Müzeler para basıyor!

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 2014 yılında müze ve ören yerlerini 30 milyon kişinin ziyaret ettiğini, bu ziyaretlerden elde edilen gelirin yüzde 39 artışla 435 milyon lira olduğunu açıkladı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2014 yılında müze ve ören yerlerinden elde edilen gelirin bir önceki yıla göre yüzde 39 oranında artarak, 435 milyon liraya ulaştığını söyledi.

UNESCO tarafından 18 Mayıs tarihinin Müzeler Günü olarak ilan edildiğini kaydeden Ulusoy, özel gün nedeniyle Türkiye’deki müzelerin ücretsiz gezildiğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü verilerine göre 2014 yılında müze ve ören yerlerini 29 milyon 774 bin 390 kişinin ziyaret ettiğini belirten Ulusoy, 2023 yılında bu sayının 50 milyona ulaşacağını vurguladı. Ulusoy, şunları söyledi:
“2023’te 50 milyon ziyaretçi hedefliyoruz. Her yıl Ayasofya’yı 5, Topkapı’yı 5, Efes’i 4, Pamukkale’yi 3 milyon kişi ziyaret ediyor. İlginin yüksek oluşundan müze önlerinde kuyruklar oluşuyor. Bu kuyrukların azaltılmasına yönelik randevu sistemini düşünüyoruz.”

5 MİLYON MÜZEKART’LI

2011 yılında 50 müze ve ören yerinin satış, pazarlama ve ziyaret yönetimi faaliyetlerini üstlenerek işe başladıklarını hatırlatan Ulusoy, şöyle konuştu:
“TÜRSAB olarak tüm bu müze ve ören yerlerinde öncelikle turnikeleri modernleştirdik, Reklam ve pazarlama faaliyetlerinde çağın gereğine göre yenilemeler yaptık, ürün çeşitliliği sağladık.

Bu çalışmaların neticesinde yönetimimizde olan müze sayısı 155’e ulaştı. 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı 169 milyon lira gelir elde ederken, biz bu rakamı TÜRSAB olarak işlettiğimiz 155 müze ve ören yerinde 2015 yılında 365 milyon liraya çıkartmayı hedefliyoruz. 2014 yılında 30 milyona yakın müze ziyaretçisini ağırladık. 2015 yılında 33 milyon müze ziyaretçisi bekliyoruz. Örneğin 2014 yılında 18 Mayıs günü 183 bin 214 ziyaretçiyi konut ettik ve tarihi bir rekora imza attık. Biz müzelerimizi ulaşılabilir kıldık. Bunun en büyük kanıtı 5 milyon adet Müzekart sayısıdır.”

1 MİLYON ESER VAR

İstanbul’un en önemli müzeleri arasında yer alan arkeoloji Müzesi’ndeki en büyük sorunun mevcut eserlerin tam olarak sergilenememesi olduğunu kaydeden Ulusoy, şöyle konuştu:

“Yaklaşık 1 milyon eserin bulunduğu müzede bunların sadece yüzde 20’sini ziyaretçiler görebiliyor. Geri kalan kısım ise depolarda bulunuyor. TÜRSAB tarafından yapılan çalışmalarla bu eserler de sergilenecek. İstanbul Arkeoloji Müzeleri, dünyada müze binası olarak tasarlanan ve kullanılan ilk 10 müze arasında yer alması bakımından öne çıkan bir yapı. Ayrıca Türkiye’nin de müze olarak düzenlenmiş ilk kurumu olması bakımından da farklı bir öneme sahip. Arkeoloji Müzesi açılınca orada da ilk etapta 3 milyon ziyaretçi bekliyoruz.”

ÇANAKKALE ‘AÇIK HAVA MÜZESİ’ OLACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, “Bir anda 30 bin kişinin getirilmesi, aynı anda alana sokulması maalesef alanımızın tanınması, milli ruhun öğrenilmesi, milli kimliğin anlaşılması anlamında birtakım eksikliklere neden oluyor. Tarihi alanı bir açık hava müzesi gibi planlayacağız, düzenleyeceğiz. Tüm restorasyon, uygulama, plan, proje hepsi tarihi alanın bir açık hava müzesi olmasına yönelik olacak” dedi.

ASPENDOS ANTİK KENTİ KALICI LİSTEYE HAZIR

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Aspendos Antik Kenti’nin kalıcı listeye girmesi için yürütülen çalışmalar devam ediyor. Aspendos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Veli Köse, şunları söyledi:

“Aspendos’un sadece tiyatrosu bulunmuyor, özellikle bilim insanlarının ilgisini cezbeden bir diğer yapısı su kemerleridir. Bu iki yapısı ile Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren Aspendos’un gerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından kalıcı listeye girebilmesi için Bakanlık kanalıyla yeni bir başvuru daha yapılacak” dedi.
Sonraki Haber