye'nin makro ekonomik temelleri sağlamdır. Biz kötü bir rüya gördük. Geride kaldı.

* Toplumun tüm kesimleri medyamızdan STK'lardan halkımızdan tüm kesimleri darbe girişimine karşı sağlam durdu. Elinde silah olmayan halk eli silahlı ihanet şebekesine karşı başarı gösterdi.

* Bu başarısız oldu. Bundan dolayı değişen bir şey yok. Gaziantep'te darbe girişiminin olduğu gece OECD ülkeleriyle ilgili raporu inceledik.

* Tabii ki Türkiye'nin bir takım yapısal sorunları var. Panik yapmaya gerek yok, sakin olmak lazım. Olağanüstü bir durum olsa bugün piyasalar açılır mıydı?

* Çin'den gelirken bize pilot yedek havalimanına gitmemiz gerekebileceğini söyledi. Ancak hemen ardından indik. Brüksel Havalimanı bile terör saldırısı sonrası 2 hafta kapalı kaldı.

* Türkiye'de değişen bir şey varsa demokrasimiz daha da güçlendi. Tabii ki ihamneti yapanlara gereken ceza verilecek.

"TÜRKİYE AVRUPA'DA OECD ÜLKELERİ ARASINDA EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE OLACAK"

* Bunlar birçok devletin birimlerine girmişler. Başarısız bir darbe girişimi, Türkiye'de siyasi istikrar güçlenmiştir. Böyle bir ortamda reform yapmak daha kolay.

* Bu birinci husus. Ekonomiye etkisine bakalım. Büyüme çok önemlidir. Kalıcı bir etki olamaz. Türkiye yılın ilk çeyreğinde 4.8 büyüdü. Avrupa'da OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olacak.

* Akşamları meydanlardayız. Gündüzleri işimizdeyiz. Meydanlara çıkan arkadaşlarımızda bu şekilde. Cari açık daralmaya devam ediyor. Cari açık milli gelire oran olarak yüzde 4.5'te 3.7'ye geriledi. Enflasyon paralel çerçevede geliyor.

* Dün sabahtan itibaren hızlı bir şekilde organize ettik. Pazar günü ilana çıktık. Ona rağmen rekor katılım var. Fakat muazzam ilgi var. Merkez Bankası Başkanımızla birlikte bütün sorulara yanıt verdik.

* 560 yatırımcı veya analist katıldı. Asya Pasifik'ten tutun Amerika'ya kadar herkese gitti. Millet hükümetine sahip çıkmış, demokrasisine sahip çıktı.

* Bu olay küçük bir olay değildir. Bu bir darbe girişimidir. Başarısız bir darbe girişimidir. Özetle kalıcı tahribat yok. Ülkemiz demokrasimiz, siyasi istikrarırımız güçlenmiştir.

* Bir takım kritik eşikleri aşalım. Gerçekten Türkiye'de yapısal reformlarda sessiz bir şekilde ilerleme var. Şimdi ekosistem yani inovasyon verimliliği artıracak. Ekosistem adına bütün adımları atıyoruz. KOBİ'lerle ilgili tasarı Başbakanlık'ta.

"BU OLAY DAHA ÇOK REFORM YAPMANIN ÖNÜNÜ AÇAR"

* Kitle fonlaması üzerine çalışmaları yapıyoruz. Bunların takvimi etkilenmedi, etkilenmeyecek. Örnek olarak söyleyeyim; darbe girişiminden bir gün önce Meclis geç saate kadar çalıştı. Yatırım ortamını iyileştirecek bir reform paketi geçirdi.

* Eğitim reformuna ilişkin çalışmalar yaptık. Özel sektörün payını artırıyoruz. Bütün alanlarda ilerleme oldu. Olmaya da devam edilecek.

* Peki başarısız darbe girişimi olasığı artırdı mı derseniz, bence güçlendirdi. Toplumsal uzlaşının önünü açacak çabalar içindeyiz. Bu olay daha çok reform yapmanın önünü açar.

* Dün sabahtan itibaren Merkez Bankası Başkanımız ve Hazine Müsteşarımızla görüştük. Bu tür konularda en önemli konu likiditemizin sağlanmasıdır. Merkez Bankası sağlayacağını belirtti. Döviz likidite noktasında da gerekli açıklamalar yapıldı.

* Merkez Bankası, Borsa İstanbul bütün ilgili birimler işlerinin başında. Gerekeni yaptılar, yapacaklar, yapıyorlar. Bizim bir takım planlarımız programlarımız var.

* Dün 3'ün üzerindeydik, bugün lira yükseldi. Dün faizler 9'un üzerindeydi bugün 8'i gördük. Darbe girişiminden önceki noktadan daha iyi noktaya geliriz umarım. Sakin olmak lazım, bakmak lazım. Değişen bir şey var mı? Bence demokrasi daha güçlü diye düşünüyorum.

* Kabus yaşadık ama güçlenerek çıktık. Milletimiz bu durumu anladıktan sonra nasıl meydanlara çıktı. İnanılmaz bir şey... OECD Başkanı'yla tam havalimanındayız siz dinlenin dedim. Bende valimizle görüştük. Önce İl Başkanlığımıza gittik inanılmaz kalabalık. Sonra Gaziantep meydanına gittik muazzam bir şekildeydi.

* Oradaki dayanışma ruhu umarım toplumun sorunlarını da çözmeye yarar. Ben şahsen umutluyum. Bu reform konusunda kritik eşiklere ulaşalım.

* Bir hikaye var. Ayrıca makroda da öngörülenden daha dirençli oldu. Turizm bu kadar büyük darbe yediği dönemde cari açığın artmasını beklersin. Ancak cari açık milli gelire oran olarak daralmaya devam etti.

* Enflasyon noktasında bunların hepsi önemli konular. Büyümenin zayıf olduğu bir dünyada Türkiye dinamik esnek büyüyebiliyor.

"BEN YENİ DÖNEMDE DE ERKEN SEÇİM İHTİMALİ GÖRMÜYORUM"

*Bu ülkenin iş ve aşa ihtiyacı var. Türkiye darbe girişimi sonrasında siyasete bir olumsuz etkisi olur mu, ben tam tersi düşünüyorum.

* Başbakanımız ne erken seçimi dedi bu ülkenin işe aşa ihtiyacı var dedi. Bugüne kadar milletin verdiği emaneti sonuna kadar korudu. Ben yeni dönemde de erken seçim ihtimali görmüyorum.

* Hava şöyle şunu değerlendireyim durumuna girmedi. Eğer bu terör örgütü başarılı olsaydı bugünü nasıl bir kaos bekliyordu. Toplum reform çabalarını daha çok takdir edecek.

* Dün akşam sayın Başbakanımızla telefon görüşmesi yaptım. Dedi ki dar kapsamlı bir EKK toplayabilirsiniz. Dün birçok arkadaşımız başka yerdeydi. Belki bugün bir toplantı yapılabilir.

* Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Bugün terör örgütü Suriye'deki gelişmelerden cesaret almadı mı aldı. Ama bütün bunlara rağmen diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha sorunlu bölgedeyiz ancak Türkiye ekonomisi direnç göstermiştir. Bunun sebebi de daha önceden yaptığımız yapısal reformlar.

* Reform yapmaya devam edeceğiz. Güneydoğu Anadolu'ya yönelik paket üzerine bu hafta konuşacaktık. Evet sorunlar var. Dışarıdaki halkımızı etkiliyor. türkiye'nin demokratik standartlarını arttırmaya devam edeceğiz.

* 2000'li yıllarda çok hızlı, güzel reformlar yapıldı. Gerçekliğimizi iyileştireceğiz. Dışardan bakanlar şunu görmüştür. Bakın bu ülke demokrasisine sahip çıktı.

* Size ne olduğu bazen önemli değil, sizin ne tepki verdiğiniz önemli. Toplumun tepkisi çok kritik. İlginç bir şey ben Gaziantep İl Başkanlığı'na gittiğimde baya kalabalık vardı. Ben diğer partilerin de bayraklarını gördüm, teşekkür ettim.

* Paralel Terör Çetesi başarılı olsaydı, Türkiye ne kadar geriye gidecekti. Türkiye geleceğine sahip çıktı. Temeller sağlam. Bunlar geçici iniş çıkışlardır.
Sonraki Haber